Home > Πολιτική επικαιρότητα > Καταγγελία Δημόπουλου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας

Καταγγελία Δημόπουλου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς ΕλλάδαςThere are no slides in this slider.There are no slides in this slider.

Καταγγελία του Βασίλη Δημόπουλου Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, λάβαμε και δημοσιεύουμε: “Στις 26-07-2016 μου επιδόθηκε νόμιμα Πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για της 01-08-2016 ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00 η οποία θα γινόταν στο Δημαρχείο Ιστιαίας – Αιδηψού με ένα και μοναδικό θέμα σύμφωνα με την Πρόσκληση που Σας παραθέτω

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Κατόπιν τούτου σήμερα 01-08-2016 και σύμφωνα με την προαναφερομένη Πρόσκληση προσήλθα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο παρευρέθησαν οι εννέα υπογράφοντες Δημοτικοί Σύμβουλοι την υπ’αρίθμ. Πρωτ. 9334/22-07-2016 Αίτηση καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Καμαράτος Αθανάσιος ήτοι συνολικά δέκα Δημοτικοί Σύμβουλοι. Δεν προσήλθε ούτε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία ανέθεσε επικαλούμενη άδεια να ενημερώσει ο ειδικός γραμματέας κ. Πισσάκης Παντελής τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σταματίου Σπυρίδωνα να προεδρεύσει του Δημοτικού Συμβουλίου όπερ και εγένετο.

Μη υπάρχουσας απαρτίας ακυρώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Βγαίνοντας από το Δημαρχιακό μέγαρο αντίκρισα στο γραφείο της την κ. Δήμαρχο Ελένη Ευσταθίου Σπανού και έναν συνεργάτη Αντιδήμαρχό της να βρίσκεται μέσα στο γραφείο της κατά την ώρα που έπρεπε να βρίσκεται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επειδή στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ 6 του Ν3852/2010 προσκαλείται ο Δήμαρχος αλλιώς η συνεδρίαση είναι άκυρη. Ο Δήμαρχος μετέχει στις συζητήσεις του Συμβουλίου χωρίς ψήφο και έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του κατά προτεραιότητα. Όταν δε ο Δήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται νομίμως.

Επειδή σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του Νόμου, ο Νόμος αποβλέποντας στην καλύτερη και από κοντά παρακολούθηση όλων γενικά των δημοτικών ζητημάτων, υποχρεώνει το Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να καλεί επίσημα με πρόσκλησή του το Δήμαρχο στις συνεδριάσεις του συμβουλίου με απειλούμενη την ποινή ακυρώσεώς τους στην περίπτωση παραλείψεως της υποχρεώσεως αυτής, γιατί, έτσι, γίνεται αποτελεσματική η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 86 που ορίζουν τις αρμοδιότητες του Δημάρχου.

Επειδή η τυχόν οικειοθελής απουσία του Δημάρχου από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εφόσον αυτός έχει προσκληθεί νόμιμα σε αυτές, σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ 5 του Κ.Δ.Κ. δεν συνεπάγεται ακυρότητα των λαμβανομένων αποφάσεων, μπορεί όμως να προκληθούν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος του για τυχόν αδικαιολόγητη παράλειψη της υποχρεώσεως του.

Επειδή το δικαίωμα του Δημάρχου να εκφράζει πάντοτε κατά προτεραιότητα τις απόψεις του κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι συνάρτηση της εξέχουσας θέσης που έχει στη Διοίκηση του Δήμου από τον Νόμο, σαν αιρετός άρχων και πρώτος πολίτης του Δήμου.

Επειδή σύμφωνα με τα προαναφερόμενα διαπιστώνεται κατά τρόπο αναμφισβήτητο η προεξέχουσα θέση του Δημάρχου και αυτό φυσικά αποβλέπει ταυτόχρονα και στην ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία των συμφερόντων του Δήμου, γιατί, λόγω της θέσεώς του ως Δημάρχου έχει άμεση την επαφή, ενημέρωση και καλύτερη γνώση των θεμάτων που απασχολούν καθημερινά τον Δήμο, έναντι όλων των άλλων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία μπορεί και πρέπει να ενημερώσει επαρκώς κατά την συζήτησή τους.

Επειδή στην προκειμένη περίπτωση η κ. Δήμαρχος ενημερώθηκε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για την σημερινή συνεδρίαση και επέλεξε αντί να βρίσκεται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν υποχρεωμένη από την στιγμή που δεν υπήρχε θέμα κωλύματος ή απουσία της από την έδρα του Δήμου παρά την ίδια ώρα βρισκόταν στο δίπλα γραφείο της με την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επειδή το υπό συζήτηση μοναδικό θέμα αφορούσε την υπ’ αρίθμ. 158/Α/2016 έκθεση της Επιθεώρησης – Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και υπόχρεος για την παροχή εξηγήσεων σύμφωνα με την κατατεθείσα Αίτηση των εννέα Δημοτικών Συμβούλων και το πόρισμα της έκθεσης Επιθεώρησης Ελέγχου είναι η ίδια η οποία μεθοδευμένα προσπάθησε επιλέγοντας την άνευ λόγου οικειοθελή απουσία της, από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ

     Και ζητώ τις οποιεσδήποτε πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος της για την αδικαιολόγητη παράλειψη της υποχρεώσεως της να παραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο επιφυλασσόμενος παντός άλλου νομίμου δικαιώματός μου.

ΙΣΤΙΑΙΑ 01-08-2016

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: