Πρότεινε κατανομή της χρηματοδότησης στους ΟΤΑ με διαφάνεια και να σταματήσει το φαινόμενο της επιλεκτικής διαλογής αρμοδιοτήτων από υπουργούς»
«Ο 21ος αιώνας είναι η εποχή της Αυτοδιοίκησης, «όχι» με την παλιά της «φορεσιά», αλλά της Αυτοδιοίκησης της ψηφιακής εποχής, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, των ανοιχτών συνόρων»
Ο κ. Κ. Αγοραστός προέτρεψε σε κοινό μέτωπο «εναντίον του δουλοκτητικού κράτους, το οποίο – όπως είπε χαρακτηριστικά – εκεί που σου απαγορεύει, εκεί και σου επιτρέπει, εκεί που σου λέει πήγαινε γρήγορα, εκεί και σου ορθώνει εμπόδια, εκεί που σε τιμωρεί, εκεί και σε αθωώνει».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, παραπέμποντας και στο κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου, σημείωσε με έμφαση ότι «στις δύσκολες στιγμές η Αυτοδιοίκηση ούτε σήκωσε τα χέρια ψηλά ούτε παραδόθηκε. Ήταν παρούσα, συνεργάστηκε δημιουργικά και αποτελεσματικά με όλους τους ανθρώπους, άπλωσε δίχτυ προστασίας στην κοινωνία και αντιστάθηκε στη μιζέρια, την αδράνεια, το διχασμό.
Η Αυτοδιοίκηση, παρά τις αντιξοότητες, την κακονομία και την πολυνομία, προσπαθεί να πάει την Ελλάδα μπροστά υπερβαίνοντας τις σκουριασμένες πια διαχωριστές γραμμές», διαβεβαίωσε και χαρακτήρισε τον 21ο αιώνα ως «την εποχή της Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειών και των Δήμων.
Είναι – υπογράμμισε – η Αυτοδιοίκηση που τίθεται στην πρώτη γραμμή για να διαχειριστεί μια σειρά από παγκόσμιες προκλήσεις, από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης έως τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξάλειψη της φτώχειας.
Όχι η Αυτοδιοίκηση με την παλιά της «φορεσιά», όχι η αυτοδιοίκηση του περασμένου αιώνα. Αλλά η Αυτοδιοίκηση της ψηφιακής εποχής, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, των ανοιχτών συνόρων», εξήγησε, προσθέτοντας όμως ότι «δυστυχώς, υπάρχει μία χώρα που πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα.
Μια χώρα η οποία μετά από μία ισχυρή οικονομική κρίση και μετά από τρία μνημόνια, δείχνει -η κυβέρνησή της κι ένα διόλου αμελητέο μέρος του πολιτικού της συστήματος – ότι δεν μπορούν να «διαβάσουν» τις εξελίξεις, να συμβαδίσουν με τον υπόλοιπο πλανήτη, να συγχρονιστούν με την εποχή μας.
Μεταρρύθμιση, όχι μερεμέτια στην Αυτοδιοίκηση
«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον πλανήτη για να μας περιμένει ν’ ανεβούμε», προέτρεψε τον παριστάμενο Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση κι έκρινε αναγκαία «μια ολοκληρωμένη, ριζοσπαστική, τολμηρή, σοβαρή μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας».
«Η Αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται άλλα «μερεμέτια»: σκόρπιες διατάξεις από εδώ κι από κει… Εμείς ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχουμε καταθέσει έτοιμα νομοσχέδια να κατατεθούν στη Βουλή. Πολιτικός χρόνος υπάρχει, πολιτική βούληση χρειάζεται», εκτίμησε.
Κατανομή της χρηματοδότησης με διαφάνεια, όχι επιλεκτική διαλογή αρμοδιοτήτων από τα Υπουργεία
Ο κ. Κ. Αγοραστός πρότεινε στην ομιλία του «να σταματήσει το φαινόμενο της επιλεκτικής χρηματοδότησης με αιρετούς να συνωστίζονται ή διαγκωνίζονται στους προθαλάμους των υπουργικών γραφείων για να εξασφαλίσουν κάτι παραπάνω για τον τόπο τους.
Εμείς έχουμε καταθέσει ξεκάθαρη πρόταση: Κατανομή της χρηματοδότησης με αλγόριθμο και με συγκεκριμένα κριτήρια. Με διαφάνεια και αξιοπιστία, να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών», υπογράμμισε.
Επιπρόσθετα πρότεινε να σταματήσει «το φαινόμενο του cherry picking: «Υπουργοί να διαλέγουν τις αρμοδιότητες από τις οποίες προσδοκούν σε εκλογικά οφέλη και να «ξεφορτώνονται» τις «καυτές πατάτες» στην Αυτοδιοίκηση θεωρώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μετακυλούν και το πολιτικό κόστος».
Fake αναλογική των δύο γύρων
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ αξιολόγησε ως «χαμένη για την αυτοδιοίκηση την θητεία του κ. Π. Σκουρλέτη στο Υπουργείου Εσωτερικών» και είπε χαρακτηριστικά: «είτε υπήρχε είτε δεν υπήρχε υπουργός, το ίδιο και το αυτό ήταν για την αυτοδιοίκηση.
Το μόνο με το οποίο ασχολήθηκε ήταν το εκλογικό σύστημα, φέρνοντας μια fake αναλογική των δύο γύρων αντί της γνήσιας, ανόθευτης, καθαρής αναλογικής του ενός γύρου που και εμείς προτείναμε.
Μ’ αυτό τον τρόπο επιχείρησε να ναρκοθετήσει την πορεία των Περιφερειών και των Δήμων για την επόμενη θητεία προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικά συμφέροντα. Αλλά ο λαός θα δώσει την κατάλληλη απάντηση», εκτίμησε.
Ανοίξαμε δρόμους συνεργασίας για να ανατραπεί η ετεροβαρής σχέση κεντρικού κράτους – Αυτοδιοίκησης
Ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε ειδική αναφορά στις κοινές πρωτοβουλίες των διοικήσεων ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ που κορυφώθηκαν με τη διοργάνωση κοινού συνεδρίου για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο Ενώσεων.
«Ανοίξαμε – είπε με έμφαση – ορθάνοιχτα την πόρτα του διαλόγου, της συνεννόησης, της συνεργασίας. Προτάξαμε όσα – πολλά – μας ενώνουν παραμερίζοντας όσα – λιγότερα – μας χωρίζουν.
Δεν ισχυρίζομαι ότι ενδεχομένως δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κι ακόμη περισσότερα. Τονίζω όμως ότι υπερβήκαμε τους εαυτούς μας και βάλαμε παρακαταθήκη, ανοίξαμε δρόμο για το μέλλον.
Για να σταματήσει αυτή η ετεροβαρής σχέση ενός υπερσυγκεντρωτικού κεντρικού κράτους και μας εξαρτώμενης Αυτοδιοίκησης.
Για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην κοινωνία και τον τόπο μας.
Για να κερδίσουμε το χρόνο που είναι θέσεις εργασίας, είναι υποδομές, είναι εισόδημα για κάθε οικογένεια, είναι δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες», υπογράμμισε.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr