Home > Hot ! > Η δημόσια Υγεία «αθωράκιστη» απέναντι στην έξαρση της πανδημίας

Η δημόσια Υγεία «αθωράκιστη» απέναντι στην έξαρση της πανδημίας


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Αφορμή τα κρούσματα Covid-19 στην Ιστιαία – Το ΕΣΥ περιμένει ακόμα τις προσλήψεις, την ώρα που η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”

Καμία τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τεράστιες ελλείψεις στη στελέχωση των δομών Υγείας και ανύπαρκτη συνεργασία του ΕΟΔΥ με το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19 και την υγειονομική ασφάλεια επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων ανέδειξε η περίπτωση δύο Σέρβων τουριστών στη λουτρόπολη της Αιδηψού, στη Βόρεια Εύβοια, που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ΕΣΥ αβοήθητο, οι πολίτες σε κίνδυνο

Έχουν περάσει δύο μήνες από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει από το lockdown στο «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», αφήνοντας τους πολίτες να έχουν ως μοναδική ασπίδα προστασίας την ατομική ευθύνη, καθώς, περιορισμένη στον αυτοθαυμασμό της για την ήπια πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, δεν σχεδίασε σωστά το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση του τουρισμού, ενώ, παρά τα μεγάλα λόγια, δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ ούτε παρουσίασε κάποιο σχέδιο για τη θωράκιση του, εκθέτοντας όχι μόνο τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τους τουρίστες, αλλά και όλους τους πολίτες.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, παρά τα τεράστια κενά που προήλθαν από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, αλλά και τις ανάγκες που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ακόμα και τις προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε τις έχει ακυρώσει είτε τις καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Χωρίς καρδιολόγο το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας

Χαρακτηριστική η περίπτωση καρδιολόγου, που, ενώ από τον Φεβρουάριο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η πρόσληψή της στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, πέντε μήνες μετά δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί, αφήνοντας ακάλυπτους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι παραπέμπονται ή σε ιδιώτη ή στα νοσοκομεία της Λαμίας και της Χαλκίδας, με το μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που διαθέτει η περιοχή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων Covid-19 το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας δεν έχει τη δυνατότητα να διενεργήσει τεστ, θέτοντας σε κίνδυνο τους κατοίκους και τους επισκέπτες, οι οποίοι θα πρέπει να διανύσουν 200 χιλιόμετρα για να μεταβούν στην Αθήνα ή να μετακινηθούν με το φεριμπότ στην Αρκίτσα και από εκεί στο νοσοκομείο Λαμίας ή να βγουν από το αδιέξοδο πληρώνοντας αδρά σε ιδιωτικό εργαστήριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βρει λύση

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκηρύξει, τον Ιανουάριο του 2019, τρεις μόνιμες θέσεις ιατρών στο Κ.Υ. Ιστιαίας, ενός καρδιολόγου, ενός χειρουργού και ενός νεφρολόγου, προκειμένου να δημιουργηθεί το 1ο Κ.Υ. στη χώρα με μονάδα αιμοκάθαρσης. Από αυτές τις τρεις θέσεις έχει μέχρι σήμερα πληρωθεί, μόλις προ μηνός, μόνο αυτή του χειρουργού, καθώς για τη θέση του νεφρολόγου δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και δεν επαναπροκηρύχθηκε, ενώ για τη θέση του καρδιολόγου οι διαδικασίες πρόσληψης καθυστερούν αδικαιολόγητα, παρά τις υγειονομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και τις αυξημένες ανάγκες στελέχωσης του συστήματος Υγείας.

Για το θέμα έχουν καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, Βαγγέλης Αποστόλου, Παναγιού Πούλου και Ιωάννης Σαρακιώτης, ενώ, ένα μήνα μετά και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ενίσχυσης του ΕΣΥ, ακόμη αναμένεται η απάντηση.

Στ. Βαρδαρός: Περισσεύουν τα χειροκροτήματα

Σχολιάζοντας την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της πρόσληψης της καρδιολόγου στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα τουριστών στην περιοχή, ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός επεσήμανε ότι, «τα προηγούμενα χρόνια, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγινε σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης του Κ.Υ. Ιστιαίας, με τη δρομολόγηση της μονάδας αιμοκάθαρσης, την προκήρυξη τριών μόνιμων θέσεων γιατρών (καρδιολόγου, χειρουργού, νεφρολόγου). Επίσης την πρόσληψη μαιευτικού προσωπικού, την προμήθεια σύγχρονου ακτινολογικού μηχανήματος, αλλά και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με πληρώματα, οχήματα, αλλά και τη λειτουργία του τμήματος μηχανών κατά τη θερινή περίοδο, που βοήθησε με τη δυνατότητα άμεσης παροχής πρώτων βοηθειών στην κατακόρυφη πτώση των θανατηφόρων περιστατικών από πνιγμούς.

Αυτές οι ενέργειες ενίσχυσαν το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και προφανώς θα ανέμενε κανείς ότι, με αφορμή και την πανδημία, θα έπρεπε να συνεχιστούν και από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Αντ’ αυτού περισσεύουν τα χειροκροτήματα και τα μεγάλα λόγια, με ορατές πλέον συνέπειες στην υγειονομική θωράκιση ολόκληρης της Β. Εύβοιας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ:http://www.avgi.gr/

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: