Home > Πολιτική επικαιρότητα > Μ. Χατζηγιαννάκης: Κραυγή αγωνίας για τα νησιά μας

Μ. Χατζηγιαννάκης: Κραυγή αγωνίας για τα νησιά μας


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Την αναγκαιότητα υπερψήφισης της πρότασης για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 101 περί νησιωτικότητας και ορεινότητας, ανέδειξε χθες από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας Μίλτος Χατζηγιαννάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ενόψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας, κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να επαναθεωρήσει τη στάση της και να υπερψηφίσει την ερμηνευτική διάταξη που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει δύο βασικά πράγματα: Αφενός τη δυνατότητα εκπόνησης ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων διοίκησης για τα νησιά και αφετέρου την παροχή κινήτρων στους δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτά.

Καταθέτοντας την εμπειρία του από την προηγούμενη θητεία του ως δήμαρχος Σκύρου, ο Μ. Χατζηγιαννάκης ανέφερε πως: “Όλοι μας μπορεί να έχουμε μια ειδυλλιακή εικόνα των νησιών, που κατά τους θερινούς μήνες έχουν τουρισμό και αποτελούν ένα ιδανικό προορισμό, η πραγματικότητα όμως ενός νησιώτη δεν είναι αυτή. Η πραγματικότητα τον Δεκέμβρη, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο είναι εντελώς διαφορετική. Την περίοδο αυτή ο κάθε νησιώτης έχει την αγωνία για το εάν θα υπάρχει παιδίατρος στο πολυδύναμο ιατρείο του τόπου του να πάει το παιδί του, για το εάν κάποιος πυρετός που θα ανεβάσει -και που στα αστικά κέντρα αποτελεί μια συνηθισμένη καθημερινότητα- μπορεί να αποβεί μοιραίος. Δεν λέω ότι αυτά είναι καθημερινά φαινόμενα, ωστόσο συμβαίνουν, κατά τη θητεία μου ως δήμαρχος Σκύρου συνάντησα ανθρώπους που γεμάτοι άγχος και φόβο έβλεπαν το απλό αίτημά τους για έναν παιδίατρο στο νησί τους να μην ικανοποιείται. Επίσης ως δήμαρχος είχα την τύχη και τη χαρά να συμμετέχω σε ένα δίκτυο που φτιάξαμε μεταξύ μικρών νησιών, να επισκεφτώ πάρα πολλά από αυτά και να δω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Δεν υπήρχαν ούτε τεχνικές υπηρεσίες, στο δήμο Καστελορίζου επί παραδείγματι, τη στιγμή που τα αποθεματικά του δήμου ήταν γεμάτα δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί ούτε ένα έργο. Για ποια ουσιαστική κρατική συνεισφορά στα νησιωτικά προβλήματα συζητάμε λοιπόν;”

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο βουλευτής Ευβοίας επεσήμανε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την προηγούμενη περίοδο ορισμένες ουσιαστικές κινήσεις στην κατεύθυνση επίλυσης των ποβλημάτων και πως η προτεινόμενη ερμηνευτική προσθήκη στη Συνταγματική Αναθεώρηση ήρθε ως φυσική συνέχεια των κινήσεων αυτών, αναφέροντας ενδεικτικά:

Τη νομοθέτηση του Κλεισθένη, ο οποίος περιέχει σαφή διάταξη για την ενίσχυση των νησιωτικών και ορεινών δήμων.

Τη θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου, που ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών για την αντιμετώπιση των αναγκών τους.

Την έμπρακτη βοήθεια προς κάθε μικρό νησιωτικό και ορεινό δήμο, μέσω ετήσιων οικονομικών ενισχύσεων την τελευταία τριετία μέσω του υπουργείου Εσωτερικών.

Κλείνοντας, ο Μ. Χατζηγιαννάκης τόνισε χαρακτηριστικά: “Η ίδια η πραγματικότητα αναδεικνύει την αναγκαιότητα της προτεινόμενης προσθήκης, καθώς, δυστυχώς, παρά τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις που προβλέπουν τη μέριμνα της πολιτείας για τις ιδιαιτερότητες των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Σας απευθύνω λοιπόν μια κραυγή αγωνίας. Αφού δεν μπορούμε ως κράτος να βοηθήσουμε τους ανθρώπους των απομακρυσμένων περιοχών μας, των ανθρώπων που κατοικούν στα ακριτικά νησιά και στους ορεινούς δήμους μας και σηκώνουν πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί, ας προσθέσουμε τουλάχιστον στον καταστατικό χάρτη της χώρας μας μία πρόβλεψη που θα τους ανακουφίσει και θα τους διευκολύνει ουσιαστικά ”.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: