Home > Πολιτική επικαιρότητα > Δήλωση του Γ.Μαρίνου, Υποψήφιου Βουλευτή Ευβοίας με το ΚΚΕ,σχετικά την επιδότηση των Ρετσινοπαραγωγών

Δήλωση του Γ.Μαρίνου, Υποψήφιου Βουλευτή Ευβοίας με το ΚΚΕ,σχετικά την επιδότηση των Ρετσινοπαραγωγών


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

γιωργος μαρινος κκε

Λάβαμε και δημοσιεύουμε ως έχει το ακόλουθο δελτίο Τύπου.: «Σχετικά με το θέμα που προέκυψε για την επιδότηση των Ρετσινοπαραγωγών θέλουμε να ενημερώσουμε για τα εξής :
Την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη πληροφορήθηκα ότι ο οικονομικός διευθυντής του υπουργείου περιβάλλοντος ενημέρωσε το σωματείο ότι με ευθύνη του υπηρεσιακού υπουργού οικονομικών κ. Χουλιαράκη δεν θα δοθεί για εφέτος η επιδότηση (του 2014) στους Ρετσινοπαραγωγούς.
Ευθύς αμέσως επικοινώνησα με το γραφείο του διευθυντή του κ. Χουλιαράκη και ζήτησα ενημέρωση τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κοπεί η επιδότηση των Ρετσινοπαραγωγών γιατί από αυτή εξαρτάται η επιβίωση τους, η επιβίωση 1.000 οικογενειών στην κεντρική και βόρεια Εύβοια.
Το γραφείο του διευθυντή του κ. Υπουργού με ενημέρωσε στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, ότι ο φάκελος για την επιδότηση των Ρετσινοπαραγωγών ήταν ακόμα στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους και δεν έχει φθάσει στα χέρια του υπουργού.
Το ΚΚΕ θέλει να τονίσει ότι με κανένα ισχυρισμό η πρόσχημα δεν μπορεί κοπεί η επιδότηση των Ρετσινοπαραγωγών για το 2014 , το τρέχον έτος και τα επόμενα χρόνια.
Η επιδότηση αποτελεί αμοιβή για τη δουλειά των Ρετσινοπαραγωγών , την προστασία του Δάσους και είναι το βασικό μέσον επιβίωσης μεγάλου αριθμού οικογενειών.
Σε κάθε περίπτωση επαγρυπνούμε , οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να είναι σε επιφυλακή για να ματαιώσουμε κάθε επικίνδυνη απόφαση.

Το ΚΚΕ εκτιμώντας τις βαριές συνέπειες της αντιλαικής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων και συνεχίζοντας τις πολύχρονες παρεμβάσεις του στο πλευρό των Ρετσινοπαραγωγών κατέθεσε ερώτηση στη βουλή- στα αρμόδια υπουργεία , το Μάρτη του 2015, με το ακόλουθο περιεχόμενο :

«Είναι γνωστό ότι η Ρητινοκαλλιέργεια αποτελεί πολύ σημαντικό παραδοσιακό κλάδο για τη Βόρεια –Κεντρική Εύβοια.
Στην περιοχή εργάζονται περισσότερες από 1.000 οικογένειες, ενώ στη διάρκεια της κρίσης, απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι που χτυπήθηκαν από την ανεργία.
Οι Ρετσινάδες εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, με συχνά εργατικά ατυχήματα, η προσφορά τους είναι σημαντική , είναι οι «φύλακες των δασών». Καθαρίζουν χιλιάδες στρέμματα υπορόφου δάσους Χαλεπίου πεύκης και παράλληλα με την καθημερινή τους παρουσία στα δάση προστατεύουν από πυρκαγιές και λαθροϋλοτομία. Η πολύτιμη αυτή συμβολή στην μείωση των πυρκαγιών και των καταστροφών που προκαλούν καταγράφεται στα στοιχεία των δασαρχείων και της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Το ΚΚΕ επανηλλειμένα με διαδοχικές παρεμβάσεις αναδεικνύει τα προβλήματα των Ρητινοκαλλιεργητών και τονίζει ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί , τα ανεπαρκή -μειούμενα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης, η μείωση της αμοιβής τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των εξόδων (π.χ ενοίκιο, καύσιμα κλπ) δεν επιτρέπουν την επιβίωση των εργαζομένων του κλάδου και των οικογενειών του με βαριές γενικότερες συνέπειες για την περιοχή.
Στα στοιχεία καταγράφεται πως το 2010 η ενίσχυση ανά κιλό ρητίνης ήταν 0,65 Ευρώ (μεικτά) και με τη μείωση του κατώτερου μισθού –μεροκάματου η ενίσχυση μειώθηκε στα 0.37 Ευρώ , ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα αγοράζεται η ρητίνη από τις σχετικές μονάδες επεξεργασίας.
Με τα δεδομένα αυτά , όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί , το εισόδημα των εργαζομένων δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες και ο κλάδος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
Στις συνθήκες αυτές είναι ανάγκη να αυξηθεί το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης στον κωδικό του προυπολογισμού στα 2. 760. 000 Ευρώ και να αυξηθεί η αμοιβή στα 0. 50 – 0.65 Ευρώ το κιλό της Ρητίνης . Σημειώνουμε επίσης ότι επιβάλλεται να καταβληθεί άμεσα η επιστροφή του ΦΠΑ 2012-2013 και να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η επιδότηση των ανέργων και την 5η χρονιά…….»
Τέλος, όπως, πληροφορηθήκαμε, το τελευταίο διάστημα σταμάτησε η χορήγηση της πάστας που είναι απαραίτητη για την παραγωγή του ρετσινιού και οι σχετικές σακούλες που χρειάζονται οι ρετσινοπαραγωγοί».
Τετάρτη 16/9/15
Γιώργος Μαρίνος
Υποψήφιος Βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ»

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: