Απάντηση σχετικά με την παρατηρούμενη οικολογική υποβάθμιση της λίμνης Κορώνειας, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, υπενθυμίζοντας την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα.
Στην ερώτηση του τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε τον ορατό κίνδυνο επανάληψης μιας μεγάλης οικολογικής καταστροφής για την λίμνη Κορώνεια, καθώς τότε, χιλιάδες νεκρά ψάρια (γριβάδια, πεταλούδες, λέστια, ηλιόψαρα) αποσυντίθενται στην κοίτη της λίμνης στη Θεσσαλονίκη, λόγω του ευτροφισμού, δηλαδή της μείωσης των επιπέδων οξυγόνου της λίμνης, εξαιτίας της εκ νέου μείωσης της στάθμης της στα 80 εκατοστά από τα περίπου 3 μέτρα που ήταν πριν από μια πενταετία. Ο ευρωβουλευτής, επισημαίνει ότι η μείωση της στάθμης της λίμνης έχει ως κύριο παράγοντα τη μη συντήρηση από τους αρμόδιους φορείς των έργων που συνέβαλλαν στη διοχέτευση νερού προς τη λίμνη, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ανομβρία. Καθώς αντίστοιχη οικολογική καταστροφή παρατηρήθηκε το 1995, το 2004 και το 2007, με τον θάνατο εκατοντάδων ψαροφάγων ειδών πουλιών, όπως αργυροπελεκάνοι και ερωδιοί, να ακολουθεί την ραγδαία μείωση του αριθμού των ψαριών στη λίμνη.
Η λίμνη Κορώνεια, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Σύμφωνα και με το πρόγραμμα μέτρων του σχεδίου διαχείρισης κάτω από την οδηγία – πλαίσιο για τα ύδατα, η Επιτροπή, μέσω του απελθέντος Επιτρόπου Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η υπεύθυνη αρχή για την λήψη μέτρων για την αποκατάσταση του υδάτινου οικοσυστήματος.
Ακόμη, η Επιτροπή επισημαίνει την δυνατότητα για περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, μέσω στήριξης, στο πλαίσιο των σχετικών προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, όπως το έργο που υλοποιήθηκε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη 2007-2013» και που όσον αφορά την αποκατάσταση της λίμνης, είχε δημόσιο επιλέξιμο προϋπολογισμό ύψους 12,6 εκατ. ευρώ.
Ήδη, το 2016-2017 είχαν ληφθεί διάφορα μέτρα για την αποκατάσταση του σχετικού υδάτινου οικοσυστήματος, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων το 2017, όπως επισημαίνει η Επιτροπή. Σήμερα, η Κομισιόν συνεχίζει να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εντάσσονται στο πλαίσιο της οδηγίας για τους οικοτόπους, δείχνοντας στην Ελλάδα τον δρόμο για την επιπλέον διεκδίκηση σχετικών προγραμμάτων για να συνεχιστεί η εντατικότερη οικολογική προστασία των περιοχών αυτών.
———
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002923/2019
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Nikos Androulakis (S&D)
Θέμα: Νέα οικολογική καταστροφή στη Λίμνη Κορώνεια
Χιλιάδες νεκρά ψάρια (γριβάδια, πεταλούδες, λέστια, ηλιόψαρα) κείτονται και αποσυντίθενται στην κοίτη της πολύπαθης λίμνης Κορώνειας, στη Θεσσαλονίκη, το τελευταίο δεκαήμερο. Αιτία είναι η μείωση των επιπέδων οξυγόνου της λίμνης (ευτροφισμός) εξαιτίας της εκ νέου μείωσης της στάθμης της, η οποία σήμερα φτάνει μόλις τα 80 εκατοστά από περίπου 3 μέτρα που ήταν πριν από 5-6 χρόνια. Εκτός από την ανομβρία, η μείωση της στάθμης της λίμνης οφείλεται και στη μη συντήρηση από τους αρμόδιους φορείς των έργων που συνέβαλλαν στη διοχέτευση νερού προς τη λίμνη.
Αντίστοιχη οικολογική καταστροφή παρατηρήθηκε το 1995, το 2004 και το 2007, όπου τη θνησιμότητα των ψαριών ακολούθησε θάνατος εκατοντάδων ψαροφάγων ειδών πουλιών, όπως αργυροπελεκάνοι και ερωδιοί, γεγονός που δεν αποκλείεται να συμβεί και πάλι.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη αναβάθμιση και αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας και στην αποτροπή παρόμοιας μελλοντικής οικολογικής καταστροφής του συγκεκριμένου οικοσυστήματος;
Είναι ικανοποιημένη από την πορεία υλοποίησης των μέτρων αποκατάστασης (masterplan) που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την προστασία της λίμνης;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να διασφαλιστεί η τήρηση από την Ελλάδα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των υδάτων και της υδάτινης πανίδας;
E-002923/2019 Απάντηση του κ. Karmenu Vella εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Στο σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού που υπέβαλε η Ελλάδα στην Επιτροπή στο πλαίσιο της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα η λίμνη Κορώνεια ταξινομείται ως ευρισκόμενη σε καλή χημική κατάσταση, αλλά σε κακή οικολογική κατάσταση. Η λίμνη καλύπτεται επίσης από την οδηγία για τους οικοτόπους . Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (C-517/11) επειδή δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή της οικολογικής υποβάθμισης της λίμνης, η οποία αποτελεί τόπο του δικτύου Natura 2000. Η Επιτροπή παρακολουθεί την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου από τις ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα μέτρων που περιλαμβάνεται στο σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού που αναφέρεται στην οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα, κατά τα έτη 2016-2017, είχαν ληφθεί διάφορα μέτρα για την αποκατάσταση του σχετικού υδάτινου οικοσυστήματος, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων το 2017. Επίσης, η Επιτροπή παρακολουθεί επί του παρόντος την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί στο πλαίσιο της οδηγίας για τους οικοτόπους. Για περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, οι σχετικές αρχές μπορούν να ζητούν στήριξη στο πλαίσιο των σχετικών προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων. Μέχρι σήμερα, ένα έργο υλοποιήθηκε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη 2007-2013» όσον αφορά την αποκατάσταση της λίμνης με δημόσιο επιλέξιμο προϋπολογισμό ύψους 12,6 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει κυρίως την αποκατάσταση και νέα δημιουργία των υγροτόπων και των οικοτόπων, καθώς και τη βελτίωση των υδραυλικών χαρακτηριστικών της λίμνης.
Τα κράτη μέλη φέρουν την κύρια ευθύνη για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ. Όσον αφορά το θέμα που θίγει ο κ. βουλευτής, η αρμόδια αρχή είναι το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr