Κλείνουν τα πρώτα προαπαιτούμενα της β΄ αξιολόγησης!
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να ψηφιστούν τα πρώτα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, όπως η απλοποίηση στην αδειοδότηση των πρατηρίων καυσίμων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των (νέων ειδικοτήτων) πολιτικών μηχανικών, που ήδη έχουν κατατεθεί στη Βουλή.
Για τα πρατήρια, χρειάζονται πλέον 30 μέρες για την έκδοση άδειας πρατηρίου καυσίμων. Μέχρι τώρα, χρειάζονταν περίπου ένα έτος. Για την κατοχύρωση επαγγελματικών των Μηχανικών, οι τέσσερεις ειδικότητες, είναι οι Μηχανικών Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ορυκτών Πόρων και Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστούν δώδεκα νόμοι για να κλείσει η αξιολόγηση. Δηλαδή, δώδεκα νόμοι, που θα μπουν ανά ζεύγη σε έξι νομοσχέδια, εκ των οποίων τα 2 θα είναι πολυνομοσχέδια! Ένα τεράστιο νομοθετικό έργο, το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, έως τις 3 Δεκεμβρίου!
Η αξιολόγηση δεν θα έχει θέματα εκπλήξεις. Το μεγαλύτερο κομμάτι είναι τα εργασιακά, τα οποία αν δεν έρθει καμία ξαφνική αλλαγή στάσης από τους δανειστές, έχουν μόνο την πρόκληση των απαιτήσεων του ΔΝΤ, αλλά στο υπουργείο Εργασίας, φαίνονται βέβαιοι, ότι ο στόχος να κλείσουν όλα τα θέματα, μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, δηλαδή με συμφωνία στις 27-28 Νοεμβρίου, είναι επιτεύξιμος.
Η διαχείριση χρέους, 65 δις ευρώ, που περιμένουμε από το Eurogroup!
Αυτό που περιμένει η ελληνική πλευρά και στο οποίο έχουν δεσμευτεί οι δανειστές, είναι ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, να παρουσιάσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχει επεξεργαστεί για την διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα φτάνουν στα 4,5 χρόνια και να δώσει σταθερό επιτόκιο για ένα τμήμα του χρέους. Αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 65 δις ευρώ του χρέους και από την ελληνική πλευρά, ασκούνται πιέσεις για να αυξηθεί, όσο γίνεται το ποσό.
Τώρα, στο κομμάτι των μεσοπρόθεσμων μέτρων, η κυβέρνηση θέλει να ακόμα και αν είναι να χρησιμοποιηθούν το 2018, να γίνει η παραμετροποίηση τους από τώρα, ώστε να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος για έξοδο από την κρίση, ώστε να φύγει η αβεβαιότητα από την ελληνική Οικονομία. Αυτό θα ήταν καλό για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ παράλληλα θα βοηθούσε και στην επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Ευκλ. Τσακαλώτος: Οι Γερμανοί πρέπει να μας εμπιστευθούν
Δεν είναι τυχαίο, που ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε στην συνέντευξη του στην WSJ, ότι μία καθυστέρηση στην ελάφρυνση του χρέους, θα καθυστερήσει τους επενδυτές. Το μήνυμα του υπουργόυ στους δανειστές και κυρίως στην Γερμανία, ήταν ξεκάθαρο. Χρειάζεται συμφωνία για το χρέος και μάλιστα άμεσα, αλλιώς, μία αργοπορία, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017.
«Εάν καθυστερήσουμε αυτή την απόφαση ακόμη περισσότερο και πούμε ‘θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια’ για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», τόνισε.
Αν και οι περισσότεροι αναλυτές, πιστεύουν ότι το Βερολίνο, καθυστερεί το χρέος, λόγω εκλογών ο ίδιος διαφωνεί. Δεν θα «μεταφραζόταν» σε σημαντικό κόστος για τον μέσο ψηφοφόρο, αναφέρει στην συνέντευξή του στο αμερικανικό μέσο. Η Γερμανία δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εάν επιτύχει την ελάφρυνση χρέους. «Σε κάποιο στάδιο μίας σχέσης, πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, διότι η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει τεράστιες συνέπειες», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Χρειάζεται ένας συνδυασμός ελάφρυνσης χρέους, ποσοτικής χαλάρωσης και ανάκαμψης. Αυτά μαζί, θα έδιναν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αρχίσει και πάλι να εκδίδει ομόλογα στα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018, προτού λήξει το πρόγραμμα επώδυνο διάσωσης το καλοκαίρι του 2018.
Για την σκληρή στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα για να σφίξει κι άλλο το «ζωνάρι», αντί να βοηθά τη χώρα να πάρει κάποια ανάσα με τη βοήθεια της ελάφρυνσης χρέους –κάτι που και το ΔΝΤ επιθυμεί.
Πηγή:kontranews.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr