Home > Video - Reportage > [video] Το 23% αγχόνη για μαθητές και καθηγητές

There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Τα φροντιστήρια απειλούνται με λουκέτο – Εχθρός της Παιδείας το κράτος

Το 23% αγχόνη για μαθητές και καθηγητές

Δηλώσεις φροντιστών για το 23% Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ένα από τα πρόσφατα μνημονιακά μέτρα που τάραξαν την μέση ελληνική οικογένεια ήταν η επιβολή του 23% Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για τα φροντιστήρια που στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες είναι αυτοαπασχολούμενοι, το πρόβλημα είναι καταστροφικό, αν αναλογιστεί κανείς πως έχουν απέναντι τους χρόνια και χρόνια τα παράνομα φροντιστήρια και από καθηγητές που είναι νόμιμα διορισμένοι στο Δημόσιο. Ο «Παλμός της Βόρειας Εύβοιας» εστιάζοντας στο θέμα έδωσε το βήμα στους φροντιστές που θέλησαν να τοποθετηθούν.

BOYLGARISΟ Αντρέας Βούλγαρης, καθηγητής Φυσικής, δήλωσε: «Στα φροντιστήρια οι μαθητές που έρχονται είναι από τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Η επιβολή Φ.Π.Α. δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα λόγω του ότι δεν μπορεί να απορροφηθεί από το φροντιστήριο με αποτέλεσμα να μετακινηθεί στους γονείς των παιδιών. Στο φροντιστήριο δεν μπορεί να μετακινηθεί επειδή τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα δίδακτρα κι έχουν αυξηθεί τα έξοδα. Η μετακίνηση αυτή όμως στους γονείς -οι οποίοι έχουν μείνει και άνεργοι πολλοί από αυτούς – θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα το οποίο είναι καθαρά κοινωνικό. Για μένα τα παράπονα θα έρθουν όταν θα έρθει η ώρα να πληρώσουν την απόδειξη με το Φ.Π.Α., με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην έχουν τη δυνατότητα σε συνδυασμό με το ότι οι εξετάσεις οι πανελλήνιες είναι καθαρά ανταγωνιστικές και το μεγαλύτερο ρόλο σ’ αυτές τις εξετάσεις έχει το φροντιστήριο και όχι το σχολείο. Ο ρόλος του σχολείου είναι να παρέχει γενικές γνώσεις στα παιδιά, γι’ αυτό και είπα στην αρχή ότι είναι καθαρά κοινωνικό το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί. Μιας και οι έχοντες, θα στείλουν τα παιδιά τους σε ένα «ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», θα πληρώσουν αρκετά και δεν θα πληρώσουν καν Φ.Π.Α., αφού εξαιρούνται. Από κει και πέρα ούτε γενικές γνώσεις παρέχει το «ίδρυμα» ούτε τίποτα μια και στις διαφημίσεις τους λένε ότι δεν χρειάζεται πρόσθετη διδακτική στήριξη, για να δώσεις εξετάσεις. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα αναφέρεται στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων. Μια διδακτική ώρα στο φροντιστήριο έχει ένα αρκετά μεγάλο κόστος λόγω της ασφάλισης, των εξόδων και τώρα πρόσθετο είναι και το Φ.Π.Α. Η διδακτική ώρα μπορεί να έχει στο φροντιστήριο ως έσοδο από -5 έως 15 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Εάν σε ένα τμήμα που ξεκινάς στην αρχή της χρονιάς, επέμβει ένας καθηγητής διορισμένος και σου πάρει έναν μαθητή έχεις χάσει τα πάντα. Άρα το δεύτερο λοιπόν μεγάλο πρόβλημα, είναι οι καθηγητές του σχολείου και οι μικρότερης ηλικίας που δεν είναι διορισμένοι αλλά ανασφάλιστοι, κάνουν παράνομα, ιδιαίτερα μαθήματα. Βέβαια σ’ αυτούς είναι μόνο παράνομο. Στους καθηγητές του σχολείου είναι και ηθικό το πρόβλημα γιατί πολλοί από αυτούς κάνουν και στους μαθητές τους. Επομένως ένας ιδιοκτήτης φροντιστηρίου, που στην δική μας περιοχή ο ιδιοκτήτης είναι μέσα σε εισαγωγικά, φροντιστής είναι καθαρά και προσπαθεί από το μάθημα που κάνει να επιβιώσει, έχει να ανταγωνιστεί πάρα πολλά πράγματα τα οποία είναι παράνομα.»

Βαγιας

Ο μαθηματικός Παναγιώτης Βάγιας είπε: «Το Φ.Π.Α. 23% θα είναι καταστροφή και για εμάς και για τους γονείς. Εμείς θα χρειαστεί να ρίξουμε τις τιμές και οι γονείς να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη».

ΜΠΑΡΜΠΗ

Η ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών Γαρυφαλλιά Μπαρμπή είπε: «Το μέτρο δεν έχει παγώσει είναι παραπληροφόρηση. Το μέτρο ισχύει κανονικά από 20 Ιουλίου και έχουν υπαχθεί όλοι. Όποιος δεν έχει υπαχθεί έχει δικαίωμα να υπαχθεί μέχρι 16 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμο. Δεν υπάρχει αναστολή του μέτρου. Υπάρχει αναστολή της υπαγωγής του ΦΠΑ με για όσους δεν έχουν υπαχθεί μέχρι 16 Οκτωβρίου. Ότι αποδείξεις κόψουμε τώρα το Σεπτέμβρη φορολογούνται κανονικά για τον πελάτη μας με 23% ΦΠΑ. Το ΦΠΑ θα κοπεί κανονικά και θα κοπεί από την τσέπη του γονέα. Το Σάββατο που κάναμε συνέλευση στο επιμελητήριο με την PALSO Εύβοιας, μάθαμε ότι είναι ψέμα. Έχει γίνει μια αναστολή για αυτούς που δεν έχουν υπαχθεί χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Οτιδήποτε άλλο είναι παραπληροφόρηση. Αυτό είναι καταστροφή για τον γονέα, ο οποίος ήδη έχει επιβαρυνθεί με πολλά φορολογικά μέτρα. Είναι καταστροφή και για μας, διότι ο γονιός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα δίδακτρα τα οποία έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία 5 χρόνια.

Οπότε ο γονιός αναγκάζεται να στραφεί στα παράνομα ιδιαίτερα. Δεν μιλάω για τους συναδέλφους που έχουν άδεια διδασκαλίας, έχουν ασφάλιση και κόβουν αποδείξεις. Μιλάω για τους παράνομους που είναι αμφιβόλου ποιότητας και δεν κόβουν καμία απόδειξη. Όλοι οι γονείς έχουν επαναστατήσει δεν αντέχουν άλλο. Η ιδιωτική εκπαίδευση δεν είναι παραπαιδεία, είμαστε η βασική παιδεία αυτή την στιγμή. Η Πρόεδρος μας η Νανά Καφετζοπούλου, μαζί με τον Πρόεδρο Μέσης Εκπαίδευσης τον κ. Παπαφράγκα και την κ. Βασιλική Ρόγκα που είναι στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ευβοίας επισκέφθηκαν όλους τους βουλευτές και πριν δύο μήνες που ανακοινώθηκε το μέτρο. Αρχικά ήταν διστακτικοί τώρα προεκλογικά άλλαξαν τα πράγματα και βλέπουμε ένα πιο θετικό κλίμα. Έχουν υποσχεθεί την κατάργηση του μέτρου, βέβαια έχουμε ακούσει πολλά. Απευθυνθήκαμε στον κ. Αποστόλου και τον κ. Μαυραγάννη και γνωρίζω ότι η κ. Ρόγκα έχει απευθυνθεί και στον υπουργό. Ότι μπορούμε έχουμε κάνει και ατομικά ο καθένας και ως PALSO Ευβοίας ότι περνάει από το χέρι μας. Το μέτρο είναι καταστροφικό. Ελπίζουμε κάτι να γίνει, αν τηρήσουν κάτι από τις υποσχέσεις τους επιτέλους. Άλλωστε αυτό είναι ενάντια στην κοινοτική οδηγία. Κανείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μόνο στο Μπαγκλαντές έχουν ένα 6%. Αυτό ήταν μεγάλη καταστροφή και φυσικά ευνοεί τα παράνομα ιδιαίτερα. Ποιος ο λόγος να φορολογούμαστε εμείς με αυτά τα μέτρα; Η φορολογία είναι δυσβάστακτη και ο γονιός που βλέπει το εισόδημα του τόσο χαμηλό και τόσο φορολογημένο να πληρώσει άλλα 23% ΦΠΑ, για να πάρουν τα παιδιά του κάποια εφόδια για τη ζωή τους;»

ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Η Ντίνα Παπαευσταθίου φιλόλογος δήλωσε: «Θεωρώ ότι η επιβολή 23% του Φ.Π.Α. είναι απαράδεκτο μέτρο. Από την μία μεριά και τα δίδακτρα πρέπει να αυξηθούν, από την άλλη θα επιβαρυνθεί τόσο η ελληνική οικογένεια, ώστε θα επέλθει και μείωση των μαθητών στα φροντιστήρια αλλά και σύγχυση σε εμάς τους φροντιστές για το αν θα μπορέσουμε να αποδώσουμε το ΦΠΑ. Πιστεύω ότι θα βρεθούμε όλοι σε αδιέξοδο και ούτε το κράτος θα αποκτήσει αυτά που θέλει. Αρκετά παιδιά ρωτάνε συνέχεια τι πρόκειται να γίνει και οι γονείς αγωνιούν, γιατί αν είναι να αυξηθούν τα δίδακτρα υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν το παιδί. Επομένως δεν ωφελεί κάποιους ιδιαίτερα, εκτός από το κράτος και αν, θα το ωφελήσει και αυτό. Πρέπει επομένως να καταργηθεί και να μείνει το παλιό καθεστώς δηλαδή να μην είναι τα φροντιστήρια στο ΦΠΑ καθόλου».

Ο φυσικός Ανέστης Θεοδώρου είπε: «Αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, γιατί οι φροντιστές θα επωμιστούν την αύξηση του Φ.Π.Α. και δεν θα μεταφερθεί στους γονείς το μεγαλύτερο μέρος, γιατί οι γονείς δεν θέλουν ολόκληρη την απόδειξη. Αυτό το μέτρο θα αυξήσει επίσης την αντίθεση μεταξύ νόμιμων και παράνομων φροντιστών».

Ο Γιώργος Ανδρίτσος ιδιοκτήτης κέντρου ξένων γλωσσών δήλωσε: «Η ιδιωτική, μέση εκπαίδευση και η ξενόγλωσση εκδοχή της δεν αποτελούν πολυτέλεια μιας ελίτ, αλλά αντίθετα αντισταθμίζουν εγνωσμένες στρεβλώσεις και αναπληρώνουν διαπιστωμένα κενά του υπάρχοντος, δημόσιου, εκπαιδευτικού συστήματος. Επομένως, είναι αναγκαίες για το ευρύτερο δυνατό κοινωνικό φάσμα. Το μέτρο του Φ.Π.Α. στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό τομέα, λοιπόν, δεν πλήττει τα προνόμια των λίγων, αλλά τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια των πολλών. Πέρα από την ασυμβατότητα του μέτρου με τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά συνταγματικά και νομικά δεδομένα, υπερβαίνοντας και κάθε συντεχνιακή λογική και κλαδικό συμφέρον, ο Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση απειλεί ένα πολύτιμο κοινωνικό κεκτημένο, το αναφαίρετο, συλλογικό, δημοκρατικό δικαίωμα στη γνώση».

gerostathi

Η Στέλλα Γεροστάθη μαθηματικός είπε: «Δεν πιστεύω ότι το κράτος θα καταφέρει να έχει τα προσδοκώμενα έσοδα από την εφαρμογή του μέτρου. Αυτό που θα επιτύχει είναι να συρρικνώσει περισσότερο τον κλάδο των φροντιστηρίων ο οποίος ήδη έχει πολλά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

ΜΑΡΕΤΑΣ

Ο Ιάσονας Μαρέτας φυσικός δήλωσε: «Όπως είπαν κι άλλοι φροντιστές πριν από εμένα, είναι ένα μέτρο δυσβάσταχτο. Ένα μέτρο το οποίο δυστυχώς δεν έχει σε τίποτα να βοηθήσει την ελληνική οικονομία και το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λήφθηκε. Αυτό που θα συμβεί είναι σίγουρα το κλείσιμο πολλών φροντιστηρίων. Θα οδηγήσει σίγουρα πολλές οικογένειες να μην μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά και στο τέλος αυτό που θα κάνει θα είναι πολλοί φροντιστές να δουλεύουν με μαύρα χρήματα, δηλαδή μεταβαίνουν στην παραοικονομία. Οι καθηγητές θα κάνουν φροντιστήρια χωρίς να κόβουν αποδείξεις, οπότε αυτό θα οδηγήσει το κράτος να μην έχει τα έσοδα που περίμενε. Πολλοί μαθητές και γονείς περιμένουν να δουν τι θα γίνει τελικά. Ούτως ή άλλως εμείς διατηρούμε ίδιες τιμές με πριν, οπότε ούτε και εμείς ξέρουμε τι θα συμβεί, αν τελικά το μέτρο θα το υποστούμε εμείς ή μακροπρόθεσμα οι γονείς. Οι γονείς περιμένουν να δουν τι θα συμβεί, θα κάνουν τα παιδιά τους όλα τα φροντιστήρια που πρέπει να κάνουν; Είμαι κατά αυτού του μέτρου και περιμένουμε βέβαια από την καινούργια κυβέρνηση εκλεχθεί όποια κι αν είναι αυτή να κάνει ότι και η υπηρεσιακή, όχι μόνο να παγώσει το μέτρο αλλά να το καταργήσει.»

ΚΑΛΕΜΗ

Η Άννα Καλέμη ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών είπε : «Αυτό το μέτρο είναι πολύ βαρύ και για τους γονείς και για τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Γιατί το Φ.Π.Α. στο 23% επιβαρύνει πολύ τους γονείς και έτσι θα το σκέφτονται αρκετά να στείλουν τα παιδιά τους να μάθουν ξένες γλώσσες. Στη χώρα μας που η βαριά της βιομηχανία είναι ο τουρισμός πρέπει τα παιδιά να αποκτούν πολλά εφόδια και γνώσεις και ιδιαίτερα στις ξένες γλώσσες. Αυτό το μέτρο θα δημιουργήσει προβλήματα στα παιδιά, γιατί δεν θα έχουν τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να απορροφηθούν στον τομέα του τουρισμού ή σε άλλους τομείς. Εμείς ως ιδιοκτήτες κάναμε κάποιες ενέργειες και εκφράσαμε την ένσταση μας σε αυτό το μέτρο, διότι είναι πολύ βαρύ και δύσκολο να το εξηγήσουμε και στους γονείς. Είμαστε μέλη του PALSO, το οποίο έχει κάνει ένσταση ώστε να μην ισχύει πια αυτό το μέτρο, γιατί θα είναι δυσβάστακτο για τους γονείς και εν συνεχεία θα μετακινηθεί στους ιδιοκτήτες. Εμείς θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους γονείς όσο μπορούμε, μειώνοντας τα δίδακτρα μας ώστε να μην επιβαρυνθεί κανείς».

Η Π. Ντελκή καθηγήτρια οικονομικών μαθημάτων είπε: «H χώρα μας πάντα ήταν εχθρική απέναντι στην Παιδεία. Χρόνια και χρόνια συσσώρευε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών σε επετηρίδες, σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, δείχνοντας τους τον μονόδρομο της ιδιωτικής εκπαίδευσης για εργασία, προκειμένου να μειώνει το ποσοστό ανεργίας που ή ίδια προκαλούσε, γιατί δεν είχε ποτέ συνδέσει τα Πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας. Σήμερα για μια ακόμη φορά η Πολιτεία δείχνει το εχθρικό της πρόσωπο, μετατρέποντας όλους τους φροντιστές σε φοροεισπράκτορες και ρίχνοντάς μας το μπαλάκι να απορροφήσουν το Φ.Π.Α. μέσω των φροντιστηρίων. Αυτό είναι αδύνατον όταν όλοι μας έχουμε ήδη μειώσει στο ελάχιστο τις τιμές μας, όταν απειλούμαστε από παράνομα ιδιαίτερα, που γίνονται είτε από νέα άνεργα παιδιά, είτε και από συναδέλφους που ήδη έχουν εργασία και αμοιβή από το δημόσιο σχολείο. Η Πολιτεία οφείλει να πάρει πίσω αυτό το μέτρο που θα κάνει απαγορευτικό το φροντιστήριο για αρκετούς μαθητές με χαμηλό εισόδημα. Από την πλευρά μας, όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, όσο μπορούμε να βοηθήσουμε το κάνουμε κατά περίπτωση».

ΚΖΟΥΝΙΑΣ

Ο Μιχάλης Κζούνιας μαθηματικός – πληροφορικός, ανέφερε: «Πιστεύω είναι ένα μέτρο που θα μειώσει πολύ τον χαρακτήρα των φροντιστηρίων. Κατ’ αρχήν θα φέρει πολύ πίσω πολλούς ιδιοκτήτες φροντιστηρίων γιατί δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν αυτή τη στιγμή το 23% που ζητάνε. Δηλαδή, να κρατήσουν τις ίδιες τιμές, απορροφώντας οι ίδιοι το 23%. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Επίσης, ήδη έχει συμφωνηθεί με τους γονείς ένα ποσό συνεργασίας αυτή τη στιγμή. Μην ξεχνάμε ότι έχουν ξεκινήσει τα καλοκαιρινά μαθήματα. Οπότε να αλλάξει αυτό το συμφωνηθέν ποσό μέσα στη χρονιά δεν είναι καλό για τους γονείς. Θα τους επιβαρύνει πάρα πολύ. Ας πούμε ότι συμφωνήσανε ένα άλφα ποσό στην αρχή της χρονιάς, δεν μπορείς ξαφνικά να πεις στο γονιό ότι «θα μου πληρώσεις και το ΦΠΑ 23%», δεν το θεωρώ πρέπον από τη μεριά μου. Οι γονείς έχουν κάνει ένα κουμάντο στην αρχή της χρονιάς για το συγκεκριμένο ποσό και ξαφνικά να πας να του ζητήσεις κάτι παραπάνω κι έτσι βγαίνουν ζημιωμένα τα φροντιστήρια. Κάποιοι από τους γονείς έχουν αγχωθεί ήδη με το συγκεκριμένο μέτρο, δηλαδή κάνουν κάποιες ερωτήσεις, τώρα βέβαια επειδή έχει παγώσει δεν το συζητάνε τόσο αυτή τη στιγμή αλλά ήδη κάποιοι γονείς έχουν εκδηλώσει αυτή την ανησυχία. Δεν γνωρίζω και ποια θα είναι η συμπεριφορά από μέρους μας, δηλαδή ποια θα είναι η δικιά μας αντίσταση. Σίγουρα θα επηρεάσει κάποιες οικογένειες κι εμάς θα επηρεάσει σε κάποιο ποσοστό τη δουλειά μας. Δεν είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε αυτό το ποσοστό, θα αλλάξει πάρα πολύ τον προϋπολογισμό των φροντιστηρίων. Προσωπικά δεν έχω απευθυνθεί κάπου ως ιδιοκτήτης φροντιστηρίου. Απλώς προσπαθώ να ενημερώνομαι, έχω και κάποιους συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη που με ενημερώνουν γι’ αυτό το θέμα. Αναμένω τις εξελίξεις.»

ΜΙΧΑΙΛΙΔΗΣ

Αντώνης Μιχαϊλίδης, καθηγητής φιλόλογος, μας δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σκληρό μέτρο, άδικο, ανεπίτρεπτο για θέματα Παιδείας, το οποίο ενώ έχει ως στόχο την αύξηση των εσόδων, των φορολογικών εσόδων, στην ουσία αυτό το οποίο θα πετύχει είναι να μειώσει τα φορολογικά έσοδα, να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές και να οδηγήσει σε κλείσιμο τα πολύ μικρά φροντιστήρια, ενισχύοντας ταυτόχρονα το «μαύρο» ιδιαίτερο, τη «μαύρη» εργασία. Στην τρέχουσα σχολική χρονιά θεωρώ πως θα έχει άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις. Όλοι όσοι έχουν παιδιά και σχετίζονται με θέματα Παιδείας είναι αντίθετοι με το μέτρο αυτό, είτε γιατί θα επιβαρύνει τους ίδιους τους γονείς σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους, είτε θα πρέπει να απορροφηθεί από τα φροντιστήρια κάτι το οποίο είναι δύσκολο σε περιόδους που ήδη τα δίδακτρα των φροντιστηρίων έχουν μειωθεί πάρα πολύ! Οργανωμένα αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να έρθουμε σε μία συνεννόηση όλα τα φροντιστήρια και με τον φορέα μας, τον εκπαιδευτικό, ώστε να μπορέσουμε να δούμε πώς μπορούμε να αντιδράσουμε στο συγκεκριμένο μέτρο. Οι συγκεκριμένες ενέργειες, δεν έχουν γίνει ακόμη.

Ελβίρα Βολανάκη

Αχιλλέας Κάπρος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: