Δείτε ζωντανά το ρεπορτάζ για το αποχετευτικό της Αιδηψού και ακούστε τις δηλώσεις των πολιτών της Αιδηψού.
Ανάποδες κλίσεις και βιολογικός μπλοκάρουν το αποχετευτικό … της Αιδηψού
Δυσωδία -Δυσφήμιση του τόπου- Δυστοκία αποφάσεων
Δέσμιος ο τουρισμός της αναποτελεσματικότητας
Πολλά και χρόνια είναι τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την λουτρόπολη του Δήμου μας, την Αιδηψό. Οι πολίτες αντιδρούν έντονα για αυτή την κατάσταση, χωρίς όμως καμία ένδειξη ενδιαφέροντος και αποτελεσματικότητα από τους δημοτικούς άρχοντες, που εναλλάσσονται. Ξενοδόχοι, καταστηματάρχες και πολίτες, συμφωνούν σε μια φράση: «Δεν είναι αυτή εικόνα για την λουτρόπολη μας». Ένας ημιτελής περιφερειακός δρόμος, ένα ατελείωτο ΚΥΜΑ που επί χρόνια ανασκευάζεται, το πασάλειμμα της πλαζ του Ε.Ο.Τ., η απένταξη του παραλιακού δρόμου από το πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. και το αποχετευτικό δίκτυο, είναι μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους Αιδήψιους πολίτες. Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Ζουπανιώτης ανέφερε: «Έχουμε προβεί δύο φορές σε κινήσεις οι οποίες θα βελτίωναν το πρόβλημα. Πήραμε από το Δ.Σ. απόφαση, ώστε να ανατεθεί το έργο σε εργολάβο για το βιολογικό καθαρισμό. Αλλά επειδή οι διαδικασίες ήταν δυσκίνητες επανήλθε στο Δ.Σ. για να γίνει απευθείας ανάθεση σε εργολάβο, αλλά δεν έγινε ανάληψη καθώς διαπίστωσαν πολλά προβλήματα και υπήρχε επικινδυνότητα να αναλάβουν το βιολογικό.
Εμείς κάναμε μία μελέτη με υπόδειξη των σημείων τα οποία έχρηζαν επέμβασης και την οποία έχουμε αναθέσει τώρα στην τεχνική υπηρεσία. Μέσα στην βδομάδα πιστεύουμε θα είναι έτοιμο. Να κάνει τεχνική περιγραφή προκειμένου να γίνουν αυτές οι επεμβάσεις και να μπορέσει ο βιολογικός να δουλέψει αξιοπρεπώς. Στο δίκτυο αποχέτευσης μέσα στην πόλη, υπάρχουν μερικά σημεία στο δίκτυο με κακοτεχνίες. Σε μερικά υπάρχουν και ανάποδες κλίσεις και δεν επιτρέπουν τα λύματα να προχωρήσουν μέσα στο δίκτυο. Σε άλλες σημεία υπάρχει μειωμένη κλίση σε σχέση με την μελέτη και δεν είναι σύμφωνες με αυτήν, οπότε να υπάρχει μια δυσλειτουργία στην απορρόφηση των λυμάτων. Ως προς το θέμα κάποιων απαραιτήτων βλαβών που χρήζουν επισκευής, λογικά θα πρέπει να λυθεί άμεσα. Ο Δήμος έχει κάνει τις ενέργειες για να ανατεθεί αυτό και να διορθωθούν αυτές οι βλάβες». Ο Ανδρέας Κοκκαλιάρης, ξενοδόχος και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων μας ενημέρωσε: «Το αποχετευτικό είναι ένα έργο που στοίχησε πάρα πολλά χρήματα δυστυχώς όμως συνοδεύτηκε από κακοτεχνίες. Ένα μεγάλο κομμάτι του παραλιακού δρόμου έχει ανάποδες κλίσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κατακρατάει τα λύματα και να βουλώνουν πολύ τακτικά. Σε πολλά σημεία βγαίνουν από τα καπάκια. Αυτό οφείλεται γιατί σε άλλα δεν είχαν ανοίξει αντίστοιχους εξαγωγούς και σε άλλα γιατί τα ξενοδοχεία πετάνε λάσπη η οποία περιέχει άργιλο που βουλώνει το δίκτυο.
Άρα πρέπει να υπάρχει μια συνεχής συντήρηση, η οποία θα ανεβάσει πάρα πολύ το κόστος. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν συνδεθεί και ο λόγος είναι ο τρόπος που γίνεται ο υπολογισμός των τελών σύνδεσης. Έχουμε ζητήσει να αλλάξει αυτό και να αυξηθούν και οι δόσεις για την αντικαταβολή των χρημάτων. Αν τυχόν χρειαστεί να γίνει συντήρηση και δοθεί σε μια εταιρεία το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο. Θα πρέπει να ξαναφτιαχτεί αυτό από την αρχή. Δεν λειτουργεί σωστά και δεν συντηρείται σωστά ο βιολογικός. Οι ενδιάμεσοι σταθμοί που παίρνουν τα λύματα δεν λειτουργούν σωστά. Ήδη ένας που είναι στην περιοχή κοντά στον περιφερειακό από τις τέσσερις μηχανές λειτουργεί η μία. Οι καταγγελίες δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Είναι μια κατάσταση που ισχύει εδώ και δύο χρόνια. Έχει παρέμβει εισαγγελέας. Πέρυσι είχε έρθει και φυλάγανε με υπάλληλο με βυτίο για να μην ξεχειλίσει. Είναι ένα πρόβλημα για την πόλη αλλά πρέπει να αναφερθούν και όλα τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν στην Αιδηψό. Δεν υπάρχει καθαριότητα, οι παραλίες είναι βρώμικες, δεν μαζεύουν τα σκουπίδια και πολλά άλλα. Όταν θες να αναπτύξεις τουριστικά ένα μέρος αυτά είναι βασικά στοιχεία που την παρεμποδίζουν. Τα παράπονα δεν έρχονται μόνο από τους τουρίστες και μόνο για το αποχετευτικό. Ο τουρίστας δεν βλέπει μόνο λύματα. Βλέπει μια γενικότερη κατάσταση που είναι βρώμικη. Δεν ξέρω πως η Δημοτική Αρχή αυτή ή η επόμενη θα καταφέρει να τα λύσει. Όταν έχεις ανάποδες κλίσεις καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να ξαναφτιαχτεί από την αρχή και αυτό έχει πολύ μεγάλο κόστος. Ιδίως στο τέλος της οδού Ομήρου οι μυρωδιές είναι τόσο έντονες που δεν μπορείς να περάσεις από εκεί το καλοκαίρι. Ο υπεύθυνος την ΟΛΝΕ ο κ. Τσιρογιαννίδης είχε κάνει μια προσπάθεια και καθάρισε την εκβολή του Θερμοποτάμου. Παρόλα αυτά η δυσοσμία είναι έντονη». Ο κ. Παραγκαμιάν ο οποίος είναι ξενοδόχος και διατηρεί κεντρική καφετέρια στον παραλιακό δρόμο, δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι μόνιμο από την ώρα που δημιουργήθηκε ο βιολογικός και δέχτηκε τα λύματα του αποχετευτικού πλέον. Προφανώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα φίλτρα ή σε κάποια άλλη λειτουργία, αλλά το πρόβλημα στην παραλία είναι αφόρητο, δεν είναι απλά ενοχλητικό. Τα παράπονα είναι τεράστια από όλο τον κόσμο και ειδικά από αυτούς που κάθονται για να απολαύσουν τον Ευβοϊκό.
Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει λύση παρόλες τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων και των προηγούμενων δημάρχων και των τωρινών και όποιων άλλων έχουν αρμοδιότητα για αυτό το θέμα. Όλοι λέγανε «θα το λύσουμε» αλλά δεν έχει δοθεί καμιά λύση, συνεχίζει να είναι σαν την πρώτη μέρα. Οι άνθρωποι πλέον αναγκαστικά κάθονται στην παραλία μας και φεύγουν με τρομερά παράπονα αυτοί που έρχονται για πρώτη φορά. Η δυσοσμία είναι κάτι που είναι πολύ ενοχλητικό, ειδικά την ώρα που τρως ή πίνεις ένα καφέ. Σαν συμμετέχων στο Σύλλογο Ξενοδόχων θα αναφέρω ότι άπειρες φορές έχει τεθεί το ζήτημα. Είναι το μόνιμο και πρώτο παράπονο για καθέναν που κατεβαίνει να ακούσει τα προβλήματα μας, αλλά λύση δεν έχει υπάρξει. Έχουμε απευθυνθεί παντού στην Χαλκίδα, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και προηγουμένως στον Δήμο Αιδηψού. Υποψιαζόμαστε ότι δεν είναι κάποια πανάκριβη λύση, απλά δεν υπάρχει φροντίδα γι αυτό το θέμα. Δεν αξίζει η Αιδηψός μια τέτοια κατάσταση σε μόνιμη βάση. Ειδικά τώρα που όλοι γνωρίζουμε ότι μπροστά από κάθε πρόταση μας υπάρχει η λέξη «κρίση» και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προσελκύσουμε νέα πελατεία καταλαβαίνετε ότι η θέση μας είναι πολύ δύσκολη. Ο Δημήτρης Φαδάκης ιδιοκτήτης καφέ στην παραλία της Αιδηψού δήλωσε : «Η παραλία απαρτίζεται από ξενοδοχεία και πολλά μαγαζιά.
Τα μαγαζιά, οι φορείς, οι επαγγελματίες και οι ξενοδόχοι έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η σεζόν είναι δύο μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μέσα σε αυτή την περίοδο υπάρχει έντονη δυσοσμία. Πολλοί επαγγελματίες που συζητάμε μου λένε πως θέλουν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη για διαφυγόντα κέρδη. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και έντονο. Το χειρότερο είναι πως το πρόβλημα είναι ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Ο τουρισμός στην περιοχή μας σίγουρα πλήττεται λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος. Οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι κάνουν βήματα, ώστε να έχουμε προσιτές τιμές για τον κόσμο, καθώς η Αιδηψός είναι οικονομικός προορισμός. Όταν έρχεται κόσμος στην Αιδηψό και αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, είναι δυσφήμηση για την περιοχή. Ευελπιστούμε το επόμενο καλοκαίρι με τις προσπάθειες που κάνουμε όλοι οι φορείς και επιχειρηματίες να έχουμε τα διπλάσια νούμερα στον τουρισμό».
Η Έλενα Χραπάλου ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου στην παραλία της Αιδηψού είπε : «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έντονη δυσοσμία σε τέτοιο σημείο που οι πελάτες παραπονιούνται, δυσανασχετούν και σηκώνονται και φεύγουν από το μαγαζί.
Ειδικά όταν φυσάει, δεν μπορείς να σταθείς, ούτε μέσα στο μαγαζί. Είναι πάρα πολύ άσχημη αυτή η κατάσταση. Φέτος ήταν λιγότερη η δυσοσμία. Ξεκίνησε πάλι πριν λίγες μέρες λόγω των καιρικών φαινομένων, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε ασχοληθεί με το θέμα. Ως πολίτες έχουμε κάνει πολλές ενέργειες, έχουμε απευθυνθεί στον Δήμο έχουμε μαζέψει υπογραφές. Το θέμα δεν είναι τι θα πω εγώ και οι άλλοι επαγγελματίες της Αιδηψού, καθώς απ’ ότι ακούγεται το έργο δεν έχει γίνει σωστά από την αρχή. Εννοείται πως ο τουρισμός της Αιδηψού πλήττεται από αυτή την κατάσταση. Στο δικό μου το μαγαζί πελάτες από την Έδεσσα συγκεκριμένα, μόλις τους σέρβιρα με πλήρωσαν και έφυγαν. Μου είπαν «Ελάτε στην Έδεσσα να δείτε τι αποχετευτικό έχουμε». Σχετικά με τα αιτήματα του κ. Σταρατζή για ανεξαρτητοποίηση της λουτρόπολης, πιστεύω πως δεν έπρεπε καν ο Δήμος Αιδηψού να πάει εκεί, ώστε τώρα να γίνονται αιτήματα. Μιά χαρά ήταν ο Δήμος Αιδηψού». Ο Γιάννης Στεργίου υδραυλικός, ο οποίος είχε και προσωπική εμπειρία ξεβουλώνοντας φρεάτια, ανέφερε: «Εγώ είχα ασχοληθεί και ασχολούμαι με το ξεβούλωμα του αποχετευτικού. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι βουλώνει τακτικά ο παραλιακός αγωγός.
Αυτό που βλέπω εγώ με την εμπειρία μου είναι ότι το αποχετευτικό δίκτυο δεν έχει την ανάλογη κλίση, χρήματα βέβαια δεν υπάρχουν για να γίνει από την αρχή το έργο ώστε να δοθεί η απαραίτητη κλίση. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει σε όλα τα κτίρια να μπουν μηχανοσίφονες, που είναι ένα εξάρτημα που δεν επιτρέπει να πέσουν στον κεντρικό αγωγό λίπη. Αυτό γίνεται στις μεγάλες πόλεις και έπρεπε να έχει γίνει και στην πόλη μας».
Ελβίρα Βολανάκη
Αχιλλέας Κάπρος
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr