Σε συνέχεια εγγραφών μας που αφορούσαν τις επιπτώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια αλλά και στην οικονομία από το καταστροφικό βακτήριο xylella fastidiosa και μετά από πληροφορίες ότι στις πυρόπληκτες περιοχές από τις πυρκαγιές του Αυγούστου έχουν αρχίσει φυτεύσεις νέων ελαιόδεντρων ,σας γνωρίζουμε τα εξής:
- Τα δενδρύλλια θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από τιμολόγιο αγοράς και φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ,που σημαίνει ότι έχουν ελεγχθεί φυτοϋγειονομικά και είναι απαλλαγμένα από το βακτήριο X.F. Στοιχεία που θα ζητηθούν από τον ΕΛΓΑ σε περίπτωση αντικαταστάσεως των ελαιόδεντρων .
- Στη χώρα μας μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστοποίηση του επιβλαβούς οργανισμού. Επειδή όμως θεωρείται υψηλού κίνδυνου φυτοπαθογόνος οργανισμός και η πιθανότητα να εισαχθεί στη χώρα μας είναι μεγάλη για το λόγο αυτό όσοι θα χρησιμοποιήσουν δενδρύλλια ελιάς για φύτευση να προμηθεύονται φυτά με το απαραίτητο ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ και να αποφεύγουν τους πλανόδιους με φυτά αμφισβητούμενης φυτοϋγείας.
- Επομένως θα πρέπει:
- Να προμηθεύονται δενδρύλλια με το απαραίτητο φυτοϋγειονιμικό διαβατήριο που σημαίνει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι από την αρμόδια φυτοϋγειονομική υπηρεσία. Να απαφεύγεται η προμήθεια δενδρυλλίων άγνωστης προέλευσης.
- Να διατηρούν αρχείο με όλα τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια, φυτοϋγειονομικά διαβατήρια )στα οποία αναγράφονται ο αριθμός των δενδρυλλίων ,το είδος ποικιλία αριθμός παρτίδας κτλ.
- Να ελέγχουν συστηματικά τις καλλιέργειες για τυχον ύποπτα συμπτώματα και να ενημερώνουν άμεσα την υπηρεσία μας.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΟΎΣΗΣ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΜΕ βαθμό Α
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr