Home > Hot ! > [video] Γ. Κοντζιάς: Με χωματουργικά δεν σβήνουν οι φωτιές – Ζητάμε εναέρια μέσα

[video] Γ. Κοντζιάς: Με χωματουργικά δεν σβήνουν οι φωτιές – Ζητάμε εναέρια μέσα


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

There are no slides in this slider.

Από την Μονοκαρυά δίπλα στους κατοίκους που επιχειρούν να προφυλάξουν το χωριό τους  Δήμαρχος Ιστιαίας -Αιδηψού Γ.Κοντζιάς μίλησε στο palmosev.gr, περιγράφοντας αρχικά την εικόνα του φλεγόμενου Δήμου, εστιάζοντας στο έλλειμμα της βοήθεια της Πολιτείας και συγχαίροντας όλους τους κατοίκους που υπερβάλλουν εαυτό για να σώσουν τα χωριά τους και κυρίως συνιστώντας ψυχραιμία κατανόηση και αλληλεγγύη.

Δείτε το video

Συγκεκριμένα είπε:

«Η εικόνα στο Δήμο μας είναι πραγματικά δραματική. Αναγκαζόμαστε να εκκενώνουμε συνεχώς το ένα χωριό μετά το άλλο. Είναι ότι πιο δυσάρεστο έχουμε ζήσει, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να βρούμε το ψυχικό απόθεμα να σταθούμε στα πόδια μας να μπορέσουμε να βγάλουμε τη δυσκολία για να ξεκινήσουμε από την επόμενη μέρα μετά την καταστροφή την αναστήλωση του τόπου μας».

Η περιγραφή του φλεγόμενου Δήμου

«Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει περάσει και έχει σαρώσει από την Κοκκινομηλιά τις Μηλιές για τα Βασιλικά τα Ελληνικά αγγίζει το Αγριοβότανο πλησιάζει τις Γούβες, την  Μονοκαρυά το Βουτά, τη Σήμια το Κυπαρίσσι κι αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κρατηθεί το μέτωπό στις Γαλτσάδες, Καματριάδες στα Καμάρια και οχυρωνόμαστε σε μία γραμμή, ώστε να μην πλησιάζει στην Ιστιαία.

Η Ιστιαία πρέπει να μείνει το τελευταίο σημείο στο οποίο θα μπορούν να προσέρχονται οι δημότες μας, οι άνθρωποι μας από τα χωριά τα οποία εκκενώνουμε. Υπάρχει πολύ ορατός κίνδυνος το μέτωπο το οποίο σιγά-σιγά θα αρχίσει να εξελίσσεται στη Γερακιού και την Γαλατσώνα να μας αναγκάζει να εκκενώσουμε το Πευκί και το Ασμήνιο».

Το μήνυμα

«Ζητώ ψυχραιμία κατανόηση και αλληλεγγύη. Από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό έχει γίνει και με το παραπάνω το καλύτερο.

Θα εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όσους προσέφεραν εθελοντικά την εργασία τους σε αυτούς που βρίσκονται στο πρώτο σημείο, στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης και βέβαια όλους αυτούς που έκατσαν μέσα στα χωριά τους, παρά τις εντολές της εκκένωσης για να τα σώσουν. Γιατί όταν τα χωριά εγκαταλείπονται, τότε παραδίνονται και καταστρέφονται. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι να περιφρουρήσει και να διασώσει την εστία του».

Οι ευθύνες

«Δυστυχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν ανεπαρκείς σε ποσότητα και σε απόδοση. Δεν υπήρχε ούτε ένα κατ’ ελάχιστο όχημα να μπορέσει να περιφρουρήσει το κάθε χωριό το για το οποίο δίναμε με την εντολή της εκκένωσης.

Για τα εναέρια μέσα παρακαλώ προσωπικά σε όλους τους τόνους απευθύνθηκα σε όποιον γνωρίζω και ομιλεί την Ελληνική στους πάντες, για να μπορέσουν να έρθουν και να κατασβέσουν το μέτωπο στον Καβαλάρη πάνω από τον Όσιο Δαυίδ από το οποίο προέκυψαν όλα ή τα περισσότερα μέτωπα, τα οποία σαρώνουν το Δήμο μας. Κρατήσαμε εκεί 30 ώρες με τα χέρια μας.

Με τα χωματουργικά μηχανήματα δεν σβήνουν οι φωτιές. Μπορούμε να κάνουμε ζώνες, μπορούμε να περιφρουρήσουμε, μπορούμε να περιφρουρήσουμε τις πόλεις και τα χωριά μας, αλλά δεν μπορούμε να τις κατασβέσουμε.  Δυστυχώς δεν έχει καταφέρει η Πολιτεία να κατασβέσει κανένα από τα μέτωπα. Περιμένουμε να πέσει η φωτιά στη θάλασσα για να σταματήσει.

Καλώ αυτή τη στιγμή την Πολιτεία να ενισχύσει τα εναέρια μέσα. Από τις πρώτες πρωινές ήρθαν και κάνουν ρίψεις στα χωριά του Αρτεμισίου. Δεχόμαστε ενισχύσεις μετά τις μεσημεριανές ώρες, από την βόρεια Ελλάδα σε οχήματα και σε πεζοπόρα τμήματα.

Από όλους εσάς επαναλαμβάνω ζητώ αλληλεγγύη και κατανόηση για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα, να σταθούμε στα πόδια μας να σώσουμε ότι μπορούμε για να μπορέσουμε να κρατηθούμε από αυτό για να αναστηλώσουμε τον τόπο μας την επόμενη μέρα σας ευχαριστώ όλους για τη στήριξη κατανόηση..

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: