Home > Hot ! > Κλιματική αλλαγή και ψηφιακή γεωργία στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, με τον Ιρλανδό ομόλογό του.

Κλιματική αλλαγή και ψηφιακή γεωργία στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, με τον Ιρλανδό ομόλογό του.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Την ολοένα και πιο έντονη εμφάνιση φαινομένων που καταδεικνύουν ότι η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών έχει έρθει σε Ελλάδα και Ιρλανδία συζήτησαν οι δύο αρμόδιοι υπουργοί. Τόσο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, όσο και ο Υπουργός Φυσικών Πόρων και Ψηφιακής Τεχνολογίας της Ιρλανδίας, Sean Canney, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκαν στις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα των δύο χωρών, καθώς και μεθόδους αντιμετώπισής της μέσω υιοθέτησης της ψηφιακής τεχνολογίας και ανάπτυξης πηγών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης και η Ιρλανδή Πρέσβης στην Αθήνα, Orla O’Hanrahan.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Αραχωβίτης προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Σήμερα είχαμε τη χαρά και τιμή να έχουμε στο υπουργείο μας τον Υπουργό Φυσικών Πόρων και Ψηφιακής Τεχνολογίας της Ιρλανδίας και να κάνουμε μια εκτεταμένη συζήτηση. Είναι μια φιλική χώρα η Ιρλανδία με κοινή νοοτροπία, οι λαοί μας έχουν κοινή νοοτροπία, δε συμβιβάζονται εύκολα, είναι λαοί που αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα αλλά είναι και λαοί που κατάφεραν να σταθούν όρθιοι, να κρατήσουν τη κοινωνία τους όρθια και τώρα να περάσουν στην επόμενη μέρα και να βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Μιλήσαμε για την κλιματική αλλαγή και για τα φαινόμενα που έχουμε όλο και πιο συχνά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. Πρόσφατα στη χώρα μας είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά και στο Ρέθυμνο που είναι συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής, φαινόμενα που εμφανίζονταν εξαιρετικά σπάνια τώρα εμφανίζονται δυστυχώς όλο και συχνότερα. Αντίστοιχα προβλήματα και φαινόμενα αντιμετωπίζει η φίλη χώρα Ιρλανδία. Μιλήσαμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό για τη δυνατότητα όλων των κατοίκων να έχουν πρόσβαση σε όλα τα ευρυζωνικά δίκτυα έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και εστιάσαμε ιδιαίτερα στο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και στις εφαρμογές που η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να έχει τόσο για την αύξηση του εισοδήματος όσο και στη διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Ήταν μια πολύ σωστή επισήμανση που έκανε ο αγαπητός υπουργός για την προτεραιότητα της διατήρησης του πληθυσμού στην ύπαιθρο αλλά και ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση των φαινομένων από την κλιματική αλλαγή.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που υπάρχουν πλέον στη νέα ψηφιακή εποχή έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε, να προβλέψουμε και να προσαρμοστούμε στις κλιματικές αλλαγές. Θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η επίσκεψη του υπουργού, για την ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών.

Ο υπουργός με προσκάλεσε στην Ιρλανδία και με χαρά δέχθηκα την πρόσκληση του έτσι ώστε να δούμε και τη δουλειά που έχει αναπτυχθεί στην Ιρλανδία από το υπουργείο του στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής και τις εφαρμογές στην γεωργία.

Επίσης, μιλήσαμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου η Ιρλανδία έχει σχεδόν μηδενίσει τη χρήση του άνθρακα, έχει αναπτύξει νέες μορφές ενέργειας που θα σας πει ο ίδιος και τον ενημερώσαμε ότι και στη χώρα μας γίνονται σπουδαία βήματα για την παραγωγή βιοαερίου εκμεταλλευόμενοι τα φυτικά ή ζωικά απόβλητα αλλά και για την ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο. Θεωρούμε ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα του περιορισμού του άνθρακα πρέπει να είναι πιο γρήγορα. Η κλιματική αλλαγή δεν περιμένει αλλά και ταυτόχρονα οι ανάγκες των ανθρώπων σε επαρκή και φθηνή ενέργεια επίσης δε μπορούν να περιμένουν.

Να τον ευχαριστήσουμε δημόσια για την παρουσία του εδώ τον ίδιο και τους επιτελής του, και την κα Πρέσβη φυσικά. Ήταν μεγάλη χαρά που είχαμε αυτή τη συνάντηση και τη συνομιλία σήμερα.»

 

Στη συνέχεια, ο κ. Canney δήλωσε:

«Εκ μέρους της ιρλανδικής κυβέρνησης, είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ σήμερα με τον Έλληνα υπουργό και ειδικά ενόψει του Σαββατοκύριακου του Αγίου Πατρίκιου, που γιορτάζεται παγκοσμίως από τους Ιρλανδούς η εθνική μας κληρονομιά. Είμαστε ένα παγκοσμιοποιημένο έθνος και είναι σημαντικό ότι κάνουμε συναντήσεις και μοιραζόμαστε μαζί σας την ιστορία μας.

Η σημερινή μας συνάντηση πιστεύω ότι είναι σημαντική καθώς ενισχύει το γεγονός ότι είμαστε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε πολλή γνώση, μεγάλη εμπειρία που πρέπει να τη μοιραστούμε για το κοινό καλό των δύο πλευρών. Τα δύο έθνη είχαμε κοινές εμπειρίες και προκλήσεις στο παρελθόν, σχετικά νέα κοινοβούλια, με δύο αιώνες ζωής (σ.σ. ως ανεξάρτητες χώρες). Προχωράμε όμως μπροστά. Είχαμε πολλές προκλήσεις και συνεχίζουμε να έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Τέτοια είναι η κλιματική αλλαγή που έχει φέρει στην Ιρλανδία πλημμύρες, θυελλώδεις ανέμους με υψηλότερη συχνότητα, ενώ πέρσι ο πολύ θερμός καιρός είχε σοβαρό αντίκτυπο στη γεωργία.

Η κλιματική αλλαγή για την Ιρλανδία έχει ως στοιχείο-κλειδί την ενέργεια. Πρέπει να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα (σε άνθρακα) και να συμβάλουμε στο πρασίνισμα του πλανήτη.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι σε καλή θέση για να το πετύχουν αυτό.

Τα έθνη μας έχουν παρόμοιες ευκαιρίες, όπως την άφθονη αιολική ενέργεια, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον ωκεανό, αλλά και την ηλιακή ενέργεια.

Μειώνουμε τις ανάγκες μας σε άνθρακα και ορυκτά καύσιμα, αλλάζουμε από «καφέ» σε πράσινη ενέργεια και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Η συζήτηση σήμερα ήταν αρκετά λεπτομερής, αγγίξαμε μία πολύ μεγάλη ποικιλία θεμάτων, και ειδικότερα την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση. Σε όλο τον κόσμο πηγαίνουμε σε μία επανάσταση κάθε δύο χρόνια σε όρους ψηφιοποίησης και εμείς θα πρέπει να είμαστε μπροστά από αυτό.

Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ σήμερα και έχουμε αυτή τη συζήτηση, μου έδωσε τροφή για σκέψη και ανυπομονώ να συναντηθούμε και στην Ιρλανδία, όπου μπορούμε να μοιραστούμε περισσότερη γνώση και να συνεργαστούμε περισσότερο προς όφελος των δύο χωρών και προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω να πω για το Brexit, που είναι ένα ζήτημα πολύ φλέγον αυτή τη στιγμή. Θέλω να ευχαριστήσω πάλι δημόσια τους εταίρους μας στην ΕΕ που μας υποστήριξαν. Που έδειξαν κατανόηση στο θέμα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τα δύο αυτά χρόνια της διαπραγμάτευσης.»

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: