Home > Πολιτική επικαιρότητα > Κοινή Επερώτηση για την ενίσχυση ΜΜΕ Περιφέρειας μέσω προγραμμάτων

Κοινή Επερώτηση για την ενίσχυση ΜΜΕ Περιφέρειας μέσω προγραμμάτων


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Δημοσιοποιούμε το αίτημα  θέματος  προ Ημερησίας  Διάταξης  στην 9η Σύγκλιση Περιφερειακού Συμβούλιου (23-10-20) Κοινής Επερώτησης κατατεθειμένο  από τους:  Απόστολο Γκλέτσο, επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Περιφερειακή Παράταξη», Δημήτρη Αναγνωστάκη, επικεφαλής της παράταξης «Στερεά  Υπεροχής» και Κατερίνα Μπατζελή , επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά». Απευθύνεται προς τους κκ/α: Ηλία Σανίδα ,πρόεδρο του ΠΣ, Σοφία Αγγελοπούλου, Αντιπρόεδρο ΠΣ, Παρασκευά Δρόσο, Γραμματέα ΠΣ και Γραμματεία ΠΣ και ασφαλώς στον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, με θέμα “Ενίσχυση ΜΜΕ Περιφέρειας μέσω προγραμμάτων”

Α. Επισημαίνοντας ότι:

 • Την πρόσφατη προκήρυξη για την Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 που έγινε από την ΕΔΑ Στερεάς Ελλάδας με το ποσό των 10εκ €.
 • Το ότι το διαθέσιμο από την προκήρυξη ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 350 επιχειρήσεις ενώ η ζήτηση θα είναι τουλάχιστον 5-6 χιλιάδων επιχειρήσεων ποσοστό ικανοποίησης περίπου 15%. (με μέσο ποσό 25.500€)
 • Τα ποσά που διαθέτουν άλλες Περιφέρειες στην ίδια Δράση που είναι από 40εκ.ευρωέως και 200 εκ. ευρώ και γίνονται συνεχείς διαπραγματεύσεις εκ μέρους για ενίσχυση των ΜΜΕ με επιπλέον δημοσίους πόρους, ευρωπαϊκούς κι εθνικούς.
 • Την από 14-9-20 θέματος στην 33η Οικονομική Επιτροπή περί Ειδικών προγραμμάτων που πρέπει να υιοθετήσει και να υλοποιήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και των πολιτικών προτάσεων των παρατάξεων επί του θέματος το οποίο και αναδείχθηκε επανειλημμένως στην ΟΕ.

 

Β. Λαμβάνοντας υπόψη ότι :

 • Το πρόγραμμα ΟΧΕ της ΠΣΤΕ (ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις) για τα οποία είναι δεσμευμένα τουλάχιστον 25εκ€, όπου ποσό περίπου 10 εκ€ προβλέπεται ή δηνα κατευθυνθεί έτσι και αλλιώς στην επιχειρηματικότητα- περιβάλλον, μέρος το οποίου μπορεί να ανακατευθυνθεί για επιπλέον στήριξη των ΜΜΕ λόγω κορωνοϊού, εντάσσοντας στην τρέχουσα προκήρυξη και την χωρική διάσταση (δηλ τις ΟΧΕ) ή ακόμη και την περιβαλλοντική διάσταση των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν (πχ επιχειρήσεις στον Ασωπό).Να σημειωθεί ότι 16-09-20 εκδόθηκε η πρώτη πρόσκληση με προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ (πχ. άτυπη ΒΙ.ΠΕ, έργα υποδομής) για δράσεις υποστήριξης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά όχι για δράσεις άμεσης ενίσχυσης.
 • Ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο δηλαδή με ανακατεύθυνση κονδυλίων που αφορούν ήδη στην επιχειρηματικότητα, θα μπορούσε η Περιφέρεια αλλά δεν το έπραξε, να διαπραγματευτεί την ενσωμάτωση των πόρων, από τη δράση Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (Δικαιούχοι Δήμοι και Επιμελητήρια), εντάσσοντας επίσης την αστική χωρική διάσταση, από τα οποία επίσης θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τους διατιθέμενους πόρους, εξυπηρετώντας και τους στόχους της δράσης, η οποία έχει κωλυσιεργήσει επί ένα και πλέον έτος.
 • Έργα τα οποία είτε λιμνάζουν είτε δεν έχουν απορρόφηση τουλάχιστον 18 μήνες και οδεύουν προς απένταξη από το ΕΣΠΑ-ΠΔΕ-ΠΕΠ, θα έπρεπε άμεσα να επαναξιολογηθούν και όσα κριθούν προς απένταξη να μεταφερθούν οι πόροι τους.
 • Συνακόλουθα είναι γνωστό ότι όλες οι δράσεις επιχειρηματικότητας έχουν ποσοστό υλοποίησης από 55%-60%, δηλαδή από τις ήδη ενταγμένες ή προς ένταξη δράσεις μπορεί να προβλεφθεί η αστοχία υλοποίησης του ποσοστού 40% που αντιστοιχεί σε ποσό προς μεταφορά στη δράση για τις πληττόμενες από τον COVID 19 επιχειρήσεις.
 • Την καθυστέρηση ένταξης κρίσιμων για την επιχειρηματικότητα δράσεων, όπως στην προκήρυξη για τις τεχνολογίες πληροφορικής, για την αξιολόγηση, ένταξη και υλοποίηση προγραμμάτων των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλλει αίτηση από τον Φεβρουάριο του 2020. Στα μέσα Αύγουστου και ενώ σε άλλες Περιφέρειες υλοποιούσαν και ολοκλήρωναν αντίστοιχα προγράμματα, οι υπηρεσίες σας κωλυσιεργούσαν και μεσούσης της περιόδου κορονοϊού ζητούσαν από τις επιχειρήσεις εκ νέου επικαιροποίηση των δικαιολογητικών, τα οποία δεν απαιτούνταν ούτε χρειάζονταν εφόσον μπορούσαν να τα ζητήσουν κατά την ένταξη.  Αποτέλεσμα είναι να «χαθεί» ωφέλιμος χρόνος για τις ΜΜΕ τις περιφέρειας μας.
 • Επιπρόσθετα σημαντική καθυστέρηση είχε και η δράση για την καινοτομία την οποία κάνατε 18 μήνες να την αξιολογήσετε όπως και στην ανυπαρξία αξιολογήσεων και αποφάσεων ένταξης, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου για επενδύσεις επιχειρήσεων.
 • Σε ότι αφορά στις δυνατότητες εξεύρεσης επιπλέον πόρων με μια καλύτερη διαχείριση για την δράση των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον COVID 19, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ένταξη ότι μεγάλο ποσοστό από αυτές, τουλάχιστον 40%, όταν ενταχθούν ΔΕΝ θα διαθέτουν την απαραίτητη Φορολογική και Ασφαλιστική ενημερότητα άρα η διαδικασία, με τη λογική της υπερδέσμευσης μπορείτε είτε να εντάξετε παραπάνω 40% επιχειρήσεις είτε να έχετε μονίμως ανοικτό τον κατάλογο ενταγμένων και επιλαχόντων και κατά την αίτηση εκταμίευσης να εντάσσετε την επόμενη επιχείρηση χωρίς να απαιτείται επικαιροποίηση της απόφασης ένταξης.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: