Home > Αυτοδιοίκηση > Οι προτεραιότητες και οι πρωτοβουλίες του Δημάρχου Ζάχος Χριστοφής: Οι δεσμεύσεις μου για το νέο Δήμο «Λειτουργούμε αποκεντρωτικά με άξιους συνεργάτες»

Οι προτεραιότητες και οι πρωτοβουλίες του Δημάρχου Ζάχος Χριστοφής: Οι δεσμεύσεις μου για το νέο Δήμο «Λειτουργούμε αποκεντρωτικά με άξιους συνεργάτες»


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Το πρωί του προηγούμενου Σάββατου ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Ζάχος Χριστοφής  ήταν στο γραφείο του. Δεν είναι λίγες οι φορές που το γραφείο του έχει φως και τις πιο απίστευτες ώρες. Ο Ζάχος Χριστοφής είναι παντρεμένος με την Κλεοπάτρα Παναγιώτου και έχει δύο γιούς, τον Γιάννη απόφοιτο των Τ.Ε.Ι. Πάτρας και τον Γιώργο, φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Γεωγραφίας και παράλληλα εκπαιδευόμενο στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, σε Κολλέγιο της Κηφισιάς.

Ως γνωστόν, πριν περίπου ένα δίμηνο ορκίστηκε Δήμαρχος του νέου Καλλικρατικού Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού και σε ένα μικρό κενό του φορτωμένου προγράμματός του, μίλησε μαζί μας για τις πρώτες κινήσεις και τη χάραξη της νέας πορείας του Δήμου.

 

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Η αποτίμηση των εκλογών είχε θετικό αποτέλεσμα. «Ο κόσμος με τίμησε διότι εκτίμησε το σοβαρό και μεθοδικό έργο που είχα κάνει στο Δήμο Αρτεμισίου και, αν αυτή τη στιγμή χρωστάει σε προμηθευτές και εργολάβους, αυτό οφείλεται στην Πολιτεία, γιατί δεν αποδόθηκαν Κ.Α.Π. και Σ.Α.Τ.Α. Τα παρακρατηθέντα στον πρώην Δήμο Αρτεμισίου ανήλθαν σε 1.000.000 ευρώ. Αν υπολογιστεί ότι υπάρχουν 700.000 ανείσπρακτες οφειλές δημοτών, είμαστε «μία η άλλη».

Το σύνολο των ανείσπρακτων οφειλών και στους τέσσερις Δήμους και τη μία Κοινότητα ανέρχεται σε 4.500.000 ευρώ.

Είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που τελείωσε την απογραφή και δεν θα μπει σε επιτήρηση. Γίνεται μελέτη για να δούμε το κόστος της καθαριότητας και του φωτισμού, ώστε να προσδιοριστεί το κόστος των Δημοτικών τελών. Είναι σίγουρο ότι σ’ αυτή την οικονομική συγκυρία που περνάει ο τόπος μας, οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και τα ορεινά χωριά, θα έχουν χαμηλότερο τιμολόγιο.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

Όπως γνωρίζετε, δεν έχω καμία αρμοδιότητα, όσον αφορά την οικονομική διαχείριση, θέματα Πολεοδομίας και καθαριότητας. Οι Αντιδήμαρχοι που έχουν αναλάβει τις αντίστοιχες θέσεις κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Ενημερώνομαι καθημερινά, σε μίνι πρωινή σύσκεψη που έχω μαζί τους, και πιστεύω ότι το στοίχημα που είχα θέσει για την εξυπηρέτηση του πολίτη εκτελείται κατά τρόπο άριστο. Αυτό οφείλεται στην εργατικότητα των υπαλλήλων, οι οποίοι αναλαμβάνοντας τις αρμοδιότητες που κατανεμήθηκαν, από την πρώτη στιγμή έδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα και μπορώ να σας δηλώσω ότι οι υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν άψογα, σε σημείο που και εγώ ο ίδιος δεν περίμενα.

Εδώ θέλω να αναφέρω, ότι εκτός από τους άξιους και εργατικούς Αντιδημάρχους που επέλεξα -η θητεία τους θα λήξει σε 22 μήνες– ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κάνει τόσο καλά την δουλειά του και είναι ενημερωμένος για όλα τα θέματα, ούτως ώστε να μην χρειάζεται η δική μου παρέμβαση. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μέχρι στιγμής κρατούν υπεύθυνη στάση, όπως αρμόζει σε υγιή ομάδα, ώστε να  κοιτάμε μόνο το έργο μας και να αποφασίζουμε ομόφωνα.

Με άλλα λόγια ασκείται αποκεντρωτική και όχι συγκεντρωτική διοίκηση και δράση στο νέο Δήμο.

 

ΥΓΕΙΑ

Για το θέμα της Υγείας που υπήρξε διαφωνία και καταψήφιση στο ψήφισμα Περπατάρη, ουσιαστικά δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό, αλλά δεν ήταν θέμα που έπρεπε να ληφθεί απόφαση στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε, μια απόφαση που θα έμενε μόνο στα χαρτιά. Οι δικές μου σκέψεις είναι να συνεργαστώ με την «Κίνηση Πολιτών» για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως προβλέπει το ανανεωμένο οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας –Νοσοκομείου Ιστιαίας. Να γνωρίζουν καλά οι διοικούντες την Υγεία, ότι θα μας βρουν στο δρόμο για τη διεκδίκηση της Υγείας των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας.

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Θα συνεργαστούμε με τον Δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και για το Νοσοκομείο και για την Μεσογειακή χάραξη του δρόμου Ιστιαίας – Στροφυλιάς – Στροφυλιάς – Ψαχνών. Μόλις τελειώσουν οι μελέτες –που σύντομα τελειώνουν- να έχουν υπόψη τους ότι και εδώ θα μας βρουν στο δρόμο για τη χρηματοδότηση του οδικού άξονα. Σε επίπεδο διαδημοτικής συνεργασίας με τον όμορο Δήμο, θα δουλέψουμε για τη δημιουργία σφαγείων και ίσως το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Γεωργίας.

 

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

Θα κάνω πράξη αυτό που είχα υποσχεθεί προεκλογικά, να συνεργαστώ με τους Εμπορικούς Συλλόγους Ιστιαίας και Αιδηψού, για τη δημιουργία μιας ανθρώπινης λαϊκής αγοράς και όχι ένα μικρό …παζάρι, που γίνεται κάθε Δευτέρα. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τους καταστηματάρχες του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού. Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού –μέχρι το τέλος του μήνα- θα ζητήσω από το Υπουργείο Εσωτερικών την κατ’ εξαίρεση άδεια για τη στελέχωση της υπάρχουσας Δημοτικής Αστυνομίας, με ικανό αριθμό ατόμων, ώστε να χτυπηθεί το παρεμπόριο, ειδικά η «πληγή» με τους γυρολόγους Κινέζους».

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

«Το στοίχημα το δικό μας και της νέας Δημοτικής Αρχής είναι:

1)     Η εξυπηρέτηση του πολίτη

2)     Η καθαριότητα και το περιβάλλον

3)     Επάρκεια και έλεγχος του πόσιμου νερού σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα

4)     Όσον αφορά τα έργα που έχουμε σε προτεραιότητα είναι οι συνδέσεις της αποχέτευσης της Α’ και Β’ φάσης της Αιδηψού και ένταξη στο ΕΣΠΑ της Γ’ φάσης.

5)     Ολοκλήρωση και λειτουργία του Βιολογικού της Ιστιαίας, Αρτεμισίου και Ωρεών. Υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης στο συγκεκριμένο έργο. Έχουν γίνει ενέργειες να γίνει «γέφυρα» στο ΕΣΠΑ.

6)     Θα γίνουν όλες οι ενέργειες για την αποπεράτωση του Δημαρχιακού Μεγάρου της Ιστιαίας, σε συνεργασία με ιδιώτες. Συγκεκριμένα με τον Σ.Δ.Ι.Τ. (Σύνδεσμο Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα)

7)

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

1) Περιφερειακός – παράκαμψη  Αιδηψού ύψους 7 εκατ. ευρώ

2) Περιφερειακός – παράκαμψη  Βουτά ύψους 2 εκατ. ευρώ

3) Δρόμος Άγιος Νικόλαος – Γιάλτρα – Λιχάδα ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό έχει δημοπρατηθεί δύο φορές. Η τελευταία ήταν στις 11.2.2011. Ανεβλήθη η δημοπράτηση λόγω στάσης των μηχανικών της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Όπως καταλαβαίνετε, πιστεύω ότι το έργο μέχρι τα μέσα του 2012 θα ολοκληρωθεί.

4) Ο υπό κατασκευήν δρόμος Άγιος Νικόλαος, παράκαμψη Γιάλτρων, έγινε γέφυρα στο ΕΣΠΑ ύψους 2,6 εκατ. ευρώ. Υπάρχει ανάδοχος για την κατασκευή λιμανιού στη Λιχάδα με 2 εκατ. ευρώ.

6) Θα γίνει νέα δημοπράτηση για το δρόμο προς τα Κανατάδικα. Τέλος κατασκευάζεται ο δρόμος Αγδίνες – Παπάδες.

Σύντομα θα δημοπρατηθούν τα δύο Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Ιστιαίας και Αιδηψού και το ΣΧΟΑΠ Αγίου Γεωργίου Λιχάδας. Τη δημοπράτηση θα κάνει η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας. Το ταχύτερο δυνατό και σε ένα περίπου μήνα θα γίνει το ΣΧΟΑΠ για τον πρώην Δήμο Αρτεμισίου. Στο πρώτο εξάμηνο θα γίνει η νέα ανάρτηση για ενημέρωση των πολιτών στον πρώην Δήμο Ωρεών.

Όπως βλέπετε, τα έργα τα οποία είχαν ενταχθεί στο Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ν. Εύβοιας, από τον πρώην Περιφερειάρχη Θανάση Σκορδά, υλοποιούνται όλα και ΅-όπως φαίνεται και από τους αριθμούς- τα 45 εκατ. ευρώ, του τότε Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, το 80% της χρηματοδότησης το πήρε η Βόρειος Εύβοια. Αυτό έγινε γιατί  αγωνίστηκα σκληρά, τότε το Μάιο του 2008, ως Δήμαρχος του Δήμου Αρτεμισίου, για να πετύχω το στόχο, ενάντια στα συμφέροντα της ΤΕΔΚΕ, που ήθελαν τότε -υπό την Προεδρεία του σημερινού Δημάρχου Χαλκιδέων Θανάση Ζεμπίλη- να ακυρώσουν τις προαναφερόμενες χρηματοδοτήσεις, που σήμερα υλοποιούνται, και να δημιουργήσουν ένα νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Γιατί φέρουν βαρέως ότι η Βόρεια Εύβοια πήρε το 80% της χρηματοδότησης».

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: