Home > Hot ! > [video] Λαϊκή γενική συνέλευση στην Αιδηψό – Το κόμμα μας είναι η Αιδηψός!

[video] Λαϊκή γενική συνέλευση στην Αιδηψό – Το κόμμα μας είναι η Αιδηψός!


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Λαϊκή συνέλευση έγινε το βράδυ της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο της Αιδηψού. Εκεί συζητήθηκαν τόσο τα προβλήματα της Αιδηψού που διογκώθηκαν με τον διοικητικό σύστημα του Καλλικράτη, όπως και έγινε αναφορά στο βελτιωμένο σύστημα του Κλεισθένη, ιδιαιτέρως για τα Τοπικά Συμβούλια.

Εν όψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών προτάθηκε  και ψηφίστηκε από τη Συνέλευση να σχηματιστεί Τοπικό συμβούλιο της Αιδηψού, το οποίο και δεν θα μπει κάτω από την αιγίδα κάποιου υποψηφίου Δημάρχου. Στη συνέλευση τοποθετήθηκαν αρκετοί πολίτες, ενώ παρούσα ήταν η υποψήφια Δήμαρχος Ασπασία Μιμούση. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο στις 8 το βράδυ.

Δείτε το video

Μια  ανεξάρτητη κίνηση, μία αυθόρμητη πρωτοβουλία πολιτών που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους ενώθηκαν με σκοπό για να σταματήσουν το μαρασμό και την εγκατάλειψη της ιστορικής λουτρόπολης και των γύρω χωριών Αιδηψός Ηλία Πολύλοφος, όπως είπε ο Κώστας Χρονόπουλος στην εισαγωγική του ομιλία. Είναι μία κίνηση συμμετοχικού χαρακτήρα χωρίς αρχικές αυθεντίες. Ο μόνος αρχηγός είναι η ίδια η γενική συνέλευση. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με δημοκρατικό τρόπο. Το κόμμα μας είναι η Αιδηψός!

Αναφέρθηκαν τα προβλήματα που  βιώνει η πόλη και ενδεικτικά αναφέρθηκαν το αποχετευτικό που είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που οξύνεται ακόμα περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, το οδικό δίκτυο η πλημμελής καθαριότητα, η εγκατάλειψη των κοινόχρηστων χώρων ( πάρκο- πλατείες –πεζοδρόμια) η έλλειψη φωτισμού, ή ο κακός φωτισμός σε ακόμα και σε κεντρικά σημεία, το παρεμπόριο, μία πληγή για την πόλη που θυμίζει γύφτικο παζάρι και γενικά η λειτουργία της παραδοσιακής λαϊκής αγοράς που θα πρέπει να πρέπει να λειτουργήσει σαν αγορά των παραγώγων της περιοχής.

Συμπληρώνοντας ο Δημήτρης Δημητρίου και ο Πάρις Διαμαντής αναφέρθηκαν στη κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο, τονίζοντας πως  ήρθε η ώρα «να αντιδράσουμε για να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο. Η λύση στα προβλήματα θα προέλθει μόνο, όταν σηκωθούμε από τους καναπέδες μας, οργανωθούμε και αντιδράσουμε στην απαξίωση της Αιδηψού και στις εκάστοτε Δημοτικές και Κρατικές αρχές. Οι λύσεις θα προέλθουν όταν εμείς οι ίδιοι κινητοποιηθούμε και κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες των επίδοξων των υποψηφίων αρχών που ξαφνικά μας αγάπησαν και προσπάθησαν να μας σώσουν. Δεν θέλουμε να καθορίσουν το μέλλον μας άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την Αιδηψό και να μας υποδείξουν τους ανθρώπους που θα μας εκπροσωπήσουν στην Κοινότητα της Αιδηψού. Εμείς θα αποφασίσουμε  ποιοι θα είναι υποψήφιοι μας για να μας εκπροσωπήσουν. Χωρίς δεκανίκια και χωρίς ταύτιση με υποψήφιους Δημάρχους. Ναι στις συνεργασίες όχι στην ταύτιση. Τα προβλήματα και η εγκατάλειψη της Αιδηψού δεν είναι καινούργια, έρχονται από το παρελθόν. Οι αιτίες των προβλημάτων είναι πολλές. Μερικές από αυτές είναι η κακοδιοίκηση, τα ρουσφέτια, η έλλειψη προγραμματισμού, η έλλειψη σχεδίου, για το τι θέλουμε από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. Τα παλιά προβλήματα όμως διογκώθηκαν και δημιουργήθηκαν καινούργια από την αναγκαστική συνένωση της Αιδηψού με τους γειτονικούς δήμους με το σχέδιο Καλλικράτη που όπως αποδείχθηκε απέτυχε στην πράξη. Απέτυχε όχι μόνο γιατί οι κατά καιρούς Δημοτικές Αρχές αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Απέτυχε περισσότερο η φιλοσοφία του συγκεκριμένου νόμου που λειτούργησε συγκεντρωτικά, αγνοώντας τις τοπικές κοινότητες, με τις ιδιαιτερότητες που αυτές έχουν. Ο Καλλικράτης έδωσε τη χαριστική βολή στην Αιδηψό. Ποιος δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος θα πάει κόντρα σε αυτές τις αποφάσεις της Κοινότητας όταν αυτές θα λαμβάνονται με μεγάλη πλειοψηφία και υπάρχει συμμετοχή του κόσμου; Κανένας!

Ελάτε να συστρατευτούμε, χωρίς εγωισμούς και προσωπικές φιλοδοξίες με ανιδιοτέλεια να χτίσουμε μία καινούργια Αιδηψό, της ανάπτυξης, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και να ξαναδώσουμε την αίγλη που αρμόζει στην πρώτη λουτρόπολη της χώρας. Να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αυτά που χάρισε απλόχερα η φύση. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

Η επανασύσταση του Δήμου Αιδηψού έχει αποκλειστεί για τις προσεχείς εκλογές σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, δηλώνοντας παράλληλα ότι το χωροταξικό της Αιδηψού θα ανοίξει μετά τις εκλογές αφήνοντας κάποιες ελπίδες για το μέλλον. Ζήσε Μάη μου …να φας τριφύλλι! Και τώρα τι κάνουμε;

Πώς θα αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση; Υπάρχει απάντηση. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μας την δίνει ο νέος νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Κλεισθένης  που θεσπίζει τις Κοινότητες στα πλαίσια του ενιαίου Δήμου. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί περιληπτικά το τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος. Όλες οι πρώην Δημοτικές Ενότητες μετονομάζονται σε Κοινότητες. Η Κοινότητα Αιδηψού όπως πλέον θα ονομάζεται θα διοικείται από πενταμελές Κοινοτικό συμβούλιο και τον Πρόεδρο της Κοινότητας. Η εκλογή του Κοινοτικού Συμβουλίου γίνεται με χωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς σε άλλη κάλπη. Ψηφίζουμε για Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους και σε άλλη για τους Κοινοτικούς Συμβούλους. Ο συνδυασμός που λαμβάνει μέρος στις εκλογές καταρτίζεται με γραπτή δήλωση που υπογράφει ο οποιοσδήποτε από τους υποψηφίους συμβούλους που μετέχουν σε αυτόν ο συνδυασμό. Ο υποψήφιος Πρόεδρος εκλέγεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο όπως περιγράφει αναλυτικά ο νόμος και δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεξάρτητοι συνδυασμοί. Οι αρμοδιότητες του Προέδρου χωρίς να ταυτίζονται με τους Υποψήφιους Δημάρχους, απαριθμώ μερικές από αυτές.

Σημαντικές αρμοδιότητες είναι να συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο με δικαίωμα ψήφου όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται θέμα που αφορά την Κοινότητα να εκπροσωπεί το Συμβούλιο της Κοινότητας να ενεργεί πληρωμές από την πάγια προκαταβολή από τους ΚΑΠ. Να ασκεί κάθε αρμοδιότητα που του ανατίθεται από το Δήμαρχο, να αποφασίζει ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν από την Κοινότητα από το ποσοστό των κεντρικών αυτοτελών πόρων, να προτείνει τους χώρους των λαϊκών αγορών, τις χριστουγεννιάτικες αγορές και τις θέσεις όπου επιτρέπει η άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου. Το Συμβούλιο επίσης εκφράζει γνώμες και προτάσεις σε θέματα όπως την αξιοποίηση των ακινήτων πού βρίσκονται στην περιοχή της κοινότητας την πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της Κοινότητας, την καθαριότητα, την συγκοινωνία, την συντήρηση δημοτικών οδών, τη στάθμευση οχημάτων, τη δημόσια υγεία, την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και πολλά άλλα θέματα. Θα ήθελα να τονίσω το νέο θεσμικό Πλαίσιο για τις Τοπικές Κοινότητες κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, δίνοντας περισσότερες αρμοδιότητες στις Τοπικές Κοινότητες και στα Δημοτικά Συμβούλια. Από τα θετικά του νόμου είναι και η ανάκληση του προέδρου συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 80 παράγραφος 5. Ο Πρόεδρος μπορεί να ανακληθεί από τα καθήκοντά του, εφόσον υποβληθεί πρόταση μομφής από το 1/3 των μελών του Συμβουλίου και γίνει αποδεκτή από τα δύο τρίτα των μελών με μυστική ψηφοφορία. Το θεσμικό Πλαίσιο για τις Κοινότητες δίνει τη δυνατότητα σημαντικών παρεμβάσεων για διάφορα θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν τον πολίτη και παράλληλα, λειτουργεί σαν μοχλός πίεσης προς την Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, για την επίλυση προβλημάτων της Κοινότητας».

Πάρη Ντελκή

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: