Home > Πολιτική επικαιρότητα > Η χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Ι. Μ. Χαλκίδας στην Αλεξανδρούπολη

Η χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Ι. Μ. Χαλκίδας στην Αλεξανδρούπολη


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Ύστερα από τιμητική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου και θετική ανταπόκριση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, 35λής αντιπροσωπεία της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη και ευρύτερα την Θράκη, με σκοπό την πραγματοποίηση Εκδήλωσης μνήμης για τα 563 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.

1. Paradosiaki Xorodia IMX - Thraki 20-23.5.2016 001 1. Paradosiaki Xorodia IMX - Thraki 20-23.5.2016 002 1. Paradosiaki Xorodia IMX - Thraki 20-23.5.2016 003 1. Paradosiaki Xorodia IMX - Thraki 20-23.5.2016 004 1. Paradosiaki Xorodia IMX - Thraki 20-23.5.2016 005 1. Paradosiaki Xorodia IMX - Thraki 20-23.5.2016 006 1. Paradosiaki Xorodia IMX - Thraki 20-23.5.2016 007 1. Paradosiaki Xorodia IMX - Thraki 20-23.5.2016 008 1. Paradosiaki Xorodia IMX - Thraki 20-23.5.2016 009 1. Paradosiaki Xorodia IMX - Thraki 20-23.5.2016 010

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 το απόγευμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και πλήθους κόσμου.

Η εκδήλωση αποτελούνταν από τρία μέρη: Την εξιστόρηση των γεγονότων της πολιορκίας της Πόλεως και της Αλώσεώς της από τους Τούρκους, την δραματοποιημένη αφήγηση των περιγραφών από τους ιστορικούς της εποχής και τα τραγούδια και τους θρήνους που γράφτηκαν για την Άλωση.

Ο αντιστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Βερβενιώτης ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «Ο απόηχος της Αλώσεως στην ελληνική λαϊκή ψυχή» και παρεμβάλλονταν οι ιστορικές περιγραφές, καθώς και τραγούδια και θρήνοι από την 35μελή Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος υπό την διεύθυνση του καθηγητού και πρωτοψάλτου κ. Θεοδώρου Κοκκορίκου και με τη συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων του Αρχείου «Χρόνης Αηδονίδης» από την Αλεξανδρούπολη.

Το πλήθος του κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως χειροκρότησε ένθερμα την χορωδία, την ορχήστρα καθώς τον ομιλητή κ. Βερβενιώτη και τον χοράρχη κ. Κοκκορίκο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, κελίνοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε τον κ. Βερβενιώτη για την ομιλία του, την χορωδία και την ορχήστρα για την απόδοση των τραγουδιών και των θρήνων και τέλος ιδιαιτέρως τον χοράρχη κ. Θεόδωρο Κοκκορίκο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας ως αξιωματικός του Στρατού μας πέρασε από την Αλεξανδρούπολη και διετέλεσε πρωτοψάλτης για μία πενταετία του Ι. Ν. Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε και ο ίδιος ο κ. Κοκκορίκος.

Τέλος, απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο της εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Άνθιμος κάλεσε όλους τους Έλληνες να είναι σε εγρήγορση καθώς υπάρχουν διάφορα σημάδια που δείχνουν ότι πολλά θα αλλάξουν στην περιοχή μας τα επόμενα χρόνια. Κάλεσε δεν τους συμπατριώτες μας να στηρίζονται στα ιδανικά της Ορθόδοξης Πίστης μας και της Ελληνικής μας κληρονομιάς και παράδοσης και αυτά αρκούν να αντιμετωπίσουμε όσα η Ιστορία θα μας εμφανίσει σύντομα.

Σημειώνεται ότι με αφορμή την επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, Χορός Ψαλτών της Σχολής, υπό την Διεύθυνση του κ. Δήμου Τσίμπου έψαλλε στην Θεία Λειτουργία το πρωί της Κυριακής 22 Μαΐου, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν Ιερά Προσκυνήματα της Θράκης και της Μακεδονίας, όπως και στρατιωτικά φυλάκια, στα οποία οι δύο απόστρατοι αξιωματικοί κ. Βερβενιώτης και κ. Κοκκορίκος, είχαν υπηρετήσει.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: