Στο βορειότερο άκρο της Εύβοιας, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της χώρας, το σύνολο των πολιτών, ενώ αποδίδουν στην Πολιτεία ότι υποχρεούνται από το νόμο, δεν απολαμβάνουν ορισμένα από τα αυτονόητα δικαιώματα* που οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες θεωρούν αυτονόητα.
Ένα από αυτά είναι η πρόσβαση σε βασικό αγαθό, πηγή ζωής όπως είναι το νερό. Το διαχρονικό πρόβλημα ύδρευσης του Αγίου Γεωργίου και της Λιχάδας συνίσταται τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του νερού.
Η ύδρευση του συγκεκριμένου δημοτικού διαμερίσματος διακρίνεται σε δύο μέρη. Ένα μέρος του δικτύου οδηγείται στις οικίες με υφάλμυρο νερό το οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες μετατρέπεται σε αλμυρό – λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης – και ένα άλλο μέρος στις κοινοτικές βρύσες που είναι «καλύτερης ποιότητας» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες.
Δύο είναι τα γεγονότα που θορύβησαν τους κατοίκους της περιοχής, εστίασαν την προσοχή τους και από το βήμα του palmosev.gr, ευελπιστούν τα αιτήματά τους να βρουν ευήκοα ώτα που θα προχωρήσουν σε λύσεις.
Το νερό ενοχοποιείται για την ασθένεια νεογνού
Ένα σοβαρότατο περιστατικό που ενοχοποιεί το νερό της περιοχής, αφορά ένα νεογνό που 23 μέρες από τη στιγμή που αντίκρισε τον κόσμο, αναγκάστηκε προκειμένου να σωθεί η ζωή του να υποστεί 5 χειρουργεία σε χρονική διάρκεια τριών ετών, προκειμένου να προφυλάξει τη ζωή του από μικρόβιο που αναπτύσσεται σε υφάλμυρο νερό. Αξίζει να σημειωθεί πως το παιδί μόλις έκανε τα πρώτα του βήματα, αλλά στον εγκέφαλό του υπάρχουν ακόμη βαλβίδες που προφυλάσσουν τις ζωτικές του λειτουργίες.
Οι γονείς του Βασίλης και Αργυρώ Μάτσκαρη δίνοντας προτεραιότητα στη ζωή του παιδιού τους, δεν ασχολήθηκαν με το κοινωνικό και πολιτικό μέρος του ζητήματος. Μετά την οδυνηρή περιπέτεια που τα σημάδια της ακόμη είναι εμφανή, το ζευγάρι στρέφει το βλέμμα του στην Πολιτεία και ζητά ευθύνες για την ποιότητα του νερού, που μπορεί να προκαλεί αλυσιδωτά θέματα. Αξίζει να σημειωθεί πως κι άλλο παιδί της ίδιας οικογένειας μετά από εξέταση φάνηκε πως ήταν ασυμπτωματικός φορέας του μικροβίου.
Δείτε το video
Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για την ακαταλληλότητα του νερού
Η ακαταλληλότητα του νερού της Λιχάδας είναι γνωστή από χρόνια και το σοβαρότατο πρόβλημα ακόμη άλυτο. Η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Λιχάδας Ματούλα Αγγελάκη, περιγράφει την διαχρονικότητα του προβλήματος, τις δυσκολίες που μπορεί να έχει ένα νοικοκυριό με ακατάλληλο και υφάλμυρο νερό να τρέχει στις βρύσες του, ενώ τα τέλη ύδρευσης γίνονται ακόμη απαιτητά από τον Δήμο.
Δείτε το video
Ο Κοινοτικός Σύμβουλος Κώστας Χατζής περιγράφει με την σειρά του την οδύσσεια του εγγράφου της Περιφέρειας που από τον Οκτώβριο του 2019, ήρθε σε γνώση του Κοινοτικού Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2020.
Δείτε το video
Ο Κοινοτικός Σύμβουλος Γιάννης Αδαμάκης εστιάζει στην ποιότητα του νερού και στις διφορούμενες εξετάσεις – αναλύσεις καταλληλότητας ή μη που γίνονται, όπως και στις χημικές ενώσεις που παρουσιάζονται στο νερό.
Δείτε το video
Το ερώτημα δυστυχώς δεν αφορά μόνο τον Δήμο Ιστιαίας –Αιδηψού. Αφορά την πολιτική που η κεντρική Πολιτεία χαράσσει, μέσω της κυβέρνησης. Το νερό, ένα δημόσιο δωρεάν στοιχείο, από ελεύθερο αγαθό μετατρέπεται σιγά – σιγά σε εμπόρευμα και μέσα στο χρόνο λόγω της φθίνουσας ποσοτικής και ποιοτικής πορείας του, σε αγαθό πολυτελείας. Η διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο, με άλλο προσωπείο, θέτουν οξύτατο θέμα άμεσης επίλυσης.
Πάρη Ντελκή
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr