Καλοκαιρινό πρωινό στον Αη Νικόλα της Αιδηψού. Βρισκόμαστε στο φιλόξενο περιβάλλον, στον κήπο του ξενοδοχείου «Γαλήνη», που είναι πολύ όμορφα μαζί με τον Θοδωρή Ρουμελιώτη κάτω από μια τεράστια μουριά για να τον …ανακρίνουμε!
Ποιος είναι ο Θοδωρής Ρουμελιώτης;
Δείτε το video
Ο Θοδωρής Ρουμελιώτης είναι ένας πολυπράγμων Αιδήψιος, ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Βόρειας Εύβοιας και Λ.Αιδηψού, παρών για χρόνια στην κοινωνική επαγγελματική, αθλητική ζωή και σήμερα στην πολιτική πραγματικότητα.
«Προσπαθώ να τα συνδυάσω όλα μαζί με την εργασία μου, με την οικογένειά μου που έχει τον πρώτο και πιο σημαντικό ρόλο για μένα, προσπαθώ να βοηθάω σε αρκετούς τομείς της κοινωνίας».
Η αλήθεια είναι πως το διαπιστώσαμε ότι η οικογένειά σου έχει τον πρώτο λόγο γιατί προχθές που κάναμε την βιβλιοπαρουσίαση με το βιβλίο της Ελισάβετ, «Όλοι μπορούν να μαγειρέψουν», ενώ ήσουν εκεί ξαφνικά σε χάσαμε. Μάθαμε κάτι έγινε με τον μικρό;
«Ναι υπήρχε ένα ατυχές συμβάν χτύπησε ο μικρός μου γιός –δόξα τω Θεώ –όλα καλά. Χρειάστηκε να πάμε βέβαια στο Κ.Υ. αλλά με την συνδρομή των γιατρών το ξεπεράσαμε».
Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες είναι ζωηρά και χρειάζονται και μαμά και μπαμπά. Οι ρόλοι έχουν διαφοροποιηθεί πια. Οι μπαμπάδες είναι πολύ πιο ενεργοί κι εσύ είσαι ένας από αυτούς.
«Σίγουρα δεν θα πω ότι έχουν διαφοροποιηθεί κι είναι μόνο οι μπαμπάδες. Οι μπαμπάδες κι οι μητέρες είναι πλέον πολύ ενεργοί στην κοινωνία με τις εργασίες μας. Το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου είναι η οικογένειά μου. Προσπαθώ να περνάω όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες ποιοτικές μαζί τους με τα παιδιά μου, με τη σύζυγό μου, αλλά καταλαβαίνουμε όλοι ότι η καθημερινότητα, η δουλειά μας όλες αυτές οι ασχολίες που έχουμε σίγουρα δυστυχώς μας τρώνε περισσότερο χρόνο από το 24ωρό μας».
Έτσι είναι το 24ωρο δεν έχει τις ίδιες ώρες για όλους. Εσύ ασχολείσαι και με τον αθλητισμό. Τώρα τελευταία το έχεις περιορίσει για πες μας
«Ο αθλητισμός και συγκεκριμένα το μπάσκετ είναι η μεγάλη μου αγάπη. Έχω ασχοληθεί αρκετά χρόνια επαγγελματικά ως παίκτης, ήμουν αρκετά χρόνια στην Αθήνα σε αρκετές ομάδες και μετά στην Περιφέρειά μας σε μια ομάδα της Λιβαδειάς, όπως και σε κάποια ομάδα της Χαλκίδας και τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την εργασία μου ασχολήθηκα, στην Αιδηψό και σε μια ομάδα της Ιστιαίας και ως παίκτης και ως προπονητής, αλλά πλέον λόγω της εργασίας μου λόγω της ενασχόλησής μου με τα κοινά με την Ένωση Ξενοδόχων Αιδηψού και Βορείου Εύβοιας που είμαι Πρόεδρος και τώρα ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος είναι δύσκολο να μπορέσω να ανταπεξέλθω και στο μπάσκετ για να το πω έτσι, οπότε πήρα μια απόφαση να σταματήσω από την ομάδα του «Σύλλα» ως προπονητής. Θα είμαι σίγουρα εκεί, θα βοηθάω σίγουρα την ομάδα από άλλο πόστο, θα είμαι πάντα κοντά τους και τους ευχαριστώ πολύ το Δ.Σ. γιατί κατάλαβαν ότι για να μπορέσω κι εγώ να είμαι σωστός απέναντί τους δέχτηκαν την παραίτησή μου».
Έτσι είναι, γιατί εσύ τρέχεις όλο τον χρόνο και φυσικά αναφέρομαι στο επαγγελματικό σου κομμάτι που έχει να κάνει με τον τουρισμό. Το στοίχημα για μας στην Εύβοια είναι ο δωδεκάμηνος τουρισμός είναι να είμαστε ανοικτοί πάντα σε κάθε σαιζόν σε κάθε μήνα του χρόνου σε κάθε μέρα. Αυτό εσείς (ως οικογένεια) το κάνατε πάντα! Θυμάμαι και με τον πατέρα σου, την ίδια συζήτηση είχαμε. Όμως εδώ το κομμάτι του τουρισμού είναι μικρό. Πόσο μεγάλο στοίχημα είναι αυτό για σένα να μεγαλώσει;
«Δεν είναι μόνο για την Εύβοια για την Αιδηψό αυτό το στοίχημα. Είναι για όλη την Ελλάδα. Και σίγουρα δεν είναι πολύ εύκολο να υπάρχουν περιοχές όπου μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε δωδεκάμηνη περίοδο τουριστική. Μπορούμε να αυξήσουμε την περίοδό μας. Αυτή την στιγμή λέμε ότι στη βόρεια Εύβοια και κυρίως στα Λουτρά της Αιδηψού η περίοδος είναι τρεις –τέσσερις μήνες όπου έχουμε αρκετά καλές πληρότητες, μπορούμε όμως σιγά –σιγά σίγουρα με προσπάθεια ιδιωτική των επιχειρηματιών, σίγουρα με κάποιες προσπάθειες που μπορούν να γίνουν από την Δημοτική αρχή, από την Περιφερειακή αρχή να αυξήσουμε αυτή την περίοδο».
Μας προτιμάνε και σε άλλες περιόδους του έτους;
«Βεβαίως και μας προτιμάνε και η Εύβοια και η βόρεια Εύβοια μπορούν να δώσουν πάρα πολλά πράγματα στον επισκέπτη. Εμείς εδώ έχουμε ένα θησαυρό έχουμε τον ιαματικό πλούτο με τις πηγές μας όπου μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε και τον χειμώνα, να έχουμε τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακά μας μεγάλη επισκεψιμότητα, σε συνδυασμό με τον θρησκευτικό τουρισμό με άλλες μορφές τουρισμού, που μπορούμε να αναδείξουμε πλέον στην περιοχή μας, να αναδείξουμε τα τοπικά μας προϊόντα κι όλα αυτά να τα συνδυάσουμε ώστε να αναδείξουμε και να διευρύνουμε την περίοδο μας».
Όταν λέμε τοπικά προϊόντα σκέφτεται κανείς γαστρονομία! Τουρισμός και γαστρονομία συνδυάζονται άρρηκτα…
«Η γαστρονομία, η γευσιγνωσία, όλα αυτά είναι κομμάτι του τουρισμού μας. Συνδυάζονται. Ένας επισκέπτης όταν θα έρθει στην περιοχή μας θα θέλει να φάει καλά, θα θέλει να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα μας, θα θέλει να γυρίσει να δει τι μπορεί να κάνει στην περιοχή μας. Όλα αυτά θα πρέπει να τα συνδυάσουμε».
Και τώρα νομίζω ότι έχουμε αρκετούς προορισμούς, να συνθέσουν ένα πακέτο που πρέπει να είναι πλήρες. Προφανώς εκτός από τα Λουτρά Αιδηψού υπάρχουν και πόσοι άλλοι προορισμοί που θα μπορεί κάποιος να επισκεφτεί.
«Δεν θα ‘θελα να μιλήσω μόνο για την βόρεια Εύβοια, αλλά επειδή είμαστε εδώ πέρα αυτή τη στιγμή και λόγω της θέσης μου μπορώ να πω για το κομμάτι το δικό μας. Αν ξεκινήσουμε από την Αγία Άννα και φτάσουμε μέχρι το Ψαροπούλι, έχει πάρα πολύ ωραίες παραλίες. Έχουμε τον θρησκευτικό τουρισμό, έχουμε τον ιαματικό τουρισμό, έχουμε πολύ ωραία χωριουδάκια, όπου μπορεί ο κόσμος να φάει πάρα πολύ καλό φαγητό και να δει και τα τοπικά προϊόντα όπως είπαμε πριν.
Μπορούμε να προβάλλουμε και να προωθήσουμε τον αθλητικό τουρισμό. Όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολλές οι δυνατότητες της περιοχής και ξεχνάω κι όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται πλέον στην περιοχή μας με πολλούς συλλόγους που υπάρχουν…»
Βοηθάνε αρκετά για να αναδειχθεί και η πολιτισμική ταυτότητα του τόπου. Γιατί έχουμε και σημεία που θα έλεγα ότι πλέον είναι κέντρα ενδιαφέροντος. Τα είχαμε άλλα τώρα έχουν εξωραϊστεί λίγο.
«Είναι κάτι το οποίο κι εμείς προτείνουμε στον επισκέπτη, να πάει να επισκεφθεί μνημεία όπως είναι ο Ταύρος των Ωρεών, ο Πύργος των Γουβών, ο Ποσειδώνας στο Πευκί κι άλλα μέρη που αξίζει να τα δει και να τα επισκεφθεί ο κόσμος”.
Με την ιδιότητά σου ως Πρόεδρος θα γνωρίζεις αν υπήρχε και ποια αποτελεσματικότητα, με τη βοήθεια που λάβαμε από τα προγράμματα EVIA PASS από το ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ; Υπήρξε μια μεγαλύτερη κινητικότητα; ή απλά αυτό ακούγεται; (είναι) στα χαρτιά;
“Σίγουρα βοήθησε και αυτές τις μέρες το EVIA PASS ξαναπροωθείται, αλλά και το πρόγραμμα του τουρισμού της ΔΥΠΑ. Είναι προγράμματα που έφεραν πάρα πολύ κόσμο στην περιοχή μας δώσανε μεγάλο κίνητρο στον επισκέπτη να έρθει και να γνωρίσει τη βόρεια Εύβοια. Άφησαν και χρήματα στην περιοχή μας αυτά τα προγράμματα καθώς αναφέρομαι στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που είναι δωδεκαήμερο και είναι εντελώς δωρεάν για τον επισκέπτη, καθώς οι μονάδες παίρνουν τα χρήματα και άμεσα μπορώ να πω, από το Κράτος. Οπότε ο επισκέπτης ότι χρήματα θέλει να ξοδέψει, θα τα ξοδέψει στην εστίαση στο εμπόριο, άρα θα έρθουν ακόμα περισσότερα οφέλη στην περιοχή μας».
Αυτοί οι οποίοι έρχονται είναι άνθρωποι οι οποίοι επιμένουν και ξαναέρχονται; Έχουμε σταθερούς επισκέπτες ή ανανεώνεται ο αριθμός, οι ηλικίες ο αριθμός των επισκεπτών;
«Σίγουρα μια πολύ μεγάλη μερίδα αυτού του κόσμου ξαναέρχεται. Αυτά τα προγράμματα που έλεγα πριν σίγουρα βοήθησαν κι άλλαξε κι η ηλικιακή ομάδα που έρχεται πλέον στην περιοχή μας κι όχι μόνο στα Λουτρά της Αιδηψού, αλλά και γενικότερα στη βόρεια Εύβοια. Βέβαια σε αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε κι εμείς οι επιχειρηματίες είτε μιλάμε για το κομμάτι της διαμονής είτε μιλάμε για το κομμάτι της εστίασης. Θα πρέπει να κερδίσουμε με τις παροχές μας τον επισκέπτη και να τον «αναγκάσουμε» να ξαναέρθει στην περιοχή μας».
Ναι η αλήθεια είναι ότι έχει αρχίσει να διαφοροποιείται η ταυτότητα της Αιδηψού. Πλέον δεν συνδυάζεται με μεγάλες ηλικίες μόνο και τα ιαματικά λουτρά πείθουν όλους ότι το κομμάτι της ευεξίας είναι το νούμερο ένα πέρα από το κομμάτι της υγείας.
“Ο επισκέπτης πλέον θέλει να περάσει καλά. Θέλει να ξεκουραστεί. Άρα όταν εμείς του προσφέρουμε την ευεξία –με τα ιαματικά μας νερά- σίγουρα θα το προτιμήσει. Θα έρθει να δει τι είναι το ιαματικό νερό να το δοκιμάσει και νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος μένει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Από εκεί και πέρα όσον αφορά την αλλαγή που λέμε στις ηλικιακές ομάδες, όταν λέμε ότι μια περιοχή θέλει να δουλέψει αρκετούς και περισσότερους μήνες σίγουρα χρειάζεται όλον τον κόσμο”.
Και όλες τις ειδικότητες..
Εδώ στην βόρεια Εύβοια και κυρίως στην Αιδηψό –από την Άνοιξη- αρχίζουμε και δουλεύουμε περισσότερο με χώρες των Βαλκανίων, όπως από Σερβία Ρουμανία. Αυτό είναι λογικό γιατί όπως ξέρετε οι Έλληνες δεν μπορούν αν κάνουν από πολύ αρχή , από τις αρχές του καλοκαιριού τις διακοπές μας επειδή υπάρχουν υποχρεώσεις σχολεία. Συνήθως οι Έλληνες κάνουν διακοπές από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Άρα για να μπορέσουμε να γεμίσουμε την περίοδο την προηγούμενη και την μετέπειτα του Αυγούστου σίγουρα θα στραφούμε και σε άλλες αγορές, σίγουρα θα χρειαστεί να έρθουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που τους θέλουμε να γεμίσουμε όλη αυτή την περίοδο.
Με αφορμή αυτό που είπατε για άλλες αγορές νομίζω ότι υπάρχει καλή κινητικότητα με το κομμάτι των εκθέσεων. Πολλοί νομίζουν ότι εσείς πάτε στις εκθέσεις και κάνετε βόλτες. Τι ακριβώς γίνεται; Πόση δουλειά ρίχνετε;
“Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια κι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που ανοίγεις τώρα. Όντως γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με την Ένωση Ξενοδόχων σε συνεργασία πάντα με την Δημοτική Αρχή και με την Περιφερειακή Αρχή να πηγαίνουμε σε εκθέσεις έτσι ώστε να ανοίξουμε νέες αγορές. Δεν είναι εύκολο. Είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη δουλειά. Στα μέρη που πηγαίνουμε είτε είναι δυο τρεις τέσσερις μέρες, όλες αυτές τις μέρες που πηγαίνουμε προσπαθούμε κάνουμε ραντεβού με μεγάλους tour operator με ανθρώπους που «τρέχουν» τον τουρισμό σε αυτές τις χώρες, ώστε να μπορέσουμε να τους πείσουμε να έρθουν στην περιοχή μας να την γνωρίσουν και να μας φέρουνε κόσμο.
Το εμπόδιο που συναντάτε –φαντάζομαι – έχει να κάνει με τους δρόμους και την πρόσβαση.
Δεν θα εστιάσω 100% στο κομμάτι του δρόμου. Σίγουρα υπάρχει το πρόβλημα της πρόσβασης. Κι όταν θέλουμε να μιλάμε και να λέμε ότι θα φέρουμε κόσμο από μεγάλες αγορές όπως η Γερμανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, σίγουρα το πρώτο που ρωτάνε είναι αν υπάρχει αεροδρόμιο. Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι υπάρχει σύνδεση και με φεριμπότ και με κοντινά αεροδρόμια. Υπάρχουν κάποια προβλήματα σε αυτό το κομμάτι αλλά με την διάθεση που υπάρχει και με την ομορφιά του τόπου μας μπορούμε να τα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και να φέρουμε κόσμο στην περιοχή μας”.
Επιμένεις Στερεά! Επιμένεις με τον Φάνη Σπανό!
«Βέβαια Επιμένω Στερεά Επιμένω Εύβοια. Η Εύβοια είναι ένας μαγικός τόπος. Η Εύβοια είναι νησί. Είναι το δεύτερο νησί μετά την Κρήτη. Έχουμε πολλές δυνατότητες. Κι αυτός είναι ο λόγος που ασχολούμαι και θέλω να ασχοληθώ και θέτω την υποψηφιότητά μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος, να μεταφέρω την τεχνογνωσία μου νέες ιδέες στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να προσπαθήσω κι εγώ από την πλευρά μου, αυτό που λέγαμε πριν να αναβαθμίσουμε την περιοχή μας να την αναπτύξουμε και να ανοίξουμε περισσότερο την περίοδο της δουλειάς μας».
Αν τρέξουμε το χρόνο λίγο μπροστά και πούμε ότι είναι 12-15 Οκτωβρίου, έχουν βγει τα αποτελέσματα των εκλογών, είσαι Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Φάνη Σπανό, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα πεις εγώ θέλω ΑΥΤΟ για την Εύβοια. Θέλω ΑΥΤΟ για την Βόρεια Εύβοια. Πρέπει να γίνει.
«Μακάρι με τη βοήθεια του κόσμου να με στηρίξει και την επόμενη μέρα να είμαι Περιφερειακός Σύμβουλος. Αν γίνει αυτό το πρώτο πράγμα που θα κάνω «σηκώνω μανίκια» κι όπως είπα και πριν θέλω να μεταφέρω την τεχνογνωσία και τις ιδέες μου στον Περιφερειάρχη μας και πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια που γίνεται και στο κομμάτι τουρισμού και στο κομμάτι του αθλητισμού. Να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο στην Περιφέρειά μας, να το προβάλλουμε ακόμη περισσότερο να δουλέψουμε πάνω σε αυτό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερο νέο κόσμο, νέα παιδιά στον αθλητισμό, αλλά και να φέρουμε κι ακόμη περισσότερους επισκέπτες στην περιφέρειά μας. Στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλά μέρη που ζούνε από τον Τουρισμό. Άρα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε το κομμάτι του Τουρισμού σε πρωτεύοντα ρόλο να τα αναδείξουμε όλα αυτά τα μέρη και σε συνδυασμό με τον Πολιτισμό μας και σε συνδυασμό με όλες αυτές τις δράσεις που γίνονται να φτιάξουμε ένα ελκυστικό πακέτο»!
Πάρη Ντελκή
*Η συνέντευξη παραχωρήθηκε από τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων Λ.Αιδηψού και Β.Εύβοιας Θοδωρή Ρουμελιώτη στις 4 Σεπτεμβρίου 2023
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr