Home > Πολιτική επικαιρότητα > Μ. Χατζηγιαννάκης: Ασύστολη κοροϊδία ο ισχυρισμός ότι το φορολογικό ν/σ μεριμνά υπέρ των χαμηλών και των μεσαίων στρωμάτων

Μ. Χατζηγιαννάκης: Ασύστολη κοροϊδία ο ισχυρισμός ότι το φορολογικό ν/σ μεριμνά υπέρ των χαμηλών και των μεσαίων στρωμάτων


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Για ένα νομοσχέδιο με ξεκάθαρα μεροληπτικό χαρακτήρα υπέρ των οικονομικά ισχυρών, έκανε λόγο ο βουλευτής Ευβοίας ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη βουλή.

Μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων και παρατηρήσεων επί των προτεινόμενων διατάξεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τις πολυδιαφημισμένες αιτιάσεις τις κυβέρνησεις ότι με το νομοσχέδιο λαμβάνεται μέριμνα υπέρ των χαμηλών και -κυρίως- των μεσαίων στρωμάτων. Ταυτόχρονα, ανέδειξε τις ενστάσεις και τις ανησυχίες της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για μια σειρά διατάξεων που αντιβαίνουν τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Μερικά χαρακτηριστικά σημεία της ομλίας του Μ. Χατζηγιαννάκη:

“ — Το 30% των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι απολύτως επαχθές για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Μία οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ, εάν έχει ένα παιδί που σπουδάζει μακριά από το σπίτι του, δεν πρόκειται με δύο ενοίκια να καταφέρει εκ των πραγμάτων να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό και θα κληθεί να πληρώσει τιμωρητικό φόρο. Επομένως, η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων νοικοκυριών θα φορολογηθεί με δυσβάσταχτο φορολογικό συντελεστή, γεγονός που προσβάλει την αρχή της αναλογικότητας αλλά είναι και πολιτικά καταστροφικό για τα χαμηλά εισοδήματα.

— Προϋποθέσεις της εκπλήρωσης της κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών για τον αντίκτυπο στην κοινωνία είναι ο σεβασμός της ισχύουσας νομοθεσίας και των συλλογικών συμφωνιών μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Μετά την επίθεση της κυβέρνησης στις ΣΣΕ, η εν λόγω διάταξη του ν/σ αφορά στην πραγματικότητα φοροελαφρύνσεις και τρόπους φοροαποφυγής των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, συκοφαντώντας την ίδια στιγμή την έννοια της κοινωνικής ευθύνης.

— Σε όλες τις τοποθετήσεις της κυβερνώσας πλειοψηφίας σε σχέση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για ελαφρύνσεις και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Είναι όμως σαφές ότι οι φοροελαφρύνσεις είναι μεροληπτικές υπέρ των ανώτερων εισοδηματικών κλιμακίων, η δε καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι απολύτως προσχηματική.

Ένα ακόμα παράδειγμα ως προς αυτό ήταν μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε άσχετο ν/σ που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Με την τροπολογία αυτή, βαφτίσατε ως ακαθάριστα έσοδα υπαγόμενα σε φόρο εισοδήματος, ποσά για τα οποία οι ελεγχόμενοι ερευνούνται από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως υπεξαιρεθέντα από το ελληνικό δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό και απαλλάσσεται τους τυχόν καταχραστές του δημοσίου και δήθεν τα βαφτίζετε φόρο εισοδήματος αλλά για φορολογικές χρήσεις παραγεγραμμένες, χαρίζοντας πάλι δεκάδες εκατομμυρίων σε λίγους και εκλεκτούς. Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ανάπτυξη για όλους.”

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: