Δυνάμεις της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν δυναμική παρέμβαση στην ημερίδα του Υπ. Εργασίας στο πλαίσιο της λεγόμενης Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας με θέμα «Ασφαλείς και Υγιείς χώροι εργασίας για όλες τις ηλικίες».
Με την ανάρτηση πανό στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας με σύνθημα «Απλήρωτη δουλειά και κάτεργα παντού, αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού», έκαναν κάλεσμα στους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, μέσα από συσπείρωση στα Σωματεία τους, βάζοντας στο επίκεντρο της διεκδίκησης τις σύγχρονες ανάγκες μας και με προμετωπίδα την πάλη για τις ΣΣΕ που έχει ξεκινήσει αυτό το διάστημα, να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.
- Να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια εγκαταστάσεων, την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και επαγγελματικών ασθενειών. Ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη μέτρων.
- Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κλπ.).
- Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό είκίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
- Να ισχύσει ξανά η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιοτεχνία και στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα (π.χ. υγείας, τουρισμού, επισιτισμού) να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους, Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ. Καταβολή του ασφάλιστρου των ΒΑΕ από τους εργοδότες και το κράτος, απαλλαγή των εργαζομένων από τις εισφορές.
- Κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, με αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.
- Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας.
Στην παρέμβασή του ο Γιάννης Τζαβάρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου Τροφίμων- Ποτών Εύβοιας- Βοιωτίας ανέφερε:
«Αποτελεί μεγάλη πρόκληση, οι βιομήχανοι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι αυτοί δηλαδή που ευθύνονται για το ότι η ζωή μας έχει γίνει κόλαση, να διοργανώνουν ημερίδες για την υγιεινή και την ασφάλεια. Είναι αποκαλυπτικά όμως τα στοιχεία που οι ίδιοι οι οργανισμοί τους καταγράφουν. Ένας νεκρός κάθε τρείς ημέρες από εργατικό ατύχημα στην Ελλάδα. Αντίστοιχα είναι τα δεδομένα σε όλη την ΕΕ όπου καταγράφονται δέκα νεκροί την ημέρα και περισσότερα από 3 εκατομμύρια εργατικά «ατυχήματα» κάθε χρόνο. Οι επιθεωρητές εργασίας είναι 220 σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνουμε ότι σε αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνονται μόνο τα εργατικά «ατυχήματα» των εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Δεν καταγράφονται εργατικά «ατυχήματα» αυτοαπασχολούμενων, αγροτών κα, ενώ 100άδες χιλιάδες είναι αυτά που δεν δηλώνονται.
Με τη συγκεκριμένη εκστρατεία θα συμφωνήσουμε μόνο στο εξής: Στο ότι το πρόβλημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η εκστρατεία «Ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας» είναι υπαρκτό και το οποίο, όπως ακριβώς αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε. αλλά και του υπουργείου, είναι το ότι «Έως το 2030… οι εργαζόμενοι ηλικίας 55-64 αναμένεται να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστο το 30% του εργατικού δυναμικού». Δηλαδή, ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει πραγματικά άλματα τα τελευταία χρόνια ενώ η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί και μπορεί να μειώθεί ο συνολικός εργάσιμος χρόνος, την ίδια στιγμή αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής, αυξάνεται η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η εντατικοποίηση της εργασίας. Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι ενώ υπάρχουν οι σημερινές δυνατότητες, την ίδια στιγμή ο 60αρης, ο 65άρης, ο 67άρης, βρίσκεται στη δουλειά αντί να είναι με τα εγγόνια του και να έχει μια αξιοπρεπή σύνταξη ως απόμαχος της δουλειάς, απολαμβάνοντας τις κρατήσεις που του έχουν γίνει. Ωστόσο, και αυτές γίνονται κλεμμένος ιδρώτας των εργατών από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το κράτος τους, που τους επιδοτεί αδρά, «κουρεύει» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, μειώνει τις εργοδοτικές εισφορές, τα τζογάρει στα χρηματιστήρια και τα διαθέτει για την αποπληρωμή του χρέους για το οποίο καμιά ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.
Η λύση που προτείνουμε είναι διαφορετική. Αντί της «υγιούς γήρανσης» που προτείνει η ΕΕ και το υπουργείο, εμείς προτάσσουμε την ανάγκη της οργάνωσης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των γυναικών, της νεολαία και τη μεταξύ τους συμμαχία σε ταξική κατεύθυνση. Να διαμορφώνεται πλαίσιο διεκδίκησης αντίστοιχο με τις σημερινές δυνατότητες και ανάγκες που υπάρχουν. Μέσα σε αυτό, τη διεκδίκηση εργασιακής υγείας και ασφάλειας που απαιτεί μια σειρά μέτρα που σήμερα δεν παίρνονται γιατί κοστίζουν στην εργοδοσία και το κράτος της.
Τέλος θέλουμε να καταγγείλουμε δύο γεγονότα:
Το Δήμο Χαλκιδέων για τη συμμετοχή του αλλά και τη διάκριση που απέσπασε στην αντίστοιχη εκστρατεία 2014 – 2015 για την αποκομιδή απορριμμάτων επειδή μάλιστα καταγράφηκε το εξής αποτέλεσμα από την εκστρατεία: Υποχώρησε το εργασιακό άγχος!!! Αυτά να πάνε να τα πούνε στους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Να τους πούνε ότι υποχώρησε το εργασιακό άγχος, όταν τους αναγγέλλουν τους σχεδιασμούς για ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων, όταν υπάρχουν οι συμβασιούχοι, όταν κυριαρχεί η εντατικοποίηση, όταν τα οχήματα με τα οποία γίνεται το μάζεμα των σκουπιδιών είναι «σαπάκια». Να τα πούνε στους εργαζόμενους που από αυτή την κατάσταση έχουν πάθει εργατικά ατυχήματα και αυτοί είναι πολλοί στην καθαριότητα στο Δήμο Χαλκιδέων.
Επίσης, καταγγέλλουμε την ιδιαίτερη αναφορά που γίνεται μέσα από τη συγκεκριμένη εκστρατεία στην νεολαία. Στο έντυπο για τη νεολαία, ΕΕ και υπουργείο, επί της ουσίας λένε ότι για τα εργατικά ατυχήματα στους νέους φταίει ότι δεν έχουν εμπειρία και το ότι δεν έχουν την κατάλληλη σωματική διάπλαση! Δεν φταίει ούτε η τρομοκρατία, ούτε η εντατικοποίηση, ούτε ότι οι εργασιακοί χώροι είναι κόλαση. Εμείς λοιπόν έχουμε σήμερα εδώ μαζί μας τον συνάδελφο ΝΚ, ετών 22, η εργοδοσία λόγο της συνδικαλιστικής του δράσης τον μετέθεσε σε δύσκολο πόστο όπου έχουν ξαναγίνει ατυχήματα, δεν τον εκπαίδευσε, δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα και η μηχανή διέλυσε το χέρι του. Τώρα δεν ξέρει αν και σε τι βαθμό θα αποκατασταθεί, ενώ την ίδια στιγμή δεν ξέρει αν θα απολυθεί, αν θα αποζημιωθεί, αν θα αποδειχτεί ότι η υπαιτιότητα είναι της εργοδοσίας, καθώς με την ερμηνεία της υπάρχουσας νομοθεσίας είναι πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο.
Σε αυτό το σημείο αποχωρούμε και προειδοποιούμε την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους της, ότι την απάντηση που αρμόζει σε αυτές τις φιέστες θα την πάρουν από την εργαζόμενους πολύ σύντομα».
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr