booked.net

Home > Η κουζίνα μας > Μπύρα « Το Υγρό Ψωμί» (ζύθος)


 

 

Η μπύρα απ’ ότι φαίνεται είναι από τις πρώτες εφευρέσεις του ανθρώπου με βάση τα δημητριακά και μάλλον το κριθάρι.

Οι ειδικοί ερίζουν ακόμα, αν πρώτο ήρθε το ψωμί ή η μπύρα. Προς το παρόν φαίνεται πως η δεύτερη θεωρία πλησιάζει περισσότερο την ιστορική αλήθεια, αφού πιθανότερο είναι σπόροι δημητριακών να βράχηκαν και να υπέστησαν ζύμωση ακόμα από τα χρόνια της συλλογής, πριν δηλαδή από τη γεωργία, και έδωσαν το λεγόμενο «υγρό ψωμί», την μπύρα,που είναι γνωστή σε όλους τους λαούς.

Ευρήματα – κιούπια πήλινα υπάρχουν από το 7.000 π.Χ. στην περιοχή της Ιεριχούς αλλά οι Σουμέριοι είναι αυτοί που θα εξελίξουν την σικαρού, όπως την έλεγαν αυτοί που χρησιμοποίησαν πρώτοι την ρόδα, την άσφαλτο και την γραφή. Πάνω από 20 ποικιλίες μπίρας καταγράφονται από τους αρχαιολόγους. Η μπύρα θεωρήθηκε από εφευρέσεως διατροφικά ανώτερη από το ψωμί, μεταξύ άλλων, λόγω των ζυμών και βιταμινών που περιέχει γι’ αυτό βαπτιστεί και υγρό ψωμί, βεβαίως αυτό ισχύει και σήμερα αλλά για τις «Ζωντανές» μπίρες και όχι για τις μπίρες- αναψυκτικά. Οι μπύρες που γινόντουσαν από διάφορα δημητριακά, ήταν συχνά αρωματισμένες με βότανα και μπαχαρικά. Μπύρες ξανθές, μαύρες, κόκκινες, μπύρες, μπύρες, μπύρες …Καλό καλοκαίρι.

Fotolia beer-1308134556

Τι θα χρειαστείτε για σπιτική μπύρα;

  1. Κατσαρόλα
  2. Δύο πλαστικούς κουβάδες, χωρητικότητας 20L με καπάκι να κλείνουν αεροστεγώς
  3. 1 Θερμόμετρο
  4. Ένα σωλήνα με διάμετρο 10mm και 1 μ. μάκρος
  5. Κάτι μεταλλικό για ανακάτεμα 50cm
  6. ‘Έναν αποθητήρα αέρος
  7. Σκουρόχρωμα μπουκάλια με αεροστεγές καπάκι ή γυάλινη νταμιτζάνα

 

Υλικά για σπιτική μπύρα 18L

20L νερό

2,72 κιλά εκχύλισμα βύνης σε υγρή μορφή

0,5 κιλά εκχύλισμα βύνης σε σκόνη

56 γρ. λυκίσκος σε pellet μορφή

0,5 κιλά μαγιά σκόνη

1 κιλό ακατέργαστη ζάχαρη

Βούλα Ψυχογιού

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: