Home > Πολιτική επικαιρότητα > Η ανάγκη ένταξης της διάστασης του φύλου στα Μ.Μ.Ε και το “Πλαίσιο της Γενεύης”

Η ανάγκη ένταξης της διάστασης του φύλου στα Μ.Μ.Ε και το “Πλαίσιο της Γενεύης”


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

γραμματεία-Ισότητας-των-Φύλων-300x225

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ως έχει: “Είναι γεγονός ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στον πλανήτη. Τα στοιχεία της “Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Μ.Μ.Ε. και το Φύλο (GAMAG)” είναι άκρως αποκαλυπτικά:

• το 74% των ηγετικών θέσεων στο χώρο των Μ.Μ.Ε. καλύπτεται από άνδρες, ενώ μόλις το 26% από γυναίκες

• οι άνδρες υπερτερούν κατά πολύ σε σύγκριση με τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το 39% των γυναικών σε θέσεις senior management και το 29% των γυναικών στη μεσαία κλιμάκια ιεραρχίας, έναντι του 71% των ανδρών συναδέλφων τους

• μόλις το 24% των ατόμων που συμμετέχουν σε συνεντεύξεις και λοιπές εκπομπές λόγου και γνώμης στα Μ.Μ.Ε. είναι γένους θηλυκού.

Η εγκυρότητα των συγκεκριμένων στατιστικών στοιχείων είναι αδιαμφισβήτητη, δεδομένου ότι η εν λόγω Παγκόσμια Συμμαχία λειτουργεί στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και περιλαμβάνει άνω των οκτακοσίων οργανώσεων, δικτύων και ιδιωτών με ενασχόληση σε ζητήματα φύλου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από ολόκληρο τον κόσμο.

Το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο των Εθνών, στη Γενεύη, διεθνής συνάντηση αναπτυξιακής συνεργασίας στον τομέα “Φύλο και Μ.Μ.Ε.”, ενώ στις 9-10 Δεκεμβρίου 2015 έλαβε χώρα η πρώτη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Μ.Μ.Ε. και το Φύλο. Οι δύο αυτές εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας συνέπεσαν με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (10η Δεκεμβρίου).

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στην υλοποίηση του θεματικού πεδίου “Γυναίκες και Μ.Μ.Ε.” της Διακήρυξης και του Προγράμματος Δράσης της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Γυναίκες (Πεκίνο, Σεπτέμβριος 1995).
Το «Πλαίσιο της Γενεύης» φιλοδοξεί να καταστεί σημείο αναφοράς σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στα Μ.Μ.Ε., αλλά και μέσω των Μ.Μ.Ε.

Είναι άκρως ενθαρρυντικό ότι οι εκδηλώσεις του Δεκεμβρίου συνδιοργανώθηκαν από την UNESCO, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Μ.Μ.Ε. και το Φύλο, το Υπουργείο Πληροφόρησης του Λιβάνου και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας της Ελλάδας. Έτσι, για άλλη μία φορά, η χώρα μας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, επιβεβαιώνοντας, και πάλι, την προσήλωσή της στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών (“Women’s Rights are Human Rights”).

Άλλωστε, στην ομιλία του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, κατά την έναρξη της διεθνούς συνάντησης, στις 7-12-2015, υπάρχουν σαφείς αναφορές στο έμψυχο δυναμικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας με βάση το φύλο, στα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου της Ε.Ρ.Τ. και στη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την ένταξη της διάστασης του φύλου στο χώρο των Μ.Μ.Ε.

Από την άλλη, τα Μ.Μ.Ε. συχνά αναπαράγουν στερεότυπες αντιλήψεις για τους ρόλους και την εικόνα των δύο φύλων στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή, ώστε η επιρροή τους στην κοινή γνώμη καθιστά δύσκολο και απαιτητικό τον αγώνα όλων μας για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Ενδεικτικά, η πρόσφατη δημοσίευση χιουμοριστικών σκίτσων με σαρκαστική απεικόνιση των «διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών», αποτελεί μια περίπτωση απεικόνισης των δυο φύλων, όπως αυτή προκύπτει μέσω της προβολής από τα Μ.Μ.Ε. Οι άνδρες παρουσιάζονται ως άξεστοι, με σεξουαλικά κίνητρα και οι γυναίκες ως αφελείς υπάρξεις, όπου το βασικό ενδιαφέρον τους είναι η εξωτερική τους εμφάνιση. Τα εν λόγω σκίτσα έλαβαν θετική ανταπόκριση από μεγάλη μερίδα του κοινού, ενώ δημοσιεύτηκαν σε ελληνικά ηλεκτρονικά έντυπα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υποσυνείδητα, όμως, παρά το χιουμοριστικό τους μανδύα, επικυρώνουν στερεότυπες αντιλήψεις και αποτελούν τροχοπέδη στην αρχή της ισότητας των φύλων:
http://brightside.me/article/men-women-we-are-so-different-64555/ .”

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: