Home > Πολιτική επικαιρότητα > Πρόγραμμα μέριμνας για τα ζώα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού Μαντουδίου-Λίμνης – Αγίας Άννας – Προτάσεις Φιλοζωικού Σωματείου Β. Εύβοιας ΗΡΑ

Πρόγραμμα μέριμνας για τα ζώα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού Μαντουδίου-Λίμνης – Αγίας Άννας – Προτάσεις Φιλοζωικού Σωματείου Β. Εύβοιας ΗΡΑ


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

11102727_370262959846518_6792562718398722616_n

Μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον των δύο Δήμων της Βόρειας Εύβοιας για το θέμα της περίθαλψης των ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ, όπως ορίζουν οι σχετικοί νόμοι (4039/12&4235/14), είναι ΜΗΔΑΜΙΝΟ.

Αυτό οδήγησε στον αποπροσανατολισμό από το ουσιαστικό θέμα, που είναι η μη ύπαρξη αδέσποτων μέσω μίας απλής σύμβασης με κτηνίατρο αλλά και της αλλαγής του status quo των πολιτών και της πολιτείας.
Το πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΗΜΟΥΣ ΣΑΣ.
Η αιτία κυρίως μία.
Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής.

Υπάρχει έλλειμμα:
Α) στο να προάγει o δήμος την ιδέα της φιλοζωίας
Β) για ενδιαφέρον για τις υποχρεώσεις του.

Η οικονομική κρίση και τα διάφορα καθημερινά προβλήματα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν το χαμηλότατο επίπεδο ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα και στη λύση πρακτικών προβλημάτων του.

Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά και σε διαφορετικά επίπεδα.

Έλλειψη προσπάθειας ευαισθητοποίησης των πολιτών και προαγωγής της φιλοζωίας.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Β. Εύβοιας ΗΡΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σύντομα μη διαχειρίσιμο αριθμό αδέσποτων, αν δεν δοθεί έμφαση από τις δύο Δημοτικές Αρχές στη συστηματική ενημέρωση και την παιδεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το κακό στη ρίζα του.

Πέραν των ανωτέρω οι προτάσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Β. Εύβοιας Ήρα, όσο αφορά στο πρόγραμμα και στις δράσεις των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας είναι οι παρακάτω:

1. Δημιουργία αδειοδοτημένου δημοτικού κτηνιατρείου όπου θα μπορούν να προσφέρουν δωρεάν ή με κάλυψη των εξόδων τους την υπηρεσίας τους Έλληνες και αλλοδαποί εθελοντές κτηνίατροι για να στειρώνουν και να περιθάλπουν τα αδέσποτα ζώα. Σε αυτά τα δημοτικά κτηνιατρεία να μπορούν, εκτός των ΑΜΕΑ , να εξυπηρετηθούν και πολίτες με ιδιόκτητα ζώα ,οι οποίοι είναι άνεργοι ή χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος.
Υπάρχει δουλευμένο πρόγραμμα (Ηράκλειο, Λευκάδα, Ξάνθη, Ρόδος, Βέροια, Καβάλα κλπ) όπου μπορείτε να βρείτε ‘’μπούσουλα’’ κινήσεων.

2. Δημιουργία βάσης δεδομένων στον Δήμο με τα στοιχεία όχι μόνο των αδέσποτων ζώων, αλλά και των ιδιόκτητων σκύλων και των κατόχων τους, σύμφωνα με το νόμο 4235/14 ώστε να ελέγχεται η ιχνηλασιμότητα τους. Αν λειτουργήσει σωστά η καταγραφή και η ιχνηλασιμότητα των ζώων, θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι εγκαταλείψεις αυτών, καθώς τυχόν θάνατος η απώλεια – φέροντας υποχρεωτικά τσιπ – θα δηλώνεται άμεσα στον κτηνίατρο και στο Δήμο.

3. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και προαγωγή της ιδέας της υπεύθυνης φιλοζωίας.

– Ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία. Το πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» διαθέτει καταρτισμένους ομιλητές που έχουν προσφέρει ενημέρωση σε χιλιάδες μαθητές όλης της χώρας.
http://sumvionometazoa.wordpress.com/

– Αξιοποίηση ραδιοφωνικών σταθμών που συνεργάζονται με το Δήμο με εκπομπές για όλα τα ζώα, που θα μπορούσαμε να τις προσδιορίσουμε.

– Χρήση στα τοπικά κανάλια – με το λογότυπο και του δήμου σας – σποτ σχετικά με διάφορα θέματα π.χ. τη μη δηλητηρίαση, τη μη εγκατάλειψη, τη σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων ζώων κλπ. και προβολή τους στα ΜΜΕ.

– Διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων με ειδικούς επιστήμονες.

– Προβολή μηνυμάτων σε φωτεινούς πίνακες, όπως σε άλλους δήμους, τα οποία να αφορούν τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών, τα δικαιώματα των ζώων, τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες του Ν.4039/12 και των τροποποιήσεων του και άλλες πληροφορίες.

– Να μπουν αφίσες που αφορούν θέματα φιλοζωίας σε λεωφορεία.

– Προγραμματισμός παραστάσεων για τα παιδιά των δημοτών του Δήμου σε συνεργασία με καλλιτέχνες και δημιουργούς που έχουν σχέση με τα ζώα.

4. Να γίνουν καμπάνιες για το θέμα της στείρωσης, του εμβολιασμού και της ηλεκτρονικής σήμανσης. Θα είναι σκόπιμο να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ζώων όσον αφορά στη στείρωση π.χ. να γίνει σύμβαση με εταιρείες τροφών, σούπερ μάρκετ, να δίνουν για κάποιο διάστημα δωρεάν τροφές ή τροφές με μια καλή έκπτωση σε πολίτες που στειρώνουν τα ζώα τους. Επίσης, στα πλαίσια της ίδιας καμπάνιας να γίνουν προγράμματα μαζικών εμβολιασμών στείρωσης και ηλεκτρονικών σημάνσεων αφού πρώτα ο Δήμος έχει συνεννοηθεί με τους ιδιώτες κτηνιάτρους και έχει πετύχει ένα πολύ οικονομικότερο τιμολόγιο για αυτές τις πράξεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

5. Ενεργοποίηση κ συνεργασία με την Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος για τον έλεγχο της εγκατάλειψης δια της οδού επιβολής του τσιπ (πρόστιμα από την αστυνομία 300 ευρώ). Εξόρμηση κ δημοσιοποίηση αυτής της δράσης από την ίδια την Αστυνομία.

6. Καμπάνια για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων είτε από τον δρόμο είτε από το κτηνιατρείο μετά τη στείρωση, σε αντιπαραβολή με την αγορά ζώου από τα pet shop και να δοθούν επίσης κίνητρα γι’ αυτό. Απόλυτα αναγκαίο είναι να δημιουργηθεί εκτενές δίκτυο υιοθεσιών εκτός από τον ιστότοπο του δήμου και με ομάδες εθελοντών πολιτών.

7. Τοποθέτηση αριθμού ταϊστρών και ποτίστρων εξεύρεση χορηγών η με έξοδα του δήμου.

8. Προσπάθεια πάταξης του παράνομου εμπορίου μέσω ελεγκτικού μηχανισμού του Δήμου στις λαϊκές αγορές. (πουλερικά, ζώα συντροφιάς κλπ).

Οι Δήμαρχοι των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τα θέματα των ζώων με μια εντελώς διαφορετική οπτική, σύγχρονη, πολιτισμένη και αποτελεσματική προς όφελος ανθρώπων και ζώων.

Η Πρόεδρος: Λίλα Ευθυμιοπούλου
Η Γραμματέας: Γιώτα Περήφανου

ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΗΡΑ –
Τηλ: 6987920937
email: filozoikosomateiohra@gmail.com

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr1 Response

  1. Βαγενά Νανά

    Συγχαρητήρια για την άμεση αντίδραση σας σε τηλ επικοινωνίας για ατύχημα αδέσποτου σκύλου!!Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια στην εθελόντρια κα Ελένη και τον σύζυγό της οι οποίοι αντιμετώπισαν το περιστατικό με μεγάλη ευαισθησία!!Μπράβο σας!!!

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: