Home > Πολιτική επικαιρότητα > Οι ΟΤΑ χρειάζονται πόρους και πλαίσιο διαφάνειας για να μπορούν να στηρίξουν την κοινωνία στη μάχη κατά του COVID-19

Οι ΟΤΑ χρειάζονται πόρους και πλαίσιο διαφάνειας για να μπορούν να στηρίξουν την κοινωνία στη μάχη κατά του COVID-19


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Ανακοίνωση του Τομέα Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία:

“Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε  πως θα φέρει τις επόμενες ημέρες νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας να μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού με 8μηνες συμβάσεις για τις ανάγκες της πανδημίας Covid-19, να προμηθευτούν με απευθείας διαπραγματεύσεις σχετικά υλικά (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κτλ) και να προβούν σε αγορά ιατροφαρμακευτικού υλικού που θα κάνουν εν συνεχεία δωρεά σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από την αρχή της πανδημίας είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει ολόπλευρη στήριξη από Δήμους, Περιφέρειες και κεντρική διοίκηση των υγειονομικών και κοινωνικών υποδομών, καθώς και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που σχετίζεται είτε ευθέως είτε δευτερευόντως με τη διαχείριση της πανδημίας. Η σημερινή απόφαση έρχεται με δραματική καθυστέρηση… την ώρα που η εξάπλωση του κορωνοϊού αφέθηκε εκτός ελέγχου.

Μετά μάλιστα και από αυτές τις αποφάσεις, καθίσταται περισσότερο αναγκαία από ποτέ η γενναία χρηματοδότηση των ήδη εξαντλημένων οικονομικά ΟΤΑ από την κυβέρνηση, συζήτηση που ο αρμόδιος υπουργός κ. Θεοδωρικάκος δυστυχώς αρνείται κατ’ επανάληψη να κάνει. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν χρειάζονται μόνο ελευθερία κινήσεων, αλλά κυρίως οικονομικούς πόρους και αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας διαχείρισης των κονδυλίων.

Η πανδημία COVID-19 δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για πάρτυ απευθείας αναθέσεων. Η επιτάχυνση των διαδικασιών δεν σημαίνει και αδιαφάνεια ή φωτογραφικές επιλογές. Υπάρχει τεχνογνωσία από πολλά ευρωπαϊκά αυτοδιοικητικά παραδείγματα που μπορούμε να αντλήσουμε ιδέες. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική.

Οι μέχρι τώρα διαδικασίες της προμήθειας των υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με απευθείας διαπραγματεύσεις και κατά παρέκλιση της νομοθεσίας των δημοσίων συμβάσεων, γεννούν πολλά ερωτηματικά και, επειδή δεν θα ξεμπερδέψουμε αύριο με την πανδημία, είναι ανάγκη να υπάρχει αυστηρός μηχανισμός διασφάλισης της διαφάνειας. Δεν είναι δυνατόν η υγειονομική κρίση να αποτελέσει την αφορμή για φαινόμενα διασπάθισης δημόσιου χρήματος και στο πεδίο αυτό η κυβέρνηση των μασκών-αλεξίπτωτων, των «σκόιλ ελικίκου» και πολλών άλλων αντίστοιχων παραδειγμάτων δεν έχει δώσει τα καλύτερα δείγματα γραφής.”

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: