Σε σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο Μαντουδίου συμμετείχε και μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου του Κόμματος, στο οποίο μετείχαν ακόμα ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ, οι Κ. Μπασδέκης και Κ. Μπάτσικας, μέλη της ΚΕ, η Σοφία Ντούρου περιφερειακή σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κ.α.. Τη σύσκεψη άνοιξε ο Μ. Μακρής, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε, αναφερόμενος στις δράσεις της δημοτικής αρχής ως σήμερα για την αποκατάσταση των ζημιών απ’ τις πλημμύρες, ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Χρ. Καλυβιώτης, ζητώντας τη στήριξη του ΚΚΕ στο αίτημα να υπάρχει έτοιμο σχέδιο δράσης για την περίπτωση φυσικών καταστροφών, που θα τίθεται σε εφαρμογή αμέσως με την εκδήλωσή τους.
Στη σύσκεψη – συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Μαντουδίου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαντουδίου και εκπρόσωποι από: Εμπορικό Σύλλογο Μαντουδίου, Εμπορικό Σύλλογο Λίμνης, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Β. Εύβοιας, Σωματείο Ρητινοπαραγωγών – Δασεργατών Εύβοιας, Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας, Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μαντουδίου, Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Πηλίου, Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδιών, Δασικό Συνεταιρισμό Πηλίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ (παράρτημα Μαντουδίου), Λαϊκή Επιτροπή Κηρίνθου, Σύλλογο Αλιέων Μαντουδίου, Σύλλογο Σαρακατσαναίων Μαντουδίου, Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Β. Εύβοιας – Αλόννησου – Σκιάθου – Σκοπέλου «Όχι στην καταστροφή του Αιγαίου» και ο Χριστιανικός Σύλλογος Μαντουδίου.
Πρώτος το λόγο πήρε ο Στ. Λιαγκάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Αγίας Αννας – Λίμνης, ο οποίος σημείωσε ότι οι αγρότες έπαθαν καθολική ζημιά σε καλλιέργειες, σε ζωικό πληθυσμό και σε αλλοίωση χωραφιών, ενώ οι συνέπειες της πλημμύρας θα φαίνονται για αρκετά χρόνια στο ανάγλυφο της γης. Πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση απ’ την κυβέρνηση ήταν η αναμενόμενη, οι αγρότες κλήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι του ενός ευρώ για να ξεκινήσει η διαδικασία της εκτίμησης, αγρότες που αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΛΓΑ εξαιρέθηκαν από την όποια αποζημίωση οριστεί, ενώ οι πληρωμές στους υπόλοιπους καθυστερούν και παραπέμπονται για την άνοιξη. Ταυτόχρονα, στα ποτάμια της περιοχής έχουν γίνει μικρές μόνο παρεμβάσεις, τίποτα ουσιαστικό για την προστασία από μια επόμενη πλημμύρα, οι αγροτικοί δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ δύο χωριά δεν έχουν ακόμα πόσιμο νερό. Στα πλαίσια αυτά, ο Αγροτικός Σύλλογος, όπως τόνισε, πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε τον κόσμο να κινητοποιηθεί, φτιάχτηκε η επιτροπή των πλημμυροπαθών και χάρη και στην πίεση του ΚΚΕ, έγινε εφικτή μία συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και αναμένεται μία ακόμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Απ’ τον Εμπορικό Σύλλογο, ο Κ. Αλατζάς αναφέρθηκε στις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι επαγγελματίες και στην ανάγκη να υπάρξει μέριμνα και γι’ αυτούς, ιδίως σε ό,τι αφορά χρέη προς δημόσιο και τράπεζες.
Απ’ τον Αλλιευτικό Σύλλογο, ο Γ. Αλαφάκης μίλησε για τις καταστροφές σκαφών αλιέων, αλλά και του καταφυγίου, σημειώνοντας ότι μπορεί να μην αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο η αποκατάστασή του είναι ζωτικής σημασίας για τους αλιείς.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου Πηλίου Ν. Τσιμιλιώτης τόνισε την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, καθώς χρόνια είχε να μπει μπουλντόζα για τον καθαρισμό των ποταμιών. «Όλοι το ρίχνουν στον κακό καιρό, τον κακό τους τον καιρό αυτών που δεν κάνουν τίποτα, καταστράφηκαν περιουσίες», σημείωσε. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι επλήγησαν απ’ την πλημμύρα, πρόσθεσε και το χρόνιο πρόβλημα οικογενειών του χωριού Βλαχιά και αφορά στη μεταφορά των παιδιών τους στο πλησιέστερο σχολείο, ευθύνη που βαραίνει τις πλάτες των γονιών, πολλοί απ’ τους οποίους είναι άνεργοι και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην ανάγκη μεταφοράς των παιδιών τους στο σχολείο, ενώ οι αρμόδιες αρχές κωφεύουν.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ρητινεργατών Εύβοιας Β. Γεωργαντζής μίλησε για τα προβλήματα 1.500 οικογενειών που ασχολούνται με τη ρητινοκαλλιέργεια και παράγουν το 95% της ρητίνης στην Ελλάδα, στα οποία ήρθε να προστεθεί η καταστροφή που υπέστησαν οι δασικοί δρόμοι, με συνέπεια να αποκλείονται απ’ την παραγωγή τους. Υπογράμμισε την ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής να μην εφησυχάσουν, καθώς πρόσφατη είναι η εμπειρία της πυρκαγιάς στη Λίμνη απ’ την οποία καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα χαλεπίου πεύκης, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλοί ρητινοκαλλιεργητές. Όπως ανέφερε, οι υποσχέσεις περίσσεψαν, οι περατζάδες αρμοδίων, τα μεγάλα λόγια, αλλά όλα ξεχάστηκαν όταν έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας. «Αν δεν φωνάξουμε ούτε αποζημιώσεις θα υπάρξουν…. αν δεν βάλουμε τα στήθη μας μπροστά, είμαστε χαμένοι από χέρι» σημείωσε, ευχαριστώντας το ΚΚΕ για τη συμπαράσταση που διαχρονικά δείχνει στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους.
Από τη Λαϊκή Επιτροπή Κηρύνθου, η Χ. Γάγγαρη μίλησε για τις πλημμύρες και τη μειονεκτική θέση του οικισμού στην Κρύα Βρύση, όπου καταλήγουν τα δύο ποτάμια της περιοχής, αλλά κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για τη φροντίδα της κοίτης τους και των εκβολών τους, με συνέπεια η περιοχή στην παραλία να γίνεται λίμνη. Πέρα απ’ τα πλημμυρικά φαινόμενα, σημείωσε ότι ο τόπος αντιμετωπίζει και πολλά άλλα προβλήματα, όπως η ανεργία, η υποστελέχωση των κέντρων Υγείας, ενώ ειδικά στην Κήρυνθο μεγάλο είναι το πρόβλημα με το νερό, καθώς έχει κριθεί ακατάλληλο προς πόση.
Απ’ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροβιών, η Κ. Μαμούχα μίλησε για την εγκατάλειψη της περιοχής, την έλλειψη υποδομών, την απουσία πολιτιστικής δραστηριότητας. «Χωρίς γυμναστήρια, χωρίς γήπεδα, χωρίς γυμναστές, σχολεία υποστελεχωμένα, περιμένουμε ως τα Χριστούγεννα να συμπληρωθούν οι θέσεις, ή έναν γυμναστή τον μοιράζονται τρία και τέσσερα σχολεία και έτσι κυλάει η ζωή, μίζερα κυλάει η ζωή εδώ», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαντουδίου Κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στα προβλήματα στις σχολικές εγκαταστάσεις μετά την πλημμύρα. Δύο σχεδόν μήνες μετά, η θέρμανση δεν έχει αποκατασταθεί και η υγρασία είναι αφόρητη στο δημοτικό και στο λύκειο.
Ο Β. Καραγιώργος, απ’ τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην καταστροφή του Αιγαίου, τόνισε την ανάγκη ελέγχου του υπεδάφους και της ρύπανσης λόγω των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, εκφράζοντας ανησυχία για την απουσία ελέγχου επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Από τη Λαϊκή Επιτροπή Κηρύνθου, ο Γ. Τσουκαλάς σημείωσε ότι τα προβλήματα της περιοχής είναι κοινά με αυτά των κατοίκων σε όλη τη χώρα και πως η λύση τους προϋποθέτει την ανατροπή του σάπιου συστήματος.
Ο Ν. Γεραλής, απ’ το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Βόρειας Εύβοιας, ανέδειξε την έλλειψη βασικών υποδομών στην περιοχή που συμβάλουν στην εκδήλωση τέτοιων τραγικών συνεπειών από καιρικά φαινόμενα. Μίλησε πιο συγκεκριμένα για τον κεντρικό οδικό άξονα, τον μοναδικό που συνδέει την περιοχή με τα αστικά κέντρα, ο οποίος κόπηκε για δύο κρίσιμα 24ωρα στη διάρκεια της πλημμύρας, κάτι που θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες αν χρειαζόταν διακομιδή ασθενούς σε νοσοκομείο. Μίλησε ακόμα για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στους δήμους και τον απαρχαιωμένο στόλο μηχανημάτων με μεγάλες επιπτώσεις στην ασφάλεια και των ίδιων των εργαζομένων, πέρα απ’ την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στους πολλούς νεκρούς που θρηνεί ο κλάδος λόγω των ελλείψεων σε μέτρα ασφάλειας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. «Κάνουμε προσπάθεια να ανεβάσουμε τη φωνή τους, να διεκδικήσουμε λύσεις, αν δεν αγωνιστούμε δεν πρόκειται να δούμε καλύτερες μέρες», υπογράμμισε, ενώ κλείνοντας, επεσήμανε ότι η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Μαντούδι είναι η πρώτη δραστηριότητά του στο έμπα του δεύτερου αιώνα του Κόμματος.
Τέλος, ο πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Πηλίου Γ. Τσούλος αναφέρθηκε και αυτός στις καταστροφές και στον ελλιπή καθαρισμό των ποταμιών.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κλείνοντας τη σύσκεψη, σημείωσε ότι ο λαός της περιοχής, με το ΚΚΕ στο πλάι του, πρέπει με τον αγώνα του να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση για αποκατάσταση των ζημιών, για αποζημιώσεις και λήψη μέτρων αποτροπής τέτοιας καταστροφής στο μέλλον. Υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα δεν είναι πολυτέλεια η Παιδεία, η Υγεία, ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός, αντίθετα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, καθώς είναι κρίσιμα για τη ζωή του λαού. Δεν είναι μόνο η πλημμύρα, οι ζημιές, οι θάνατοι, είναι και ο μισθός, η ζωή των εργαζομένων που χάνεται γιατί δεν παίρνονται επαρκή μέτρα ασφάλειας. Συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους λες και είναι ζώα, όλα αυτά έχουν την πηγή τους σε ένα πρόβλημα, ποιος έχει την εξουσία: «Ο εργάτης, ο λαός βρίσκεται στην εξουσία; Υπάρχει τέτοια κοινωνική οργάνωση της παραγωγής, της οικονομίας που να καλύπτει τα συμφέροντα λαού ή είναι κοινωνική οργάνωση και οικονομία μόνο για τα συμφέροντα μιας χούφτας παρασίτων;», σημείωσε και προέτρεψε σε συνέχιση των κινητοποιήσεων για την άσκηση πίεσης σε όλους τους αρμόδιους.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr