Home > Πολιτική επικαιρότητα > Πρόεδρος ΤΕΙ Χαλκίδας θέσεις για το σχέδιο Αθηνά

Πρόεδρος ΤΕΙ Χαλκίδας θέσεις για το σχέδιο Αθηνά


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ

 

Επειδή το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα , όπως είναι φυσικό για το σχέδιο Αθηνά και τις επιπτώσεις του στο ΤΕΙ Χαλκίδας θεώρησα αναγκαία αλλά και ταυτόχρονα υποχρεωτική την παρουσίαση των επίσημων θέσεων και απόψεων του Ιδρύματος για το εν λόγω σχέδιο. Είναι γεγονός ότι με το άκουσμα του σχεδίου κινητοποιήθηκε το σύνολο σχεδόν της τοπικής κοινωνίας αλλά και παραγόντων, καθηγητών, φοιτητών, όπως ήταν φυσικό άλλωστε. Ταυτόχρονα εμφανίσθηκαν διάφορα σχέδια αλλά και πρωτοβουλίες προώθησης αυτών των σχεδίων προς το υπουργείο. Πληροφορήθηκα ασφαλώς γι αυτές τις ανεπίσημες πρωτοβουλίες αλλά και για τα εναλλακτικά σχέδια που προτείνονταν. Όπως ήταν φυσικό δημιουργήθηκε σύγχυση για το τι ακριβώς συμβαίνει, τι κάνουμε, πως θα κινηθούμε, που πάμε κλπ. Πληροφορώ λοιπόν την κοινή γνώμη ότι ήδη από τον Νοέμβριο 2012 το ΤΕΙ Χαλκίδας είχε διατυπώσει με απόφαση του ανώτατου θεσμικού του οργάνου (τη Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ) επισήμως τις απόψεις του επί του σχεδίου ΑΘΗΝΑ οι οποίες διεβιβάσθησαν στο υπουργείο την 4-12-12 και οι οποίες συνοψίζονται στα ακόλουθα.

Α) Μεταφορά του παραρτήματος της Θήβας στα Ψαχνά και ένταξή του στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας.

Β)Κατάργηση του Γενικού τμήματος και απορρόφηση των μελών ΕΠ του Τμήματος στα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ.

Γ) Κατάργηση του Κέντρου Ξένων Γλωσσών και απορρόφηση των μελών ΕΠ του Κέντρου στα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ.

Αυτές λοιπόν είναι οι επίσημες θέσεις του ΤΕΙ που διατυπώθηκαν τότε και οι οποίες σήμερα βρίσκουν όλο και περισσότερους υποστηρικτές μεταξύ των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΤΕΙ Χαλκίδας (καθηγητές και φοιτητές) αλλά και άλλων ιδρυμάτων. Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα ότι σύσσωμη η δύναμη καθηγητών, φοιτητών, παραγόντων κλπ. θα πρέπει να υποστηρίξει αυτή την επίσημη πρόταση και η οποία άλλωστε έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει. Φυσικά πέρασε αρκετός χρόνος προκειμένου αυτό να γίνει αντιληπτό δεδομένου ότι μέχρι τώρα διατυπώνονταν όπως προανέφερα εναλλακτικά σχέδια από κάποιους που περισσότερο θόρυβο δημιουργούσαν παρά συνιστούσαν βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις. Επιπλέον αναλώθηκε πολύς χρόνος για να υποστηρίξουμε το γιατί δεν πρέπει να φύγει το ένα ή το άλλο τμήμα. Αντίθετα έπρεπε εξ αρχής να επιμείνουμε στην υποστήριξη της αρχικής και μόνης πρότασης που υπέβαλλε το Ίδρυμα στο Υπουργείο. Δηλαδή ένα συμπαγές ΤΕΙ Χαλκίδας. Είναι άστοχο να περιορίζεται η προσπάθειά μας στο να υποστηρίζουμε την παραμονή ενός ή δύο τμημάτων (π.χ. Διοίκησης ή Ηλεκτρολογίας) την στιγμή που όλα τα τμήματα κινδυνεύουν και μπορεί ανά πάσα στιγμή να μπουν στο στόχαστρο του ΑΘΗΝΑ. Αν αύριο κινδυνεύσει π.χ. η Μηχανολογία, τότε τι θα κάνουμε; Θα ξεκινάμε πάλι απ την αρχή να αναδεικνύουμε στη κοινή γνώμη τα αδιαμφισβήτητα εκπαιδευτικά και ερευνητικά διαπιστευτήρια και αυτού του τμήματος; Προφανώς είναι λάθος τακτική. Από την αρχή έπρεπε να υποστηριχθεί η άποψη του συμπαγούς Ιδρύματος. Αυτή ή άποψη άλλωστε συμβαδίζει και με τις βασικές αρχές του σχεδίου ΑΘΗΝΑ. Αυτές οι αρχές προέβλεπαν δύο φάσεις επί του σχεδίου. Η πρώτη φάση αφορούσε το εσωτερικό «νοικοκύρεμα» των Ιδρυμάτων, με την κατάργηση παραρτημάτων, Γενικών τμημάτων κλπ. Αυτό κάναμε εμείς ως Ίδρυμα. Στη συνέχεια αφού ολοκληρωνόταν η πρώτη φάση θα ξεκινούσε η δεύτερη φάση που αποτελούσε την συνένωση – συγχώνευση – απορρόφηση γειτονικών Ιδρυμάτων. Αυτή τη στιγμή επιχειρούνται ταυτόχρονα και οι δύο φάσεις με τις γνωστές παρενέργειες. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για την Δεύτερη φάση δεδομένου ότι η πρώτη δεν έχει ολοκληρωθεί. Αναφέρομαι στο προτεινόμενο υπερίδρυμα με την επωνυμία ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Προφανώς αν προκριθεί η δημιουργία του ως η τελική λύση για την περιφέρεια Στερεάς, απαραίτητες είναι δύο προϋποθέσεις:

Α) Η έδρα του ΤΕΙ Στερεάς στη Χαλκίδα (πρόταση του υπουργείου την οποία αποδεχόμαστε)

Β) Συμπαγής, ευμεγέθης και ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή μονάδα στην Εύβοια. Δηλαδή, η αρχική πρότασή μας για συγκέντρωση όλων των τμημάτων του ΤΕΙ Χαλκίδας στην Εύβοια.

 

Ιωάννης Σταθαράς

Πρόεδρος ΤΕΙ Χαλκίδας

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: