Home > Πολιτική επικαιρότητα > Χάνδρες και καθρεφτάκια τα μέτρα για τους αγρότες

Χάνδρες και καθρεφτάκια τα μέτρα για τους αγρότες


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

 

 

ΧΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτησή του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού χώρου ο Βουλευτής Ευάγγελος Αποστόλου, Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα αναφέρθηκε:

«Κύριε Υπουργέ, με την τοποθέτησή σας θυμίσατε αυτό που λένε «ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια». Και σας το λέω, διότι όλα αυτά που αναφέρατε, ήταν χρωστούμενα στον αγροτικό χώρο. Αναφερθήκατε στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, που έτσι κι αλλιώς ήταν κοινοτικά χρήματα και θα τα καταβάλατε. Δεν θα έχετε καμία πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση.

Όσον αφορά τον Κανονισμό «De Minimis», τρεις, τέσσερις μήνες τώρα ακούμε γι’ αυτό το θέμα. Μια τα πάτε από εδώ, μια τα πάτε από εκεί και τελικά τα χρήματα αυτά είναι ψίχουλα. Κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ για τους αιγοκτηνοτρόφους, τα 400 ευρώ για τους αγελαδοτρόφους. Ουσιαστικά, δηλαδή -ιδιαίτερα για τους δεύτερους- είναι οι τροφές μιας εβδομάδας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα.  Αναφερθήκατε στην επιστροφή του ΦΠΑ. Κοιτάξτε να δείτε, πάλι ανακυκλώνετε χρήματα δικά τους. Το αν υπήρξαν παρανομίες όσον αφορά τις επιστροφές, είναι δικό σας το πρόβλημα. Δεν είναι δικό μας. Στο ευαίσθητο σημείο, όμως, ότι η επιστροφή από 11% γίνεται 6%, εκεί τσιμουδιά. Θα εξακολουθήσει να ισχύει. Μάλιστα, δεν αναφερθήκατε –ίσως τοποθετηθείτε στη δευτερολογία σας- στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαίου. Ποια σχέση έχει το κόστος του πετρελαίου του Έλληνα αγρότη με το κόστος του αγρότη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Εγώ κοίταξα πριν από λίγο και τη συμφωνία που είχατε κάνει ως συγκυβέρνηση. Μιλάτε μέσα για αγροτικό πετρέλαιο και τελικά έχουμε φτάσει στο 1,40 €. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Βέβαια, δεν αναφερθήκατε καν στη ληστρική φορολόγησή τους. Ξέρετε ότι ο φορολογικός νόμος αλλάζει τη φορολόγηση των αγροτών, πόσω μάλλον όταν υπάρχει μία προκλητική αντιμετώπιση ενός εργαλείου,  δηλαδή του χωραφιού, που δεν είναι εργαλείο για φορολόγηση, αλλά εργαλείο για τη δραστηριότητά τους. Είναι τεράστιο το ζήτημα. Φανταστείτε εσείς, που γνωρίζετε το χώρο τον αγροτικό, να έχουμε αντικειμενικές αξίες στα αγροτεμάχια. Πάει, τα έχασαν όλα. Θα φέρετε μία ρύθμιση –την έχετε δώσει για διαβούλευση- σχετικά με τα αγροτικά δάνεια και τις υποθήκες. Είναι ζητήματα τα οποία θέλουν ουσιαστική προσέγγιση. Σέρνεται ο χώρος από ρυθμίσεις σε ρυθμίσεις και ουσιαστικά μετατοπίζεται το πρόβλημά του χωρίς να λύνεται. Είναι τεράστιο το ζήτημα με τις υποθήκες. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει μεταξύ εκκαθαριστή και Τράπεζας Πειραιώς. Και αυτή την ώρα πηγαίνουν συνέχεια ειδοποιητήρια για πλειστηριασμούς, για κατασχέσεις. Επιτέλους, εκεί πρέπει να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση. Μιλήσατε για νυχτερινό τιμολόγιο. Κύριε Χαρακόπουλε, πρόσφατα δεν βάλατε 21% αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος; Δεν είναι ανοιχτό και το τι θα γίνει το καλοκαίρι; Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Άρα, λοιπόν, όταν γνωρίζετε ότι ειδικά το πετρέλαιο και η ηλεκτρική ενέργεια φτάνουν –ιδιαίτερα στο χώρο της φυτικής παραγωγής- να επιβαρύνουν το κόστος πάνω από 60%, δεν υπάρχει καμία ανακούφιση για τους αγρότες με όλα αυτά τα οποία υποτίθεται ότι φέρνετε.

 

Κοιτάξτε, κύριε Υπουργέ, το ξέρετε ότι οι αγρότες ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά με τις κινητοποιήσεις τους, δεν δημιούργησαν κοινωνικά προβλήματα, ούτε μπλοκάρισαν εθνικές οδούς, όπως κατά κόρον επιχειρήθηκε να κατασυκοφαντηθούν. Η τακτική τους και ο αγώνας τους ήταν καθαρός και πραγματικά υπηρετούσε μόνο τους στόχους τους. Εσείς, βεβαίως, τι κάνετε; Βέβαια, θα μας πείτε ότι ‘‘σε άλλους στέλναμε φύλλα επίταξης. Στους αγρότες να μη δώσουμε χάντρες και καθρεφτάκια’’;

Αυτή είναι η τακτική σας. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσετε τα «έχουν δίκιο», «έχουν δίκιο». Το δίκιο πρέπει κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα να υπηρετείται.»

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: