Home > Αυτοδιοίκηση > Ωρεοί: 23 μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ωρεοί: 23 μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών βρίσκονται οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» του πρώην Δήμου Ωρεών, αφού είναι απλήρωτοι για χρονικό διάστημα περίπου 18 μηνών. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου προγράμματος στον πρώην Δήμο Αιδηψού, που έχουν απλήρωτοι για διάστημα δύο μηνών.

 

Όταν άρχισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε χρηματοδότηση από τρίτο κοινοτικό πλαίσιο, στη συνέχεια -όταν έκλεισε αυτό- συνεχίστηκε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αφού σταμάτησε και από κει αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του.

Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του πρώην Δήμου Ωρεών εντάχθηκε μαζί με όλα τα υπόλοιπα προγράμματα των πρώην Δήμων της Βόρειας Εύβοιας στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση της Αιδηψού, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιστιαίας – Αιδηψού και αυτή με τη σειρά της, πάλι με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, θα συγχωνευθεί στη νέα ενιαία Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Ιστιαίας – Αιδηψού.

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης της Αιδηψού και Δημοτική Σύμβουλος του νέου Δήμου, Μαρία Φώτου, που προ μερικών εβδομάδων ανέλαβε τα καθήκοντά της, δήλωσε στον «Παλμό», ότι «εγώ τώρα ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης και ο προηγούμενος Πρόεδρος, που ήταν ο Δήμαρχος Αιδηψού κ. Ματάκιας, δεν μου έχει ακόμη παραδώσει. Μπορεί βάσει του κανονισμού να παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος Μαρτίου. Γνωρίζω το, ότι υπάρχει πρόβλημα στους Ωρεούς και στην Αιδηψό, που έχουν δύο μήνες απλήρωτοι, αλλά ακόμη, αφού ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν μου έχει παραδώσει, δεν ξέρω λεπτομέρειες και πώς έχει προκύψει αυτό το ζήτημα. Πάντως, όταν αναλάβω κανονικά, θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξω, ώστε να βρεθεί μία λύση, γιατί είναι πολύ σοβαρό θέμα οι εργαζόμενοι, οπουδήποτε και να εργάζονται, να παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε»

Ο υπάλληλος του πρώην Δήμου Ωρεών, που διεκπεραίωνε της γραφειοκρατικές διαδικασίες του προγράμματος, Νίκος Κατούνης δηλώνει, ότι «για να μην μπούμε τώρα σε μεγάλες λεπτομέρειες, το πρόβλημα έχει προκύψει από τον τρόπο που λειτουργούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα στις Περιφέρειες, με αποτέλεσμα να χρωστάνε στο Δήμο Ωρεών χρήματα, ακόμη από το τρίτο κοινοτικό το οποίο έκλεισε. Είναι τεράστια η γραφειοκρατική διαδικασία με την Περιφέρεια, με το ΙΚΑ, που ήταν πολύ δύσκολο, όπως παλιότερα παίρναμε κάποια χρήματα και τακτοποιούσαμε ένα μέρος των οφειλών μας προς τους εργαζόμενους και το ΙΚΑ αυτό να γινόταν τώρα, με αποτέλεσμα να έχουμε τέτοια προβλήματα. Σας είπα είναι θέμα πως λειτουργούν αυτά τα προγράμματα».

 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Ας δούμε όμως τι είπαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα των Ωρεών, που έχουν συνολικά απλήρωτοι 23 μήνες, συν τα δώρα και τα επιδόματα αδείας τους. Συγκεκριμένα έχουν απλήρωτοι συνεχόμενα από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και σήμερα, ενώ τους οφείλονται και τρείς μήνες από το 2006 και ένας μήνας από το 2008. Ας δούμε όμως τι δηλώνουν ακριβώς οι τρεις εργαζόμενοι, η Μαρία, η Χρυσούλα και ο Λάμπρος.

«Τον Απρίλιο του 2010 πήραμε κάποια χρήματα, αλλά ήταν οφειλές από προηγούμενα χρόνια. Τα χρήματα που μας χρωστάνε είναι από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα και τρεις μήνες από το 2006 και έναν από το 2008, ας μην υπολογίσουμε τα δώρα και τα επιδόματα αδείας» τονίζουν οι εργαζόμενοι και συνεχίζουν: «Η επιχορήγηση του προγράμματος ήταν κατά 90% από την Περιφέρεια και 10% από τη κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση, το οποίο το έπαιρνε πίσω από την Περιφέρεια, ως εγγύηση καλής εκτέλεσης του έργου. Κάποια από αυτά τα χρήματα δεν πάρθηκαν πίσω ποτέ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο Δήμος να εξοφλήσει τις ασφαλιστικές μας εισφορές στο ΙΚΑ και έτσι -τώρα που ενταχθήκαμε στο ΕΣΠΑ- να μην μπορούμε να πάρουμε ασφαλιστική ενημερότητα, που είναι απαραίτητη, ώστε να εκταμιευτούν χρήματα. Επίσης από το Σεπτέμβρη του 2009 μέχρι και το 2010 υπάρχει καθυστέρηση από την Περιφέρεια, γιατί έχει ζητήσει έλεγχο παραστατικών. Μπορούμε βέβαια να εκταμιεύσουμε χρήματα, με βεβαίωση οφειλής από το ΙΚΑ, αλλά στην περίπτωση που δεν γίνει κάποιος διακανονισμός με το Ταμείο, κινδυνεύουμε να πάρει όλο το ποσό το ΙΚΑ (περίπου 30.000 ευρώ) και εμείς να μείνουμε πάλι απλήρωτοι.

Το θέμα είναι, ότι από το Δήμο Ωρεών κανείς δεν έδειξε για μας ενδιαφέρον. Ο Δήμαρχος κ. Σταματίου, λίγο πριν ολοκληρώσει τη θητεία του, μας είχε πει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση και να πληρωθεί το ΙΚΑ. Γιατί όμως δεν έκανε κάτι νωρίτερα, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πάρει κάποια χρήματα. Επίσης άργησε και η ένταξη του πρώην Δήμου Ωρεών στο ΕΣΠΑ, γιατί η Δημοτική Επιχείρηση αδυνατούσε να καταθέσει εγγυητική επιστολή 4.500 ευρώ.

Απ’ ό,τι βλέπουμε στο εγγύς μέλλον δεν υπάρχει περίπτωση -με το μπέρδεμα που έχει γίνει- να πληρωθούμε. Ζητάμε τουλάχιστον να καταφέρουμε να πάρουμε μια ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε ένα μέρος των χρημάτων από το ΕΣΠΑ, τουλάχιστον να δούμε πως υπάρχει κάποιο φως στο τούνελ. Όλοι μας έχουμε υποχρεώσεις και έξοδα, τα οποία τρέχουν και δεν μας περιμένουν. Κάθε χρόνο παίρνουμε βεβαίωση για τη μισθοδοσία μας και καταθέτουμε φορολογική δήλωση, δηλώνοντας εισοδήματα που δεν έχουμε εισπράξει. Στην ουσία αφού δεν πληρωνόμαστε, άνεργοι είμαστε και εμείς. Ελπίζουμε η νέα Δημοτική Αρχή να κοιτάξει με προσοχή το θέμα και να δοθεί κάποια λύση».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: