Home > Πολιτική επικαιρότητα > Η Ισότητα των Φύλων στην Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Ισότητα των Φύλων στην Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του ΟΗΕ


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

γραμματεία-Ισότητας-των-Φύλων-300x225Στο πλαίσιο της Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εξέταση της Ελλάδας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διαδικασία, που αφορά στην αξιολόγηση της εφαρμογής των πολιτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ, έλαβε χώρα στη Γενεύη στις 3 Μαΐου 2016.

Στην εξέταση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 12 υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Σε συνέχεια της παρουσίασης των δράσεων της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακολούθησαν 218 ερωτήσεις – συστάσεις από 88 κράτη. Συνολικά, από τις 218 συστάσεις έγιναν δεκτές οι 157, προς εξέταση οι 26, ενώ οι λοιπές απορρίφθηκαν.

Τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) εκπροσώπησε στέλεχος από το τμήμα Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Συνεργασίας. Στην παρέμβασή της, η εκπρόσωπος της ΓΓΙΦ, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της χώρας μας στον τομέα της ισότητας, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στο Νέο Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, που βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης από την ΓΓΙΦ. Το Σχέδιο Δράσης λαμβάνει υπόψη τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ισότητα των Φύλων.

Βασικότερες από αυτές είναι η καταπολέμηση της γυναικείας φτώχειας, η κοινωνική συνοχή και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπό το πρίσμα της  οπτικής του φύλου. Επίσης, σημαντική θέση στο νέο πρόγραμμα δράσης έχει και η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που, δυστυχώς, εν καιρώ κρίσης, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε στα κράτη η προσπάθεια που γίνεται για την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των Γυναικών(Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Ταυτόχρονα, έγινε αναφορά σε σημαντικούς τομείς για την ισότητα των φύλων, όπως η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, η συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, η καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και του σεξισμού σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον για θέματα ισότητας των φύλων υπήρξε σημαντικό, δεδομένου ότι από το σύνολο των συστάσεων που έλαβε η χώρα μας, οι 42 αφορούσαν σε θέματα ισότητας και γυναικών. Ειδικότερα, 11 από αυτές στήριζαν την ανάγκη κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, παράλληλα με συστάσεις για τις γυναίκες Ρομά, τις γυναίκες της Θράκης, ευάλωτες ομάδες γυναικών που πλήττονται από τη φτώχεια, καθώς και πρόσφυγες – μετανάστριες. Στην πλειοψηφία τους, οι συστάσεις έγιναν δεκτές.

Τέλος, η εξέταση της χώρας μας στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, έδωσε πολύ σημαντικά αποτελέσματα με τη μορφή συστάσεων. Διότι, παρά την οικονομική και προσφυγική κρίση,  τα θέματα των γυναικών έτυχαν τόσο μεγάλου ενδιαφέροντος από τα κράτη, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ζητήματα προτεραιότητας. Κατ’ επέκταση, η επίλυσή τους μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη γενικότερη προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, κατεύθυνση προς την οποία η ΓΓΙΦ εργάζεται επισταμένως.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα βάσης της εξέτασης (εθνική έκθεση, εκ των προτέρων ερωτήματα και υλικό από την πρώτη εξέταση του 2011) στο http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/UPR/Pages/GRSession25.aspx

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: