Home > Αυτοδιοίκηση > Για την επιτήρηση και τη γενικότερη πορεία του Δήμου Ηλίας Πέτσης: Ο Δήμος «πληρώνει» την πτώχευση του Αρτεμισίου και την αποχέτευση των Λουτρών Η «Νέα Πορεία» έχει πρόταση για έξοδο από την κρίση

Για την επιτήρηση και τη γενικότερη πορεία του Δήμου Ηλίας Πέτσης: Ο Δήμος «πληρώνει» την πτώχευση του Αρτεμισίου και την αποχέτευση των Λουτρών Η «Νέα Πορεία» έχει πρόταση για έξοδο από την κρίση


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Ο Ηλίας Πετσής εργάζεται από το 1995, ως αρχιτέκτων – μηχανικός. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ως εκπρόσωπος της Πολιτείας και μέλος της μόνιμης Επιτροπής Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα – μηχανικό Ίριδα Μπονόμι και έχουν δύο κόρες, την Καρολίνα 13 ετών μαθήτρια 1ης Γυμνασίου και την  Έλλη 9 ετών μαθήτρια Δημοτικού.

 

Ο Ηλίας Πετσής στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές διεκδίκησε με αξιώσεις το Δημαρχιακό θώκο Ιστιαίας – Αιδηψού, αλλά με ελάχιστη διαφορά ψήφων (μόλις 9) έχασε τη μάχη και είναι σήμερα επικεφαλής της Μείζονος Πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου.

Σε προγραμματισμένο ραντεβού που είχαμε μαζί του για συνέντευξη, μας επισκέφτηκε στα γραφεία μας και μας μίλησε για τις τρέχουσες εξελίξεις και κυρίως ως προς το θέμα της επιτήρησης του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, την πορεία του Δήμου και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση αυτής της νέας κατάστασης.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

-Πως κρίνετε μέχρι σήμερα την πορεία του νέου Καλλικράτειου Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού;

-Αποτελεί κοινή πεποίθηση η έλλειψη προετοιμασίας, από πλευράς της Δημοτικής Πλειοψηφίας, να αντιμετωπίσει γρήγορα, προγραμματισμένα και αποτελεσματικά, τόσο τα προβλήματα, όσο και την εν γένει πρόκληση της νέας Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, θα αναφερθώ στην πραγματική αδυναμία να τηρηθούν οι ημερομηνίες, σε σχέση με την οικονομική απογραφή, το τεχνικό πρόγραμμα και εν τέλει τον προϋπολογισμό. Σήμερα 10 Μαΐου, δεν είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος αποτελεί και μόνο ένα χρεωστικό γραμμάτιο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει το χρήσιμο εκείνο εργαλείο που πρέπει, για τη λειτουργία του Δήμου.

Σε όλα αυτά προστίθεται η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εντάσσει τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού σε καθεστώς μνημονίου και αναγκαστικής εξυγίανσης, εξ αιτίας της πτώχευσης του πρώην Δήμου Αρτεμισίου, την οποία προκάλεσαν οι κύριοι Ζάχος και Κοτζιάς, αλλά και εξ αιτίας του σοβαρού και αδιέξοδου προβλήματος της αποχέτευσης των Λουτρών Αιδηψού.

Εμείς σε όλο αυτό το διάστημα, διαπιστώσαμε έγκαιρα, το μεγάλο διαχειριστικό και οικονομικό πρόβλημα που θα αντιμετώπιζε ο νέος Δήμος και προσπαθήσαμε επίμονα -αν και κατηγορηθήκαμε για στείρα αντιπολίτευση- να υποδείξουμε εγκράτεια, προτείνοντας σχέδιο και πρόγραμμα, αλλά ο κ. Ζάχος επέμενε να ωραιοποιεί πράγματα και καταστάσεις, αρνούμενος να αποδεχθεί το δικό του οικονομικό ναυάγιο και την κακοδιαχείριση  στο Δήμο Αρτεμισίου.

Συγκεκριμένα, αναλώθηκαν σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο στο να εξωραΐσουν -σε επίπεδο οικονομικής απογραφής- την κακή προίκα του Δήμου Αρτεμισίου, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τόσο τις επιτακτικές ανάγκες της καθημερινότητας (π.χ. καθαριότητα, ανακύκλωση, συντηρήσεις οδών), όσο και τη σύνταξη ενός εφικτού υλοποιήσιμου τεχνικού προγράμματος και -κατ’ επέκταση- ενός πραγματικού προϋπολογισμού, ο οποίος έπρεπε ρητά και απαρέγκλιτα να έχει εγκριθεί ως τις 31 Μαρτίου και οι κ.κ. της Δημοτικής Πλειοψηφίας, τον έφεραν προς συζήτηση στο Δ.Σ. πριν λίγες ημέρες. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την επιπολαιότητα, τον ερασιτεχνισμό και την πραγματική αδυναμία να δημιουργήσουν την βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει ο Δήμος.

 

-Για την κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τι προτείνετε εσείς ως αντιπολίτευση;

-Η Δημοτική παράταξη «Νέα Πορεία», της οποίας είμαι επικεφαλής, θα πορεύεται σε όλη τη διάρκεια αυτής της θητείας με αρχή τον διαρκή δημοκρατικό έλεγχο, σε θέματα διαφάνειας, διαχείρισης, σε αυτούς τους δύσκολους για τους συμπολίτες μας καιρούς, όπου πρέπει και οφείλουμε να τους εξηγήσουμε πώς διατίθεται και το τελευταίο ευρώ του Δήμου.

Η σημερινή θλιβερή οικονομική κατάσταση του νέου Δήμου είναι συνδεδεμένη με αλόγιστες σπατάλες, υπερτιμολογημένα και κακότεχνα -εν τέλει- δημόσια έργα, τα οποία δεν λειτουργούν ανταποδοτικά προς τους δημότες ή δεν λειτούργησαν ποτέ, ακόμη και αν τα είχαμε πληρώσει πανάκριβα, όπως για παράδειγμα την αποχέτευση των Λουτρών της Αιδηψού.

Πρέπει να γίνεται κατανοητό, ότι όταν κάποιος αναφέρεται σε παραγόμενο έργο στην Αυτοδιοίκηση, αυτό θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με το κόστος και τα οφέλη που απορρέουν από τη χρήση του έργου.

Η πρότασή μας, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση μνημονίου και επιτήρησης του Δήμου μας, είναι ότι πρέπει να εξορθολογήσουμε το κόστος λειτουργίας του Δήμου, περιορίζοντας τις δαπάνες, χωρίς να σκεφτόμαστε πολιτικά οφέλη, αλλά το ένα και μοναδικό όφελος, που θα είναι ένας Δήμος με οικονομική ανεξαρτησία στο μέλλον, έτσι ώστε να περάσουμε σε μια φάση ανάπτυξης με θετικό πρόσημο για την Τοπική οικονομία και τους δημότες μας.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στη συρρίκνωση των δαπανών και των οικονομικών του Δήμου, όπως για παράδειγμα τη μείωση κατά 40% των αμοιβών των αιρετών.

Σε επισήμανσή μας, στον Ηλία Πετσή, ως προς την προσφώνηση που αποφεύγει,  στο πρόσωπο του  Δημάρχου δήλωσε: «Θεωρώ ότι το επίθετο μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή και δεν βρίσκω τίποτε επιλήψιμο στη χρήση του».

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: