Home > Πολιτική επικαιρότητα > Να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον: Περιοδεία αλληλεγγύης, διαλόγου και προτάσεων από τους Πράσινους στη Βόρεια Εύβοια

Να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον: Περιοδεία αλληλεγγύης, διαλόγου και προτάσεων από τους Πράσινους στη Βόρεια Εύβοια


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον:

Περιοδεία αλληλεγγύης, διαλόγου και προτάσεων από τους Πράσινους στη Βόρεια Εύβοια

Περιοδεία αλληλεγγύης, διαλόγου και προτάσεων οργανώνει το νέο κόμμα των Πράσινων στη Βόρεια Εύβοια. Με κεντρικό μήνυμα «να κρατηθεί ανοικτός ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον», στελέχη των Πράσινων θα συναντηθούν με πρωτοβουλίες πολιτών, τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Στόχος τους είναι να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας, να συζητήσουν μαζί τους τις προτάσεις που επεξεργάζονται για την επόμενη μέρα και να σχεδιάσουν τη συμβολή τους στο πλευρό των ανθρώπων της περιοχής.

Επιλογή των Πράσινων ήταν να συνεχίσουν να εστιάζουν στις καμένες περιοχές και μετά την υποχώρηση της αρχικής μεγάλης δημοσιότητας, καθώς το επόμενο διάστημα κρίνονται οι επιλογές και οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον τους.

Η περιοδεία ξεκινά την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου από την Ιστιαία με τον πρώην ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο, τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, μέλος του Συμβουλίου και της Θεματικής Ομάδας Οικονομίας των Πράσινων, καθώς και τη δημοσιογράφο Βασιλική Γραμματικογιάννη. Στη συνέχεια θα προστεθούν ο συν-εκπρόσωπος των Πράσινων Θανάσης Γούναρης, ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος και η Πηνελόπη Πετροπούλου, μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων και πρόεδρος της Δ.Ε. του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας που συμμετέχει στους Πράσινους.

Οι πρώτες συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί να είναι με Πρωτοβουλίες Πολιτών: Στη 1 μ.μ. με αντιπροσωπεία της νεοσύστατης Επιτροπής Αγώνα κι Επιβίωσης της Καμένης Βόρειας Εύβοιας, το απόγευμα με μέλη του Συντονιστικού Κέντρου Αγίας Άννας.

Για την καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας υπάρχουν βαριές πολιτικές ευθύνες αλλά και βαθιές πληγές που απαιτούν επούλωση. Ο φυσικός πλούτος, που αφέθηκε να γίνει στάχτες, στήριζε πλήθος τοπικές οικονομικές δραστηριότητες και θέσεις εργασίας, ενώ αποτελούσε το βασικότερο οικονομικό κεφάλαιο της περιοχής.

Σε άλλα μέρη, πληγές από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 είναι ακόμη ανοιχτές: 15 χρόνια μετά, μεγάλο μέρος από το ελατοδάσος της Πάρνηθας είναι αμφίβολο αν ποτέ θα αποκατασταθεί, ενώ ο πληθυσμός της Νότιας Ηλείας έχει μειωθεί μέχρι και 30%, με αρκετούς οικισμούς να έχουν χάσει οριστικά μεγάλο μέρος της αγροτικής οικονομίας τους.

Οι Πράσινοι θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να επαναληφθεί το ίδιο και στη Βόρεια Εύβοια, όπου η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη: τις δεκαετίες που θα χρειαστούν για την πλήρη αναγέννηση του δάσους, είναι κρίσιμο να υπάρξουν σοβαρές και σταθερές εναλλακτικές προοπτικές για τον κόσμο της «οικονομίας του δάσους», αλλά και για όσους ασχολούνται με ήπιο τουρισμό, ώστε να μείνουν στον τόπο τους, διατηρώντας παράλληλα τις επαγγελματικές τους δεξιότητες. Η ανάκαμψη πρέπει επίσης να συνδεθεί με τη μακροχρόνια προστασία της φυσικής αναγέννησης, αλλά και με τις νέες απαιτήσεις ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση.

Κλειδί για όλα αυτά, οι Πράσινοι θεωρούν την οργανωμένη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας: Η αποκατάσταση και ανάκαμψη δεν μπορεί να γίνει στο όνομα των τοπικών κοινωνιών, χωρίς αυτές. Στην περιοδεία τους θα προτείνουν και εργαλεία συμμετοχικού σχεδιασμού, που μπορούν να διασφαλίσουν τη συμμετοχή αυτή και να της δώσουν αντίκρισμα στις τελικές αποφάσεις

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: