Home > Αυτοδιοίκηση > «Εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη του Χριστοφή Ζάχου: Θα γίνουν έργα που θα αλλάξουν την όψη του Δήμου Οι δυο Δήμοι και οι τοπικοί Βουλευτές συνεργάζονται να διεκδικήσουν ως προτεραιότητες, τα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου, τους κεντρικούς άξονες

«Εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη του Χριστοφή Ζάχου: Θα γίνουν έργα που θα αλλάξουν την όψη του Δήμου Οι δυο Δήμοι και οι τοπικοί Βουλευτές συνεργάζονται να διεκδικήσουν ως προτεραιότητες, τα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου, τους κεντρικούς άξονες


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Χριστοφής Ζάχος, μίλησε αποκλειστικά στον «Παλμό» για τις προτεραιότητες που θέτει στο Δήμο, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

 

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

«Άρχισε η διαδικασία για να πάρει μπρος ο Δήμος. Προτεραιότητά μας είναι η αγροτική οδοποιία, ο καθαρισμός  των δασικών δρόμων, ο γενικός σχεδιασμός για όλον το Δήμο. Η συντήρηση και  χλωρίωση όλων των δεξαμενών της ύδρευσης, σε όλα τα Δημοτικά διαμερίσματα, η εκπόνηση μελετών για ασφαλτοστρώσεις όλης της πόλης της Ιστιαίας, για τους Ωρεούς, τον Πύργο καθώς και την 25ης Μαρτίου, κεντρικό δρόμο της Αιδηψού.

 

Αυτά αφορούν το 2011. Ο προϋπολογισμός θα κλείσει με περισσότερο απόθεμα από το 2010 από όλο το Δήμο. Συγκεκριμένα 30% παραπάνω από 2010. Υπάρχει γύρω στα 600.000 ευρώ πλεόνασμα. Υπολογίζοντας τις πληρωμές στο τέλος του χρόνου θα κλείσουμε θετικά.

 

ΕΡΓΑ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ

Τα έργα προς ένταξη αφορούν κατάθεση Τεχνικών Δελτίων στο Ε.ΠΕ.ΡΑ., την ύδρευση της Ιστιαίας (800.000 ευρώ), τις αναπλάσεις Δημοτικών Διαμερισμάτων (200.000 ευρώ), τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης της Ιστιαίας, με κλείσιμο της παλιάς εργολαβίας (3.000.000 ευρώ). Η Γ΄ φάση της αποχέτευσης  Αιδηψού (5.000.000 ευρώ). Από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής (1.200.000 ευρώ) στον πρώην Δήμο Αρτεμισίου, (1.200.000 ευρώ) στην πρώην Κοινότητα Λιχάδας, (1.200.000 ευρώ) στον πρώην Δήμο Ωρεών και (600.00 ευρώ) για πλακόστρωση ορεινών οικισμών.

Όπως καταλαβαίνετε, ο Δήμος είναι έτοιμος με ώριμες μελέτες, να κάνει σοβαρές προτάσεις στο ΕΣ.ΠΑ. Υπογράφεται επίσης το ΣΧΟ.ΑΠ για το Αρτεμίσιο, ανοίγοντας το δρόμο για πολεοδόμηση όλων των παραλιών. Έχει δημοπρατηθεί και περιμένουμε να βγει ο ανάδοχος του Γ.Π.Σ. της Αιδηψού.

Το Γ.Π.Σ. της Ιστιαίας εντός του Σεπτεμβρίου επαναδημοπρατείται. Το ΣΧΟ.ΑΠ. των Ωρεών είναι στην Γ΄ και τελική φάση και το ΣΧΟ.ΑΠ. Αγίου Γεωργίου Λιχάδος έχει δημοπρατηθεί και περιμένουμε τον ανάδοχο. Τους πρώτους οκτώ μήνες ο Δήμος εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά για την ένταξη των προαναφερθέντων έργων, τα οποία και θα αλλάξουν την όψη του Δήμου».

 

Ερ.:Με τα προβλήματα της καθημερινότητας;

«Οργανωνόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε. Όλα θα βρουν τις λύσεις τους».

 

Ερ.: Γιατί ήταν  κλειστή η σύσκεψη της 1ης Αυγούστου; Τι συζητήθηκε τελικά; Ποιος το καθόρισε;

«Όσον αφορά την κλειστή σύσκεψη και τη μη συμμετοχή των Μ.Μ.Ε. και άλλων παρατάξεων, αυτό είχε αποφασιστεί και από τις δύο Εκτελεστικές Επιτροπές των όμορων Δήμων. Πρέπει να σας πω, ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση. Οι παραβρισκόμενοι συμφώνησαν για τα θέματα που τίθενται σε προτεραιότητα, όπως τα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας και  Μαντουδίου, τους  κεντρικούς  άξονες Ιστιαίας – Χαλκίδας και τέλος τα διαδημοτικά σφαγεία. Κατά μέρος οι  προτάσεις μου  για το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, αφορούν την ψήφιση του λογαριασμού για την πιστοποίηση των ιαματικών πηγών, τη δημοπράτηση του έργου Άγιος Νικόλαος – Γιάλτρα, Γιάλτρα – Άγιος Γεώργιος Λιχάδας, την έναρξη εργασιών του λιμανιού στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας, την άμεση δημοπράτηση παράκαμψης Αιδηψού – Βουτά, την άμεση παράδοση του έργου Αγδίνες – Παπάδες και αποπεράτωση των εργασιών.

Οι απαντήσεις που πήραμε από τους Βουλευτές και τον Αντιπεριφερειάρχη ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και συγκεκριμένα αποφασίσθηκε ραντεβού αρχικά με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο για να μας πει πόσα χρήματα μπορεί να διαθέσει για την Βορειοκεντρική Εύβοια που είναι εγκαταλειμμένη.

Δεύτερον -όπως γνωρίζετε- η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει το μειονέκτημα  που δεν επιτρέπει γενικά, κατασκευή οδικών αρτηριών – δρόμων και, τρίτον,  θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο για την επάνδρωση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας, εφαρμόζοντας  τον οργανισμό που έχει ψηφιστεί πρόσφατα. Πιέζοντας για τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας, τόσο της Ιστιαίας όσο και του Μαντουδίου, να χαρακτηρισθούν νησιωτικά, παρακάμπτοντας την διαδικασία του ΑΣΕΠ και την αναλογία 1 προς 5 που αφορά το διαγωνισμό. Συνακόλουθα θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον κ. Σκανδαλίδη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, για να βρεθεί λύση για το κοινό διαδημοτικό σφαγείο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας – Ιστιαίας – Αιδηψού, καθώς και για ένταξη έργων που είναι έτοιμα από τους Δήμους στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

 

Ερ.: Ποια είναι η συνεργασία σας με τους Αντιδημάρχους; Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα;

Απ.: «Όλα υπό έλεγχο. Δεν υπάρχει πρόβλημα».

 

Ερ.: Πως θα αντιμετωπίσετε το θέμα των σχολικών δρομολογίων  με τα μαθητικά δρομολόγια του  ΚΤΕΛ, που ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο;

«Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Αθανασία Ζαγκανά,  κάνει όλες  τις απαραίτητες ενέργειες για διαγωνισμό, πάντα σε συνεργασία και με εντολές από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να αντιμετωπισθεί έγκαιρα το θέμα αυτό που έχει προκύψει. Εάν δεν προλάβει να γίνει σύμβαση, τη διαδικασία θα την έχει και πάλι η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και νυν Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

 

Ερ.: Ποιά είναι η θέση σας για τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. ή μη στο Μαντούδι;

«Δεν το ξέρω καλά το θέμα. Και εμείς θέλουμε τη βιομηχανία, για να δουλέψουν τα άνεργα χέρια της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, διασφαλίζοντας όμως και το περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσα μέσα που τα απόβλητα επεξεργάζονται και βγαίνει πόσιμο νερό. Για παράδειγμα, εκπονείται μία μελέτη στο βιολογικό της Αιδηψού για να μετατραπεί σε Δ΄ κατηγορίας, ούτως ώστε, το νερό να μεταφέρεται σε δεξαμενή στον Άγιο για τους αγρότες του Αγιοκάμπου και του  Άγιου. Επίσης το στοίχημά μου, που αρχίζει από την Δευτέρα 22 Αυγούστου, είναι η ανάθεση μελετών για τρεις γεωτρήσεις που υπάρχουν από το ΥΓ.ΜΕ. που έχουν τη δυνατότητα άντλησης 350 – 400 κυβικών νερού την ώρα. Θέλουμε  να μεταφερθεί στα Λουτρά Αιδηψού, με τη δημιουργία δεξαμενής στον Άγιο 2.000 κυβικών, λύνοντας το τεράστιο πρόβλημα της Λουτρόπολης – Γιάλτρων – Αγίου Γεωργίου Λιχάδος».

 

Ερ.: Με το παζάρι της Ιστιαίας πως πάνε τα πράγματα;

«Υπάρχει προσδοκία εσόδων της τάξεως των  200.000 ευρώ, από το παζάρι».

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: