Home > Hot ! > (videos) Η Κίνα καλοβλέπει τον …Ταξιάρχη

There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Οι συκοπαραγωγοί μιλούν για παραγωγή και τιμές
Η Κίνα καλοβλέπει τον …Ταξιάρχη
Πρόβλημα με τη φορολογία και τον καιρό

Την Δευτέρα 10 Αυγούστου, ο «Παλμός», επισκέφθηκε τους συκοπαραγωγούς του Ταξιάρχη, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για την συγκομιδή του σύκου, την τιμή που αναμένουν να εχει φέτος, τις αποζημιώσεις του ΟΓΑ και τις εξαγωγές του. Σχολίασαν επίσης την πολιτική κατάσταση και πως αυτή επηρεάζει την δουλειά τους. Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Χατζηδιαμαντής ανέφερε: «Η διαδικασία συγκομιδής δεν είναι πολύ δύσκολη, αλλά έχει δουλειά. Γίνονται τα σύκα, μαραίνοται πάνω στην συκιά και μετά πέφτουν κάτω απο το δέντρο. Αργότερα, τα μαζεύουμε και τα βάζουμε σε τελάρα, τα λιβανίζουμε με ανθό θιαφιού, τα βάζουμε σε στεγανό όρο και τα αφήνουμε μέχρι να καεί το θιάφι. Με τον καπνό αυτό κιτρινίζουν στον κλίβανο και όταν τα δει ο ήλιος γίνονται άσπρα. Μετά τα βάζουμε στα σεργκιά και ξεραίνονται. Όταν ξεραθούν τα μαζεύουμε, περνάνε απο διαλογέα, χωρίζονται σε κατηγορίες, ξαναδιαλέγονται με το χέρι τα σκάρτα, από τα καλά και μετά τα δίνουν σε όποιον επιθυμεί ο καθένας.

syk (1)

 

Αφού παραδωθούν, αποστειρώνονται, πλένονται, συσκευάζονται και στέλνονται στο εμπόριο. Φέτος η παραγωγή φαίνεται καλή, αλλά την πρώτη μέρα έβρεξε. Έκανε μια μικρή ζημιά, όχι όμως αξιόλογη. Αν δεν βρέξει, θα έχουμε περίπου την ίδια παραγωγή με πέρυσι. Έχουν έρθει τουλάχιστον δέκα μέρες πίσω τα σύκα, γιατί είχε βροχές και κρύα. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, τις πήραμε αλλά δεν είναι αντικειμενικές. Οι γεωπόνοι που έρχονται κάνουν την δουλειά τους, αλλά δεν γνωρίζουν απο σύκα και γι αυτό γίνονται πολλές αδικίες. Πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν σύκα παίρνουν αποζημιώσεις υψηλές και άλλοι που έχουν σύκα παίρνουν χαμηλότερες. Αλλά δεν γνωρίζουν, γιατί αυτοί που έρχονται μάλλον είναι φοιτητές και έχουν κάποιον προιστάμενο και αυτός μπορεί να έχει έρθει πολλές φορές αλλά απο σύκα δεν γνωρίζει… Τώρα πια δεν μας πληρώνει ο ΕΛΓΑ., Είμαστε ασφαλισμένοι και θα έπρεπε να είναι αντικειμενικές οι αποζημιώσεις, γιατί πληρώνουμε ασφάλιστρα. Πριν μας πλήρωνε ο ΕΛΓΑ και μας κρατούσε, απο το ποσοστό της παραγωγής. Εδώ στην Β. Εύβοια έχουμε μεγαλή παραγωγή σύκου και σχεδόν όλα τα κάνουμε εξαγωγή. Σαν ποσότητα και ποιότητα έχουμε την καλύτερη και ανοίγει πλέον και η αγορά έξω. Οι Κινέζοι θέλουν να κλείσουμε την αγορά για δέκα χρόνια και να παίρνουν μόνο αυτοί, κάτι που δεν γίνεται γιατί χάνεις όλους τους υπόλοιπους. Κάνουμε παρα πολλές εξαγωγές κυρίως στην Ιταλία». Ο συκοπαραγωγός Δημήτρης Κουτσογιωργάκης, δήλωσε: «Η παραγωγή φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από πέρυσι, βέβαια θα εξαρτηθεί απο τις καιρικές συνθηκες μέχρι το τέλος του καλοκαιριου. Η βροχή μέχρι στιγμής έκανε ασήμαντη ζημιά.

syk (2)syk

Η τιμή του σύκου λογικά θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, πέρυσι είχαμε πάρει, φέτος όχι, γιατί δεν μπορούμε να δηλώσουμε ζημιά. Πιστεύω πως για ότι μείνει εδώ στην Ελλάδα, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Για το εξωτερικό με έχει διαβεβαιώσει ο κ. Κόντος οτι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για τον ίδιο. Τα δικά μας σύκα είναι σμυρναίικα και το 90% πηγαίνει στο εξωτερικό. Εύχομαι να πάει καλά η παραγωγή φέτος γιατί όλος ο κόσμος σε αυτό το χωριό περιμένει αυτή την παραγωγή για να δουλέψει και να πληρωθεί». Ο Γιώργος Τσούτσικας, χρόνια συκοπαραγωγός μας ανέφερε: «Η παραγωγή φαίνεται οτι είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Όσοι ήταν ασφαλισμένοι αποζημιώθηκαν αλλά η αποζημίωση δεν ήταν τόσο ικανοποιητική όσο περιμέναμε. Το σύκο έχει ζήτηση αλλά μας επηρεάζει πολύ η πολιτική κατάσταση. Είναι θέμα χρημάτων. Ο κόσμος θέλει λεφτά. Πρώτα δίναμε τα σύκα στον έμπορο και πέρναμε τα λεφτά μας.

syk (3)

syk (5)

Τώρα γίνονται όλα μέσω τράπεζας και πρέπει να ασφαλίσουμε τους εργάτες. Αν ψηφιστούν τα μέτρα που λένε για τους αγρότες, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για μας. Οι Μουρσαλιώτες ήταν ενωμένοι και σκορπίσανε σαν του λαγού τα τέκνα. Ο συνεταιρισμός ήταν ένας καλός παράγοντας για το χωριό. Τώρα μπήκαν πολλοί έμποροι και τα μέλη του συνεταιρισμού είναι λίγα. Αλλά τώρα τελευταία πηγαίνει καλύτερα και δεν πιστεύω να διασπαστεί παρόλο που παλιά ήταν 400 μέλη και τώρα έχουν μείνει τα μισά. Και θα πάει και καλύτερα απο τους εμπόρους που πληρώνουν απ’ έξω».

Στα καφενεία του Ταξιάρχη, μιλήσαμε με τον Μιχάλη Χατζηλία, συκοπαραγωγό, ο οποίος δήλωσε:

«Η παραγωγή μέχρι στιγμής λόγω των καιρικών συνθηκών και του χειμώνα που ήταν σκληρός έχει καθυστερήσει, περίπου δέκα μέρες σε σχέση με άλλες χρονιές. Εγώ προσωπικά έχω κτήματα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία τα τρία δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα, στο ένα όμως παρατήρησα ότι η βροχή έκανε ζημιά. Μετά τον δεκαπενταύγουστο αναμένεται να ξεκινήσει το εντατικό μάζεμα. Το capital controls θα επηρεάσoουν και τον τρόπο πληρωμής των συκοπαραγωγών.

χατζηλιας

Επίσης, με την φορολογία που έχει ψηφιστεί καθώς είναι διπλάσια, ίσως να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μην αξίζει να μαζεύουμε τις παραγωγές μας. Έχουμε πολλά έξοδα όπως τα εργατικά, τα λιπάσματα και άλλα και με αυτή την φορολογία πιστεύω πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ για εμάς τους παραγωγούς». Η Μαρία Καραγκούνη που λειτουργεί καφενείο στον Ταξιάρχη αλλά ασχολείται και με την παραγωγή σύκων είπε: «Τα capital controls έχουν επηρεάσει τους πάντες και επηρεάζουν άμεσα κι’ εμάς. Οι παραγωγοί θα μαζέψουν την σοδειά τους αλλά σκέφτονται πως θα πληρωθούν. Θα πηγαίνουν να παίρνουν πενήντα-πενήντα ευρώ από την τράπεζα με την κάρτα; Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον παραγωγό γιατί έχει εργατικά, εφόδια που πρέπει να προμηθευτεί.

Οι συνέταιροι του συνεταιρισμού μπορούν να πληρώσουν και μετά την πώληση των αγροτικών τους προϊόντων. Οι παραγωγοί όμως που απευθύνονται σε ιδιωτικά γεωπονικά γραφεία και χρειάζονται εφόδια, πόσο υπομονή να κάνουν οι ιδιοκτήτες αυτών των γραφείων; Πρέπει να πληρωθούν και αυτοί»

Κάποιοι παραγωγοί παίρνουν και Έλληνες για δουλειά. Για να είμαι ειλικρινής εμείς τυχαίνει να έχουμε κάποιους αλλοδαπούς εργάτες πολλά χρόνια βέβαια με τα εργόσημα τους, την ασφάλισή και το Α.Μ.Κ.Α. τους».

Η Βαγγελιώ Κώνστα συκοπαραγωγός δήλωσε: «Αν κρατήσει ο καιρός καλά θα πάνε και φέτος όπως και κάθε χρόνο, αν δεν κρατήσει πάλι καλά θα πάμε γιατί ξέρουμε και από τις καλές και από τις κακιές χρονιές. Η φετινή παραγωγή όπως και κάθε παραγωγή εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον καιρό, είτε αν βρέξει είτε αν κάνει καύσωνα που και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στα σύκα, αν ο καιρός παραμείνει όπως είναι μέχρι στιγμής θα πάμε καλά.

κωνστα

Αν και η σοδειά δεν είναι το μόνο θέμα, σημαντικό ρόλο παίζει και η πώληση καθώς υπήρξαν χρονιές που η παραγωγή ήταν πολύ καλή αλλά ο παραγωγός δεν ικανοποιήθηκε από την πώληση. Κάτι άλλο που θα ήθελα να θίξω γιατί το είδα με τα ίδια μου τα μάτια σε δύο μαγαζιά της Αλεξανδρούπολης με ξηρούς καρπούς. Πρέπει να τελειώσει το παραμύθι πως τα τούρκικα σύκα είναι πολύ φθηνότερα από τα δικά μας. Τα τούρκικα σύκα έχουν καλή ποιότητα αλλά η τιμή τους παρά εξήντα λεπτά ήταν διπλάσια από τα ελληνικά. Οπότε αυτό το παιχνίδι των εμπόρων αν είναι πολύ ακριβά τα δικά μας σύκα θα πάρουν από την Τουρκία πρέπει να τελειώνει».

Ελβίρα Βολανάκη

Αχιλλέας Κάπρος

 

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: