Home > Πολιτική επικαιρότητα > Η «ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΣΙΝΑΪΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Η «ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΣΙΝΑΪΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑThere are no slides in this slider.There are no slides in this slider.

Χαλκίδα 16 Απριλίου 2013

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Η «ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΣΙΝΑΪΤΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΨΑΛΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΝ Ι. Μ. ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή 14 Απριλίου 2013 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, επί παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Κληρικών της Πόλεως και πλήθους ευσεβών φιλομούσων χριστιανών, η «Δραματουργία της Κλίμακος του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου», σε μελοποιΐα του Ομοτίμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγορίου Στάθη.

Την Δραματουργία απέδωσε με πιστότητα στην ψαλτική μουσική παράδοση ο 40μελής Χορός Ψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος «Ιερεύς Παύλος ο Σκοπελίτης», υπό την διεύθυνση του καθηγητού κ. Δήμου Τσίμπου. Την επιμέλεια της όλης Εκδήλωσης, την οποία προλόγισε καταλλήλως είχε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Σχολής και διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκ Χαλκίδος καταγόμενος, κ. Γρηγόριος Αναστασίου.

Όλοι οι ακροατές, οι οποίοι κατέκλυσαν κυριολεκτικά τον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου, απόλαυσαν τα θαυμασιώτατα κείμενα της Κλίμακος του Οσίου Ιωάννου, του αξεπέραστου αυτού Σιναϊτικού Ιερογραφήματος της ελληνικής ασκητικής Γραμματείας του 6ου αιώνα. Ο Όσιος Ιωάννης ζώντας ως ένσαρκος άγγελος στην έρημο του Σινά, μεταξύ γης και ουρανού, έστησε την Κλίμακά του, την ασκητική θεωρία ως οδηγό στην πράξη, για όσους επιποθούν την ανάβαση σκαλοπάτι σκαλοπάτι προς τους ουρανούς.

H ουρανόδρομη αυτή ανάβαση με τις φτερούγες του λόγου του αγίου Ιωάννου, συνεπήρε και τον ποιητή και μελοποιό Γρηγόριο Στάθη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών της Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης, που έζησε οχτώ μήνες στο μοναστήρι του Σινά και περπάτησε κάποια μονοπάτια του αγίου Ιωάννου και μπήκε στο σπήλαιό του, το λεγόμενο του Θολά. Ο συνεπαρμός έγινε φως και έμπνευση να τρυγήσει και μελοποιήσει κάποιους στίχους της Κλίμακος, σε μια προσπάθεια ν’ ακουστούν ευρύτερα και στην εποχή μας, την «χαλεπώς πονηρά», αυτά τα θεοτύπωτα λόγια με αρμόδιο ψαλτικό ένδυμα για μονιμότερη εντύπωση στις ψυχές μας. Η Δραματουργία της Κλίμακος των Αρετών του Γρηγορίου Στάθη, ως γεγονός, είναι μια προσέγγιση του κορυφαίου αυτού θεωρητικού βιβλίου για τον πρακτικό ασκητισμό, που είναι μεταφρασμένο σε πάρα πολλές γλώσσες της οικουμένης.

Μετά την ψαλτική απόδοση της Κλίμακος από τον Χορό Ψαλτών, τον λόγο έλαβε ο γνωστός Ιεροκήρυξ, Αρχιμανδρίτης π. Ανανίας Κουστένης, ο οποίος είχε προσκληθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για να απευθύνει λόγο επίκαιρο αγάπης και παρηγορίας στα μέλη της κατά Χαλκίδα Εκκλησίας, με θέμα «Ο ΜΑΝΙΑΚΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ». Ο π. Ανανίας, με το γλαφυρό του ύφος και την γεμάτη αγάπη καρδιά του αναφέρθηκε στην Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου και κάλεσε τους πιστούς να δίδουν προτεραιότητα ως «μανικοί εραστές» στο Νυμφίο της καρδιάς τους Χριστό, ο Οποίος ως «μανικώτατος εραστής» ανταποκρίνεται σε κάθε τέτοια αγαπητική προσέγγισή Του.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον ομιλητή Γέροντα π. Ανανία και τους Ιεροψάλτες για την αγάπη τους και κάλεσε όλους ν’  ανέβουν στην «ουρανοδρόμο κλίμακα» του Αγίου Ιωάννου, μέσα από την προσευχή και τον ασκητικό αγώνα.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 και ώρα 6.00 μ.μ. θα λάβει χώρα, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίου Νεκταρίου Χαλκίδος, η Τελετή Λήξης των φετινών μαθημάτων της Σχολής Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, την οποία λειτουργεί επί δεκαετία η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος.

Κατά την διάρκειά της, οι σπουδαστές της Σχολής θα παρουσιάσουν όσα διδάχθηκαν κατά το διαρρεύσαν έτος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος θα τους απονείμει τις Βεβαιώσεις Παρακολουθήσεως των μαθημάτων.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, εκτός από τις Εκδηλώσεις των Ενοριών, που κατά τόπους, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου πραγματοποιούνται, διοργανώνει δύο Εκκλησιαστικές – Ψαλτικές Εκδηλώσεις, προκειμένου οι πιστοί να προετοιμασθούν, και δι’ αυτού του τρόπου, για να συμμετάσχουν στα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού.

1. Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 και ώρα 19:00, στον Ιερό Ναό της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, θα γίνει η καθιερωμένη Μεγάλη Εκκλησιαστική Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για την Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την διάρκεια της οποίας θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ, με θέμα: «ΟΤΕ Η ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΤΟ ΜΥΡΟΝ…».

Ο Βυζαντινός Χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών του Νομού μας «Ο ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΡΗΓΑΣ», με Χοράρχη τον Πρωτοψάλτη κ. Γεώργιο Γερογιάννη, θα ψάλλει επίκαιρους Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος.

2. Την Πέμπτη 25  Απριλίου 2013 και ώρα 19:00, και πάλι στον Ιερό Ναό της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, θα λάβει χώρα Συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής, την οποία διοργανώνει η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας (Ο.Π.Σ.Ε.), υπό την αιγίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Στη συναυλία θα παρουσιασθεί το Βυζαντινό Ορατόριο του μαέστρου και συνθέτη κ. Μιχάλη Κοκκίνη, υπό τον τίτλον «Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ», από την Δημοτική Χορωδία Περάματος, σε συνεργασία με την Ευρίπειο Χορωδία.

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ Ι.Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

ΝΕΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Ανακοινώνεται στους ευσεβείς χριστιανούς της Πόλεώς μας ότι το Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου 2013 πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αναστάσεως του Λαζάρου του Νέου Κοιμητηρίου Χαλκίδος στην Περιοχή ΠΕΪ Δοκού.

Την παραμονή της Εορτής Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 και ώρα 6.00 μ.μ. θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής Σάββατο 27 Απριλίου 2013 και ώρα 7.00 π.μ. θα ξεκινήσει η Ακολουθία του Όρθρου, και στη συνέχεια θα λάβει χώρα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Καλούνται όλοι ευσεβείς χριστιανοί της Πόλεώς μας, να έλθουν συμπανηγυριστές στην Εορτή του Νέου Κοιμητηρίου και να φανερώσουν την πίστη και την ελπίδα τους στην οριστική νίκη κατά του θανάτου και την μελλοντική κοινή Ανάσταση των ανθρώπων.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Γίνεται γνωστό ότι τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος θα παραμείνουν κλειστά από την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 έως και την Δευτέρα της Διακαινησίμου 6 Μαΐου 2013, λόγω των ημερών του Πάσχα, επειδή οι Ιερείς που υπηρετούν στα Γραφεία θα πρέπει να βρίσκονται στους Ιερούς Ναούς για να τελούν πρωί – βράδυ τις Ιερές Ακολουθίες.

Όσοι θέλουν να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως (Γραφείο Γάμων και Διαζυγίων, Λογιστήριο και Γραμματεία) παρακαλούνται να το πράξουν έως την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013, κατά τις ώρες λειτουργίας των Γραφείων (10:00 – 13:00) η μετά την Τρίτη της Διακαινησίμου 7 Μαΐου 2013.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: