Home > Πολιτική επικαιρότητα > Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, σε ημερίδα με θέμα: « Γυναίκες με αναπηρία»

Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, σε ημερίδα με θέμα: « Γυναίκες με αναπηρία»There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.

Είναι καιρός να ορθώσουμε εκείνο το ανάστημα της ισότητας, που θα καταφέρει να δημιουργήσει πλεόνασμα στο έλλειμμα των υπηρεσιών, των παροχών, της αποδοχής και της αλληλεγγύης που παρατηρείται, όταν, ακόμη και σήμερα, γυναίκες με αναπηρία συνεχίζουν να υφίστανται πολλαπλές και έμφυλες διακρίσεις.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στην Ημερίδα με θέμα: « Γυναίκες με αναπηρία», που πραγματοποιήθηκε στις 18/11/2018 στον Πολυχώρο «Ελληνικό Μολύβι» και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την «Μόνιμη Επιτροπή Γυναικών με Αναπηρία & Χρόνιες Παθήσεις Περιφέρειας Αττικής».

Η κα Κούβελα, αφού επεσήμανε εξ’ αρχής τη σπουδαιότητα που φέρει η προβολή της θεματικής «Γυναίκες με αναπηρία» στο κοινωνικό γίγνεσθαι, έκανε λόγο για την έντονη παρουσία των έμφυλων, αναχρονιστικών και στεροτυπικών αντιλήψεων, που συνεχίζουν να προβάλλουν το κοινωνικά άδικο πρόσωπό τους, προτάσσοντας, ταυτόχρονα, τις πολλαπλές διακρίσεις που υφίστανται ακόμη και σήμερα οι γυναίκες με αναπηρία.

Περαιτέρω, εστίασε στην ανάγκη εντατικοποίησης της συνεργασίας εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και των ανθρώπων ατομικά, με στόχο την υπέρβαση όλων αυτών των ανισοτήτων και την κατάκτηση και την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στην πράξη και τόνισε ότι: Είναι ιδιαίτερα οξύμωρο το γεγονός ότι οι γυναίκες με αναπηρία δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το σημαντικό πρόβλημα της αποδοχής, αλλά, ταυτόχρονα, να αντιπαρέλθουν και τις πολλαπλές διακρίσεις που υφίστανται, τόσο λόγω φύλου τους, όσο και λόγω της αναπηρίας, τη στιγμή που θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Στη βάση αυτών των θέσεων, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε και στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ, μέσω του οποίου επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή αποκατάσταση των έμφυλων ανισοτήτων και των πολλαπλών διακρίσεων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη θεματική «Κοινωνική ένταξη και ισότιμη μεταχείριση γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις», που αποτελεί βασικό άξονα προτεραιότητας του έργου της ΓΓΙΦ.

Επιπλέον, ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, η κατάκτηση και η εφαρμογή της οποίας επιδιώκεται συνολικά μέσω των αρχών και των αξιών της ισότητας των φύλων, αλλά και του έργου της ΓΓΙΦ εν γένει. Ακόμη, αναφέρθηκε σε ενδεικτικές, πρόσφατες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ΓΓΙΦ, οι οποίες σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με γνώμονα την καθολικότητα της πρόσβασης σε όλους και όλες ανεξαιρέτως, χωρίς την παραμικρή διάκριση σε ανθρώπους που ίσως έχουν κάποια αναπηρία.

Τέλος και επισημαίνοντας ότι η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία και ιδίως των γυναικών, συνιστά αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Kαλούμαστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις ιδέες μας και την προοδευτικότητά μας και να συσπειρωθούμε ακόμη περισσότερο, ώστε να διασφαλίσουμε και να κατακτήσουμε οριστικά την πλήρη και ίση απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, προκειμένου όλοι και όλες ανεξαιρέτως να απολαμβάνουν την απόλυτη ισότητα στην πράξη και σε κάθε τομέα του βίου μας» και συμπλήρωσε ότι: «Είναι καιρός να ορθώσουμε εκείνο το ανάστημα της ισότητας, που θα καταφέρει να δημιουργήσει πλεόνασμα στο έλλειμμα των υπηρεσιών, των παροχών, της αποδοχής και της αλληλεγγύης που παρατηρείται, όταν, ακόμη και σήμερα, γυναίκες με αναπηρία συνεχίζουν να υφίστανται πολλαπλές και έμφυλες διακρίσεις».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: