Home > Hot ! > Κ.Κ.Ε.:Περιοδεία σε συνεργεία εργαζομένων στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών

Κ.Κ.Ε.:Περιοδεία σε συνεργεία εργαζομένων στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Περιοδεία σε συνεργεία εργαζομένων στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, πραγματοποιεί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, σήμερα Πέμπτη 15 Δεκέμβρη.

Στο πλαίσιο της περιοδείας και με αφορμή τα ζητήματα που είτε τέθηκαν από τους ρετσινάδες και δασεργάτες, είτε προέκυψαν μέσα από την ουσιαστική συζήτηση που γίνεται, ο Γιώργος Μαρίνος με δήλωση, τονίζει:

“Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας που χτυπήθηκε από την πυρκαγιά του 2021 έχει καταδικάσει τους υπεύθυνους αυτής της καταστροφής, έχει καταλογίσει τις ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης της φωτιάς και προστασίας του δάσους, την έγκαιρη διάθεση των αναγκαίων μέτρων κατάσβεσης. Αυτά δεν διαγράφονται. Ο λαός της περιοχής έχει δώσει απάντηση με τους αγώνες του και διεκδικεί ουσιαστικές αποζημιώσεις, μέτρα προστασίας του δάσους και αντιπλημμυρική θωράκιση. Ο εμπαιγμός συνεχίζεται, το κυβερνητικό σχέδιο Μπένου δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των πληγέντων από την πυρκαγιά, τις λαϊκές οικογένειες της Βόρειας Εύβοιας, είναι στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων που αξιοποιούν τις καταστροφές για να προχωρήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Οι Ρετσινάδες και οι δασεργάτες δέχθηκαν συντριπτικό πλήγμα, διεκδίκησαν και διεκδικούν το δικαίωμα στην σταθερή εργασία, με καλές αμοιβές, ασφάλιση και προστασία της ζωής τους. Κανείς δεν τους κάνει χάρη! Τα παιχνίδια χειραγώγησης και διάσπασης δεν θα περάσουν.

Το πρόγραμμα απασχόλησης των δασεργατών που βρίσκεται σε εξέλιξη καθυστέρησε δραματικά. Η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) εκδόθηκε τον Μάρτη και εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2022, με την πρόσληψη μόνο 137 εργαζόμενων, οι δασεργάτες πληρώθηκαν τον Νοέμβρη. Αναμένεται (!) η εφαρμογή της 2ης ΚΥΑ , για τον δεύτερο κύκλο προσλήψεων και ακόμα δεν έχει καθοριστεί πόσοι Ρεσινάδες-Δασεργάτες θα εργαστούν. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο δουλεύουν σε πολύ σκληρές επικίνδυνες συνθήκες, με εντατικοποίηση της δουλειάς. Θρηνούν δύο νεκρούς, αδικοχαμένους συναδέλφους τους.

Στη σύμβαση των δασεργατών δεν προβλέπεται 13ος και 14ος μισθός και δεν καταχωρούνται Δασεργατικά Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα. Από την συζήτηση προκύπτει η ανάγκη καθιέρωσης της 6ωρης εργασίας, λόγω του βαρέως και επικίνδυνου χαρακτήρα του κλάδου. Παράλληλα, δε διατίθενται τα κατάλληλα μέσα προστασίας και ο αναγκαίος εξοπλισμός για τη δουλειά τους.

Το ΚΚΕ, όπως όλα αυτά τα χρόνια είναι στο πλευρό τους, στηρίζει τον αγώνα τους και τα δίκαια αιτήματα τους.

Να εξασφαλιστεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις η εφαρμογή του 2ου κύκλου των προσλήψεων και το δικαίωμα για σταθερή δουλειά σε όλους τους Ρετσινάδες και Δασεργάτες, να μην μείνει κανείς άνεργος και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.

Να αυξηθούν οι μισθοί που τους κατατρώει η ακρίβεια και ο πληθωρισμός και να καθιερωθεί ο 13ος και 14ος μισθός, τα ένσημα να είναι Δασεργατικα Βαρέα και Ανθυγιεινα, και η εργασία να γίνει 6ωρη.

Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ζωής τους και να δοθούν τα αναγκαία για τη δουλειά τους εργαλεία.

Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της συλλογικής μεταφοράς των συνεργείων που βρίσκονται σε απόσταση από τον τόπο διαμονής και άμεσα να καταβληθεί αποζημίωση για τα καύσιμα σε όσους χρησιμοποιούν ατομικά μέσα”.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: