Home > Hot ! > Καλλιεργεί νέες ιδέες η Π.Ε.Ν.Α στην Αιδηψό [video]

Καλλιεργεί νέες ιδέες η Π.Ε.Ν.Α στην Αιδηψό [video]


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

 

Από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 ξεκίνησε το συνέδριο της  Πανελλήνιας Ένωσης Νέων  Αγροτών στην Αιδηψό, στο Πνευματικό Κέντρο στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, μέχρι και σήμερα Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Το palmosev.gr ως χορηγός επικοινωνίας είχε αναλάβει την παρουσίαση καθώς και το συντονισμό της συζήτησης της τελευταίας ημέρας. Αρχικά η δημοσιογράφος Πάρη Ντελκή ανοίγοντας την ατζέντα της ημέρας είπε: ” Καλημέρα σας από την Αιδηψό, καλημέρα από την Αίθουσα Πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη», καλημέρα από το 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών. Σήμερα έχουμε μαζί μας ελαιοπαραγωγούς, γεωπόνους, νέους αγρότες, πολίτες  που θα συνεχίσουν με τις τοποθετήσεις τους, τις συνεδριακές εργασίες των προηγούμενων ημερών, εστιάζοντας  στον τρόπο που μπορούμε να ανοίγουμε δρόμους και καλλιεργούμε …το μέλλον μας.

Στη βόρεια Εύβοια που ένα χρόνο πριν ζήσαμε εφιαλτική καταστροφή τόσο στο δάσος όσο και σε γεωργική γη. Το τοπίο στον πρωτογενή τομέα παραγωγής άλλαξε κι είμαστε φτωχότεροι τόσο στην ρητινοπαραγωγή, την παραγωγή μελιού και σε άλλες καλλιέργειες. Αλλά νέες πόρτες ανοίγουν νέες καλλιέργειες αρχίζουν να δίνουν ήδη τους καρπούς τους, όπως η πιπεριά Κεντρή, που ήδη αναπτύσσετε στον κάμπο της Ιστιαίας, ανοίγοντας έναν καινούργιο δρόμο τόσο στην παραγωγική διαδικασία, όσο και στο εισόδημα των αγροτών κι εν γένει της περιοχής”.
Ο πρώτος ομιλητής της 3ης συνεδριακής μέρας ήταν ο Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, ελαιοπαραγωγός από τα Χανιά, μέλος Π.Ε.Ν.Α. και με εκπροσώπηση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την ανάδειξη του Καλύτερου Ευρωπαίου Νέου Αγρότη όπου και έλαβε την 6η θέση, ενώ την 1η θέση έχει κερδίσει στην Ελλάδα! Ο κ. Σχοινοπλοκάκης παρουσίασε  καινοτομίες για την καλλιέργεια της ελιάς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “μέσα από τα προβλήματα βρίσκουμε τις λύσεις, ενώ παρουσίασε την πειραματική καλλιέργεια ανά βαθμίδες, ανά στρέμμα, εξοικονόμηση πόρων γης και εργασίας. Τόνισε τον ρόλο του  αγροτικού συμβούλου, και το πως  ο νέος αγρότης μπορεί να δώσει τον αξιοποιήσει δίνοντας ευκαιρίες στα εγχειρήματά του, μην παραλείποντας να προσθέσει πως “Πρέπει να βλέπεις το ρίσκο σφαιρικά”.Κλείνοντας ανέπτυξε το κομμάτι  σύγκρισης συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας.
Ο Μακρής Παναγιώτης, φέρελπις  Νέος Γεωργός , Ελαιουργός από την Ευρυτανία  τον πιο γερασμένο νόμο της Ευρώπης, όπως είπε, μίλησε με θέμα την “Προοπτική στον ελαιοτουρισμό”. Ο ίδιος έχει 1500 δέντρα βρώσιμες ελιές και με  επιδοτήσεις προχώρησε σε  εκσυγχρονισμό ης οικογενειακής επιχείρησης, διατηρώντας ένα επισκέψιμο ελαιοτριβείο, από σχολεία, τονίζοντας πως  πρέπει να παράξουμε με ανταγωνιστικούς όρους. Να μειώσουμε το κόστος και να μην παίζουμε με τον καταναλωτή. Κίνητρα στους νέους πρέπει να συνεχίσουν να δίνονται ιδίως σε καθετοποιημένες μονάδες  παραγωγής, όπου παντρεύονται η τεχνογνωσία και το marketing.
Ακολούθως ο Στάθης Σταθόπουλος, εκπρόσωπος της Agroclica, από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας παρουσίασε την πλατφόρμα μιας έγκυρης πληροφορίας κι ενημέρωσης του αγρότη σε πραγματικό χρόνο, εστιάζοντας στην καινοτομία στον πρωτογενή τομέα με την συμβολή των ψηφιακών μέσων και της τεχνολογίας
Ο  Γεωπόνος MSc, Διευθύνων Σύμβουλος PROTYPON A.E. Καλτσής Ιωάννης μίλησε με θέμα τις προοπτικές στον πρωτογενή τομέα. Προοπτικές που ανοίγονται στον πρωτογενή τομέα μέσα από τα συλλογικά σχήματα και με τη συμβουλευτική είναι πια προσεγγίσιμα και στον νέο αγρότη.
Ο Γεωπόνος επόπτης μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδας Βασίλης Αηδόνης, προσέγγισε με την ομιλία του τον ρόλο της μελισσοκομίας στη Β. Εύβοια, μην παραλείποντας να μιλήσει για την διαφοροποίηση του τοπίου από τις φωτιές, το πευκόμελο που χάθηκε κι αντιστάθηκε στις κηρήθρες των μελισσών από άσπρο ανθόμελο. Η Σιαμαντούρου Καλλιόπη εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΓΡΕΚ, με σημαντικές σπουδές στο ενεργητικό της παρά το νεαρό της ηλικίας της μίλησε τόσο εμπειρικά γιατί από παιδί γνώριζε τους τρόπους παραγωγής, αλλά και για τις καινοτομίες που μπορούν να αναπτυχθούν στον αγροκτηνοτροφικού τομέα στην Εύβοια. με προτάσεις συνέργειας και εκπαίδευσης αγροτών. Η τελευταία εισήγηση ήταν ξεχωριστή κι ελπιδοφόρα γιατί  η νηπιαγωγός Λίλιαν Δούμα, από το 1ο Νηπιαγωγείο Λ.Αιδηψού αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης, που γεννά ενημερωμένους κι ευαίσθητους πολίτες εστιάζοντας στο αειφόρο νηπιαγωγείο, στη βιώσιμη κοινότητα. Δείχνοντας παράλληλα τις δράσεις των παιδιών που γνωρίζουν από μικρή ηλικία τόσο την καλλιέργεια, όσο και όλα τα στάδια μιας αγροτικής παραγωγής, την ανακύκλωση των υλικών και την εστιασμένη αγάπη για το περιβάλλον με πράξεις.

Δείτε το video

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: