Home > Πολιτική επικαιρότητα > Σίμος Κεδίκογλου: Η ανάπτυξη είναι η απάντηση

Σίμος Κεδίκογλου: Η ανάπτυξη είναι η απάντηση


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

IMG_5190Άθλιο χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό ο Σίμος Κεδίκογλου, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση περί ασφαλιστικής μεταρρύθμισης από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη, ενισχύει την εισφοροδιαφυγή, ισοπεδώνει όλους τους ασφαλισμένους προς τα κάτω και δημιουργεί συνταξιούχους δύο κατηγοριών.
Ο Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εύβοιας παρουσία θεσμικών φορέων ζήτησε τη συνεργασία όλων προκειμένου να καταρτίσουν ένα σχέδιο για να μπορέσει να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να υποδεχτεί επενδύσεις ύψους 100 δις ευρώ. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «θέλω τη συνεργασία σας, είμαστε οι φυσικοί σύμμαχοι, αν δεν πετύχετε εσείς, εάν δεν πετύχουν οι επιχειρήσεις , αν δεν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, εμείς έχουμε αποτύχει. Είναι δύσκολες συνθήκες αλλά υπάρχει δρόμος. Αν συνεργαστούμε μπορούμε να τον ακολουθήσουμε και να φτάσουμε στην ανάπτυξη, γιατί αυτή είναι η απάντηση η ανάπτυξη και μόνο η ανάπτυξη».
Νωρίτερα είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη για ανικανότητα, που οδήγησε στη διόγκωση του ασφαλιστικού προβλήματος, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία της Κομισιόν τα οποία αποδεικνύουν το πώς μέσα σε ένα χρόνο βρεθήκαμε να μας λείπουν 1,8 δις ευρώ για το Ασφαλιστικό μας Σύστημα. Όπως ανέφερε, δεν μπορούμε με 180 δισεκατομμύρια ΑΕΠ ετησίως να πληρώνουμε 15 δισεκατομμύρια ευρώ για συντάξεις , δηλαδή ένα ποσοστό στο 8% του ΑΕΠ όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 5-6 % και πρόσθεσε ότι η απάντηση είναι η ανάπτυξη, λέγοντας: «Για να παραφράσω τον Σόιμπλε , που παράφρασε τον Κλίντον, είναι η ανάπτυξη ρε ηλίθιε αυτή είναι η απάντηση».
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σίμος Κεδίκογλου και που αποδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση έχουν ως εξής: τον Δεκέμβριο του 2014 προβλέπανε ότι η Ελλάδα το 2015 θα έχει 2,9% ανάπτυξη, αντίθετα σημειώθηκε 1,4% ύφεση, για το 2016 προέβλεπαν ανάπτυξη 3, 7% και σήμερα έχουμε 1,3% ύφεση, το 2017 προέβλεπαν ότι θα είχαμε 3,5% ανάπτυξη, ενώ τώρα προβλέπουν ότι το 2017 θα γυρίσουμε σε ανάπτυξη πολύ πιο καθυστερημένα, 2,7% δηλαδή υστέρηση σχεδόν μία μονάδα σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη και μικρότερη το 2018. «Συνολικά- είπε- σε αυτή την τριετία από τις προβλέψεις που υπήρχανε χάνουμε 10 μονάδες του ΑΕΠ δηλαδή 18 δις ευρώ». Επίσης, για την ανεργία που είναι καθοριστικός παράγοντας στο Ασφαλιστικό. Το 2015 προβλέπανε ότι θα έχε πέσει στο 22,5% , ενώ αντίθετα ανέβηκε στο 25,7%. Το 2016 -19,5% , 17,1% το 2017 και 15,9% το 2018. Αντί αυτών των ποσοστών οι σημερινές προβλέψεις αναφέρουν ότι και αυτή τη χρονιά θα αυξηθεί η ανεργία 25,8% και μετά θα αρχίσει να πέφτει πάρα πολύ πιο χαμηλά για να φτάσει το 2018 στο 22, 1% δηλαδή 7 % περισσότερο από όσες ήταν οι προβλέψεις πριν από ένα χρόνο.
Ο Σίμος Κεδίκογλου υπενθύμισε ότι στο email Χαρδούβελη οι απαιτήσεις της τρόικας ήταν μόνο για τις πρόωρες συντάξεις και για την ενοποίηση των ταμείων που είχαν καταφέρει να είναι τρία, ενώ η σημερινή κυβέρνηση υιοθετώντας την πρόταση της τρόικας άκριτα για ένα ενιαίο ταμείο δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα και το μόνο που θα πετύχει είναι: να οδηγήσει στην καταστροφή τους αγρότες, οι εισφορές των οποίων πολλαπλασιάζονται, να χωρίσει τους συνταξιούχους σε δύο κατηγορίες νέους και παλιούς, να καταργήσει το ΕΚΑΣ που σημαίνει ότι «θερίζονται» όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που έλεγαν ότι θα καταργηθεί, γίνεται ρήτρα βιωσιμότητας για να βάλουνε χέρι στα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων. Επιπλέον, διαλύονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς καλούνται να καταβάλλουν 20% μηνιαία εισφορά για την κύρια σύνταξη, 7,5% για την επικουρική, 6,95% για την υγειονομική περίθαλψη, 4% εφάπαξ και 25% φορολόγηση που σημαίνει ότι δουλεύουν για το κράτος.
Ο βουλευτής κάνοντας την αυτοκριτική σε ό, τι αφορά την παράταξη της ΝΔ τόνισε ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι καινούργιο πρόβλημα και παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να είχαν τολμήσει περισσότερο και να είχαν επιτρέψει στον Τάσο Γιαννίτση να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμισή του στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παρόλα τα λάθη του παρελθόντος τον Δεκέμβριο του 2014 η αναλογιστική μελέτη που είχε τότε γίνει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έδινε εγγύηση για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2060.
Στη συνέχεια ανέπτυξε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το Ασφαλιστικό που θα οδηγήσει στη λύση και θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, καθώς όπως τόνισε, μαζί με την άρνηση στο λάθος πρέπει να προτείνουμε και τι χρειάζεται να γίνει για να λύσουμε ένα δύσκολο πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, απαιτούνται τα εξής:
Ένας τριετής σχεδιασμός με έναν οδικό χάρτη δράσεων προκειμένου να υλοποιηθεί: η συνείσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, η ομογενοποίηση κανόνων αλλά και διαδικασιών, η απλοποίηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας, η ψηφιοποίηση των μητρώων και η συνεργασία των διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων, η οποία και θα απαντήσει τελικά στην ερώτηση για τον απαραίτητο αριθμό των ταμείων που μπορούν να διασφαλίσουν την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων παράλληλα με την βιωσιμότητα του συστήματος.
Ως παράδειγμα προς αποφυγή ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε την περίπτωση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξαρτήτως Αποσχολουμένων Γιατρών, Δικηγόρων και Μηχανικών το οποίο ο ευφυέστατος κ. Κατρούγκαλος ενοποίησε έχοντας ένα διοικητικό συμβούλιο, τρείς διοικούσες επιτροπές, τρία λογιστήρια αλλά και τρείς κανονισμούς εισφορών παροχών.
Επίσης, προτείνεται ο πλήρης διαχωρισμός της Κοινωνικής Ασφάλισης από την Κοινωνική Προστασία , αλλά και η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων στη χώρα με τελικό στόχο την διαμόρφωση μίας παροχής με την μορφή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. «Κάθε συμπολίτης μας, είπε – πρέπει να ζει αξιοπρεπώς. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όχι μόνο θα απελευθερώσει πόρους αλλά και θα κατευθύνεται στους πραγματικά δικαιούχους. Ο Σίμος Κεδίκογλου διερωτήθηκε γιατί οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας είναι στο Υπουργείο Εργασίας τονίζοντας , ότι πρέπει να επιστρέψουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας.
Επιπλέον, έκανε αναφορά στην ανάγκη: πλήρους αναδιοργάνωσης του τρόπου κατηγοριοποίησης αλλά και απόδοσης παροχών Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α Ε.Π.Π.Α.Α) με στόχο την εξατομικευμένη παροχή υπηρεσίας αλλά και την εξοικονόμηση πόρων (10% του πληθυσμού), αναδιάρθρωσης του τρόπου συλλογής των ασφαλιστικών οφειλών (ΚΕΑΟ) αλλά και πλήρους αναδιοργάνωσης των ελεγκτικών μηχανισμών (Σ.Ε.Π.Ε και Ε.ΥΠ.Ε.Α)
Επίσης, απαιτείται η εφαρμογή της διοίκησης μέσω στόχων για το Υπουργείο αλλά και για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ενώ είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν και οι τρεις πυλώνες της ασφάλισης, Κοινωνική Ασφάλιση, Επαγγελματικά Ταμεία, Ιδιωτική Ασφάλιση, ώστε πέρα από την συνταγματική υποχρεωτική συμμετοχή του εργαζομένου να υπάρχει η δυνατότητα της συμμετοχής του σε παράλληλα αλλά και πιο ευέλικτα σχήματα.
Για να μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα , γιατί με 27% ανεργία είναι πραγματικά εκρηκτικό, πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας , να υπάρξει ένας δομικός μετασχηματισμός και έλεγχος των εισροών και των εκροών του συστήματος και πρέπει να εξαλειφθεί η ηθική του απαξίωσης από τους συνεπείς, με συνέπεια την εισφοροαποφυγή, αλλά και την ανασφάλιστη εργασία. Κάτι που είναι αδύνατο να επιτευχθεί μόνο με την αυστηροποίηση ελέγχων και προστίμων αλλά με κίνητρα και επιβράβευση για τους συνεπείς (Εφαρμογή του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων) αλλά και επιστροφή στις αρχές της ανταποδοτικότητας αρχίζοντας με τα Ευγενή Ταμεία, ΔΕΚΟ και Τράπεζες, αλλά και την πραγματική εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου/ συνταξιολογίου στο Δημόσιο Τομέα .
Ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για την παραμονή στην εργασία, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου δίνει αντικίνητρα και κατέληξε αναφέροντας τα εξής:
«Ετοιμάζουμε μία μελέτη όπου θα φαίνεται και με νούμερα η επίδραση της αύξησης ΑΕΠ στην αύξηση της μέσης σύνταξης και η επίδραση της μείωσης ανεργίας σε μέσο όρο αύξησης ανά μέση σύνταξη. Πρέπει να μειωθούν οι εισφορές. Ο Γιάννης Βρούτσης μείωσε 6 μονάδες τις εργοδοτικές εισφορές και είδαμε δραστική μείωση της ανεργίας και τα έσοδα των ταμείων να αυξάνονται .Αυτός είναι ο δρόμος αλλά δυστυχώς αυτό τον δρόμο λόγω ιδεοληψιών η ανικανότητας αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να τον ακολουθήσει. Πρέπει να προσελκυστούν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να είναι ελκυστικό το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και ό,τι γίνεται τον τελευταίο χρόνο δυστυχώς είναι προς αντίθετη κατεύθυνση.
Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση στα επόμενα 5 χρόνια θα πρέπει να υποδεχτεί επενδύσεις ύψους 100 δις ευρώ, πρέπει να το χαρτογραφήσουμε και να το χωροθετήσουμε και θέλουμε κάθε Επιμελητήριο να μάς προτείνει που θεωρεί ότι μπορούν να προσελκυστούν επενδύσεις όχι μόνο στο δημόσιο τομέα είτε και συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα ή και ιδιωτικές επενδυτικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα γνωρίζω ότι στη βόρεια Εύβοια ότι υπάρχει ένα κτήμα, που μπορεί να γίνει ένα Πόρτο Καρράς. Θέλω τη συνεργασία σας, είμαστε οι φυσικοί σύμμαχοι, αν δεν πετύχετε εσείς, εάν δεν πετύχουν οι επιχειρήσεις , αν δεν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εμείς έχουμε αποτύχει. Είναι δύσκολες συνθήκες, αλλά υπάρχει δρόμος. Αν συνεργαστούμε μπορούμε να τον ακολουθήσουμε και να φτάσουμε στην ανάπτυξη, γιατί αυτή είναι η απάντηση η ανάπτυξη και μόνο η ανάπτυξη».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: