Home > Πολιτική επικαιρότητα > Ημερίδα για την υιοθέτηση βιώσιμων και έξυπνων πολιτικών σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές για ένα ευημερούν μέλλον στην Ευρώπη

Ημερίδα για την υιοθέτηση βιώσιμων και έξυπνων πολιτικών σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές για ένα ευημερούν μέλλον στην Ευρώπη


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

 

Ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος στις 19 Νοεμβρίου 2019 διοργάνωσε  ημερίδα στις Βρυξέλλες με ομιλητές αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής επιτροπής και ακαδημαϊκούς με θέμα «Υιοθέτηση βιώσιμων και έξυπνων πολιτικών σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές για ένα ευημερούν μέλλον στην Ευρώπη». Η ημερίδα απευθυνόταν σε Δημάρχους, Αντιδημάρχους και επιστημονικούς συνεργάτες αγροτικών και νησιωτικών Δήμων της Ελλάδος οι οποίοι επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες. Στην ημερίδα συμμετείχε ο Δήμος Ορεστιάδας, Μινώας Πεδιάδος, Βόρειας Κυνουρίας, Χάλκης, Σερίφου, Χαλκίδας, Λαμίας και το Δίκτυο   Μικρών Νησιών.

Την ημερίδα προλόγισε ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος αναφέροντας την αναγκαιότητα οι ελληνικοί Δήμοι να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να διεκδικήσουν προσκλήσεις σε ανταγωνιστικά προγράμματα που προάγουν τις συμπράξεις με ευρωπαϊκούς Δήμους και φορείς, ενισχύοντας έτσι τα ήδη υπάρχοντα εθνικά εργαλεία του ΕΣΠΑ. Η διεκδίκηση του Ευρωκοινοβουλίου της μη μείωσης των Ταμείων της Πολιτικής συνοχής αποτελεί πάγια θέση του και ο ίδιος ο κ. Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των υπαρχόντων Ταμείων με πρόσθετους πόρους αλλά και την ανακατεύθυνση τους σε συγκεκριμένους άξονες που θα βοηθήσουν τους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους να αναπτυχθούν.Η Ευρώπη εξελίσσεται και μετασχηματίζεται σε μια νέα οικονομία και κοινωνία με πολιτικές βασισμένες στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, κάτι το οποίο για τις ιδιαίτερες περιοχές των ορεινών και νησιωτικών Δήμων αποτελεί τεράστιο βήμα καθότι ακόμα παλεύουν για τα αυτονόητα.

Επίσης, οι ομιλητές κ. Sluijter και κ. Fichter από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλυσαν τη νέα Πολιτική Συνοχής 2021-2027 και τόνισαν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικοί Δήμοι. Παρουσίασαν τις κατευθύνσεις που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις έξυπνες πολιτικές σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές. Ο κ. Hiel από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο EnergyCities επικεντρώθηκε στις δυνατότητες συνεργασιών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το παλλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που έχουν τέτοιου είδους συνεργασίες όχι μόνο στο αναπτυξιακό μοντέλο αλλά και στο κοινωνικό ιστό της πόλης καθότι οι πολίτες πλέον γίνονται μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας πλην του τόπου τους.

Στο δεύτερο πάνελ της ημερίδας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική εφαρμογή των πολιτικών της Ε.Ε. με παρουσίαση καλών πρακτικών αλλά και ευρωπαϊκών έργων που υλοποιούνται. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός ΓραμματέαςΣυμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)κ. Μαντζούφας παρουσίασε τα τελευταία έργα που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις δυνατότητες και στην ποικιλία επενδύσεων που μπορεί να προσφέρει ένα εργαλείο όπως οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα.

Ο κ. Κοκοσιούλης και ο κ. Τσούτσος ως ειδικοί επί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την εφαρμογή τεχνολογικών εργαλείων στην καθημερινότητα του πολίτη αναφέρθηκαν σε καλές πρακτικές ανά την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα που είτε υλοποιήθηκαν είτε υλοποιούνται.

Τέλος, ως επιστέγασμα των όσων αναφέρθηκαν παρουσιάστηκε το πρόγραμμα INTERREGMED ως ένα παράδειγμα για δυνατότητα χρηματοδότησης στις συγκεκριμένες περιοχές στους άξονες της βιώσιμης ανάπτυξης και της έξυπνης εξειδίκευσης.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: