Καταρχήν μας δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουμε την γνώμη μας για ένα τόσο σημαντικό τομέα όπως είναι η πυρασφάλεια και η δασοπροστασία στο δήμο μας και κατ’ επέκταση για την πυρασφάλεια σε όλη την χώρα.
Το σχέδιο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασίας «ΙΟΛΑΟΣ» στο δήμου μας, κατά την άποψή μας δεν είναι παρά μια εύηχη ονομασία που επιλέγετε σκόπιμα για λόγους εντυπωσιασμού, καθώς στα χαρτιά είναι όλα καλώς καμωμένα, στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Πάνω απ όλα του λείπει η απαραίτητη χρηματοδότηση, στη ουσία είναι ένα ανέξοδο άλλοθι των κυβερνήσεων απέναντι στον λαό προκειμένου να μην γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για να δημιουργηθούν όλα τα απαιτούμενα έργα και οι κατάλληλες υποδομές για την επαρκή αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία. Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών, σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό, υποδομές.
Για να γίνει κατανοητό όταν μιλάμε για προετοιμασία και ετοιμότητα αντιπυρικής περιόδου και τι ακριβώς εννοούμε θα πρέπει να δούμε τι γίνεται πραγματικά με την πρόληψη. Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις δηλώνουν πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ότι έχουν κάνει την σχετική προετοιμασία. Το πόσο έτοιμες ήταν, αποδείχτηκε σε όλες τις μεγάλες καταστροφές προηγούμενων περιόδων από το 1993 μέχρι και τις μέρες μας, με αποκορύφωμα την πυρκαγιά στο ΜΑΤΙ, που ήρθε ως αποτέλεσμα της διόγκωσης των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει συνειδητά οι κυβερνήσεις πάνω από μία 20ετία στο τομέα της δασοπροστασίας με την υποχρηματοδότηση, τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα, υποδομές, την οργάνωση και την εκπαίδευση.
Το βασικότερο στοιχείο όμως που ευνοεί την δημιουργία, την ένταση και το καταστροφικό αποτέλεσμα μιας δασικής πυρκαγιάς είναι η παντελής έλλειψη προληπτικών παρεμβάσεων, η απουσία της πρόληψης στα δασικά οικοσυστήματα με αντιπυρικές ζώνες, δασικούς δρόμους, αποψιλώσεις, καθαρισμό και διάνοιξη αγροτικών δρόμων με τοποθέτηση υδατοδεξαμενών.
Εδώ λοιπόν μπαίνει το 1ο ερώτημα.
Γνωρίζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες ότι η πρόληψη είναι το κυριότερο στοιχείο και αν έχεις πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με σωστή διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, ότι θα χρειαστείς πολύ λιγότερα κατασταλτικά μέσα και μέτρα;
Η απάντηση με βεβαιότητα είναι ότι το γνωρίζουν.
Εδώ μπαίνει και ένα 2ο ερώτημα. Αφού το γνωρίζουν γιατί επιλέγουν χρόνια τώρα να μην χρηματοδοτούν την πρόληψη;
Η απάντηση είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει, η χρηματοδότηση φέτος για τις προληπτικές παρεμβάσεις έφθασε στο κατώτερο επίπεδο από κάθε άλλη φορά, αφού από τα 17.700.000 ευρώ που αιτούνταν το σύνολο των δασικών υπηρεσιών της χώρας, εγκρίθηκε λίγες μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από τις πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου του έτους 2021, μόλις το 10% δηλαδή 1.700.000 ευρώ για την υλοποίηση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας σε μία έκταση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων του 65% της χώρας!!!. Εδώ εάν προσθέσουμε και την συνεχή απαξίωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, σε μέσα και προσωπικό, καθώς και ο προσανατολισμός που της δίνεται, δεν εξυπηρετεί την μάχη ενάντια στις δασικές πυρκαγιές και όλα αυτά όταν σε βάθος 12ετιάς έχουν περικοπεί 1.216.558.131 ευρώ από το πυροσβεστικό σώμα, δημιούργησαν αξεπέραστα προβλήματα στις δομές του και στην κατάσταση του συνόλου του εξοπλισμού του.
Ο λόγος που δεν τους ενδιαφέρει είναι ότι μέσα από πολιτικές αποσάθρωσης και συρρίκνωσης της δασοπροστασίας, οι καταστροφές που δημιουργούνται ακόμη και αν έχουν «παράπλευρες» ανθρώπινες απώλειες, απλά αξιοποιούνται για να επιταχύνονται οι διαδικασίες παραχώρησης, διαχείρισης, κατοχής και αξιοποίησης δασικών οικοσυστημάτων στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο και παράλληλα να αποκόβουν από τον κεντρικό σχεδιασμό και την ευθύνη χρηματοδότησης τον τομέα της πυροπροστασίας, με μεταφορά αρμοδιοτήτων σε δήμους, ΜΚΟ, εθελοντές και ιδιώτες και την μεγαλύτερη εμπορευματοποίησή της.
Από το 1993 μέχρι και τις μέρες μας 245 ανθρώπινα θύματα, 7.075.939 στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων, χιλιάδες κατεστραμμένες περιουσίες, ανυπολόγιστη καταστροφή σε αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις δημόσιες υποδομές. Αν προσθέσουμε εξαιτίας των πλημμυρών και τους 131 θανάτους της τελευταίας 20ετίας, που ακολουθούν ως συνέπεια των καταστροφικών πυρκαγιών και της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, τότε το παζλ ενώνεται.
Τα γεγονότα είναι αμείλικτα και δίνουν απαντήσεις. Οι καταστροφές για το λαό μετριούνται και με νεκρούς. Καμένους, πνιγμένους και καρκινοπαθείς και χιλιάδες κατεστραμμένες περιουσίες και δημόσιες υποδομές
Οι αριθμοί που αποτυπώνουν τα ολέθρια αποτελέσματα των 28 χρόνων είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της αξιοπιστίας που είχαν οι διαβεβαιώσεις τους για το πόσο έτοιμοι ήταν όλες αυτές τις αντιπυρικές περιόδους:
-
Του ΠΑΣΟΚ το 2000 με 1.559.820,7 συνολικά καμένες εκτάσεις και 5 νεκρούς.
-
Της Νέας Δημοκρατίας το 2007 με 2.644.083,1 συνολικά καμένες εκτάσεις και 89 νεκρούς. Π.Χ. Γεράνια Όροι
-
Του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με τους 102 νεκρούς στο Μάτι και συνολικά 193.816,3 καμένες εκτάσεις !
Και έπεται και συνέχεια.
Σε όλα αυτά να προστεθούν τα υπέρ διπλάσια εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων που μετά από μία πυρκαγιά άλλαξαν χρήση, ή εκχερσώθηκαν ή καταπατήθηκαν με εργαλείο την πληθώρα των αντιδασικών νόμων και την τροποποίηση του άρθρου 24 του συντάγματος που όχι μόνο μένουν ακόμη σε ισχύ, αλλά συνεχώς εμπλουτίζονται. Είναι η βασική αιτία για να πυρπολούνται τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας από οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα και κυρίως σε περιοχές με οικιστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως αυτές που καίγονται κάθε χρόνο.
Την ένταση και τις συνέπειές της, ευνόησε η χωροταξική αναρχία που υπάρχει σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Το πλούσιο αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, διατηρείται και συνεχώς εμπλουτίζεται, με τελευταίο εγχείρημα τον Ν.4685/2020, δεν παύει να είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες εκδήλωσης μεγάλων δασικών πυρκαγιών αφού ευνοεί τους εμπρησμούς για να επιτυγχάνεται η αλλαγή χρήσης γης και να βάζουν στο χέρι τον δασικό πλούτο της χώρας μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Πάνω απ΄ όλα η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Η ίδια κατάσταση κυριαρχεί και στον βασικό κατασταλτικό μηχανισμό, το πυροσβεστικό σώμα, αφού για μία ακόμη φορά μεγάλο μέρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του δεν αξιοποιούνται για την συντήρηση, ανανέωση και γενικότερα την ενίσχυση του εναέριου και επίγειου κρατικού μηχανολογικού μηχανισμού, για τις λειτουργικές ανάγκες τους που ανέρχονται στα 4.673.491 ευρώ, αλλά μεταφέρονται στους ιδιώτες μέσω της ενοικίασης εναέριων μέσων.
Έτσι παρατηρούμε ότι από τον προϋπολογισμό του 2019 που οι δαπάνες για την μίσθωση εναέριων μέσων ανέρχονταν σε 17.000.000 ευρώ, εκτοξεύτηκαν κλιμακωτά στα 40.800.000 ευρώ για το 2021. Μία αύξηση δηλαδή κατά 23.800.000 ευρώ ή 58,00%.
Για να μην αναφερθώ στις εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα που είναι η μόνη σταθερή «πετυχημένη» πολιτική στο Π.Σ., που με την ψήφιση του νέου εργασιακού νόμου γενικεύτηκε και για τον ιδιωτικό τομέα.
Είναι καιρός πλέον, πριν να είναι πολύ αργά, να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και οι δημότες να πάψουν να είναι παθητικοί θεατές απέναντι στο δράμα που εκτυλίσσεται κάθε φορά σε μία άλλη περιοχή σε κάποιους άλλους ανθρώπους. Να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής και να περάσει με τον οργανωμένο αγώνα μέσα από τα συνδικάτα και τους φορείς του στην αντεπίθεση.
Εμείς λέμε ότι ο λαός της περιοχής και ο Δήμος θα πρέπει να διεκδικήσει την ενίσχυση της Πυροσβεστικής και του Δασαρχείου με προσωπικό και μέσα, ώστε να προλαμβάνονται οι δασικές πυρκαγιές, που είναι το κύριο για την προστασία των δασών, αλλά και για την ενίσχυση της καταστολής.
Αν λοιπόν θέλουμε να μιλήσουμε για την προετοιμασία μιας αντιπυρικής περιόδου και το λέω καλοπροαίρετα αυτό κύριοι συνάδελφοι και κ. Δήμα σαν υπεύθυνος πολιτικής προστασίας πρέπει να μιλήσουμε για το ποιες ενέργειες έκανε ο δήμος στο κομμάτι που του αναλογεί με την πενιχρή χρηματοδότηση των 113.000 ευρώ για το ζήτημα της πρόληψης και τις « επιδόσεις του» στην προετοιμασία για την καταστολή;
-
Τοποθετήθηκαν εκτενή υδροδοτικά δίκτυα, επισκευάστηκαν οι υδατοδεξαμενές και γέμισαν με νερό, επισκευάστηκαν οι χαλασμένοι κρουνοί; κ.λ.π. για να υπάρχει άμεση πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα;
-
Δημιουργήθηκαν πυροφυλάκια για την πλήρη επόπτευση όλων των δασικών οικοσυστημάτων και την διαχείριση τους γενικότερα;
-
Καθαριστηκαν οι αγροτικοί δρόμοι που είναι στην δικαιοδοσία του δήμου;
Βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου και περιμένουμε μια απάντηση για όλα αυτά που πρέπει να τα επισπεύσετε, γιατί θα κινδυνεύσει κόσμος και εσείς θα βρεθείτε εκτεθειμένοι.
Το καταψηφίζουμε για όλους τους παραπάνω λόγους ».
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Κώστας Κέκης
Κώστας Καρτελιάς
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr