Home > Hot ! > (Video) Προεκλογικά απρόθυμοι οι πρατηριούχοι για συνεργασία με το Δήμο

(Video) Προεκλογικά απρόθυμοι οι πρατηριούχοι για συνεργασία με το Δήμο


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Χωρίς τίτλο

Μιλούν οι πρατηριούχοι- Λουκέτα και στα βενζινάδικα;

Προεκλογικά απρόθυμοι οι πρατηριούχοι για συνεργασία με το Δήμο

Ελλιπής ενημέρωση και καθυστερήσεις πληρωμών

 

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο Δήμος Ιστιαίας –Αιδηψού έκλεισε το θέμα της προμήθειας καυσίμων με την πλειοψηφία των πρατηριούχων να στέκονται επιφυλακτικοί σε οικονομικές συναλλαγές, λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και των συνακόλουθων καθυστερήσεων των πληρωμών. Ο «Παλμός» έδωσε το βήμα σε όλους που θέλησαν να τοποθετηθούν συνολικά για τα θέματα των πρατηρίων βενζίνης, ενώπιον προεκλογικής περιόδου.

Ο Νικηφόρος Δούκας ιδιοκτήτης πρατήριου καυσίμων στην Ιστιαία είπε: «Δεν υπάρχουν συναλλαγές με τους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου -Λίμνης –Αγίας Άννας. Έχω χρόνια να συνεργαστώ μαζί τους, γιατί υπάρχει το πρόβλημά της ρευστότητας. Δηλαδή δεν δεσμεύεται κανένας Δήμος ότι θα μπορέσει να πληρώσει τους πρατηριούχους. Αν εμένα μου εγγυόταν κάποιος ότι θα έπαιρνα τα λεφτά μου σε έναν μήνα -αλλά όντως σε μήνα- θα μπορούσαμε να του κάνουμε πίστωση και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην συνεργασία. Γι’ αυτό το λόγο δεν ενδιαφέρθηκα να συμμετέχω στον τελευταίο διαγωνισμό για τα καύσιμα του Δήμου.

1

Αν ήταν συνεπείς οι Δήμοι -γιατί όλοι η Δήμοι της χώρας έχουν πρόβλημα στην ρευστότητα- δεν μπορώ εγώ να δεσμευτώ στην εταιρεία και να εκτίθεμαι αν δεν πληρωθώ στον χρόνο που πρέπει. Με τα capital control δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα, μπλοκαρίσματα υπήρχαν σε αυτούς που είχαν πρόβλημα ρευστότητας, καθώς οι εταιρείες ήθελαν να εξοφληθούν τα τιμολόγια που ήδη υπήρχαν. Όσοι ήταν μαζεμένοι και είχαν καταλάβει τι θα γίνει δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Το επίδομα που δινόταν στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης δινόταν με ένα έμβασμα στον λογαριασμό τους ανάλογα με τα στρέμματα του καθενός. Εμείς δεν ήμασταν άμεσα ενδιαφερόμενοι. Πουλούσαμε το πετρέλαιο, δίναμε τιμολόγιο και το κράτος τους έκανε επιστροφή βάση στρεμμάτων. Αν θα τους επηρεάσει η μη επιστροφή 500 ή 600 ευρώ δεν το ξέρω. Για μένα το πιο σωστό θα ήταν το κράτος να ορίσει μία ενδιάμεση τιμή μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης για να μπορέσει να κινηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης». Στο ίδιο περίπου πλαίσιο κινήθηκαν κι οι δηλώσεις του Σωτήρη Κουκουλιάμπα ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων. «Το δικό μας πρατήριο δεν έχει συναλλαγές με τον Δήμο. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πρατηριούχους για συνεργασία με τον Δήμο, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην χώρα και γι’ αυτό τον λόγο δεν υπήρξε ενδιαφέρον στον τελευταίο διαγωνισμό για τα καύσιμα του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, καθώς δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα στις συναλλαγές μας με την εταιρεία που συνεργαζόμαστε.

2

Τις πρώτες μέρες είχαμε πρόβλημα. Η κίνηση του πετρελαίου θέρμανσης δεν ήταν ικανοποιητική πάρα το επίδομα θέρμανσης που έπαιρναν οι πολίτες για φέτος δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Το πετρέλαιο κίνησης σίγουρα θα επηρεαστεί από την κατάργηση της επιστροφής φόρου στους αγρότες καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα όπως επίσης γενικά η κίνηση θα είναι πολύ μειωμένη φέτος και πιστεύω πως πολλά πρατήρια θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο δυστυχώς» .

Για το ίδιο θέμα ο Βασίλης Βούλγαρης με πρατήριο καυσίμων στον κεντρικό δρόμο προς Ωρεούς, ανέφερε: «Με τους Δήμους εδώ και χρόνια δεν έχουμε συναλλαγή. Εμείς ενημερωθήκαμε για την προκήρυξη την Παρασκευή 14/8, όπου μου έφεραν ένα απλό χαρτί το οποίο δεν εξηγούσε τι δικαιολογητικά χρειάζονται.

DSC_0001

Προηγουμένως δεν είχα ενημερωθεί. Είχα ακούσει, οτι είχε αναρτηθεί κάτι στο ιντερνέτ. Δεν κάναμε τα χαρτιά μας γιατί δεν είχαμε χρόνο να το σκεφτούμε παραμονή Δεκαπενταύγουστου. Η πίστωση επίσης είναι μεγάλη και γενικά οι Δήμοι έχουν ένα θέμα με τις πιστώσεις. Εγώ έτσι το βρήκα από τον πατέρα μου. Δεν είχαμε εδώ και χρόνια συναλλαγές με τον Δήμο, απλά δεν είχαμε ασχοληθεί με την συνεργασία τους. Με τα capital control υπήρξε γενικά πρόβλημα στην αγορά σε όλα τα επαγγέλματα, αλλά δεν ήταν προβλήματα που δεν μπορούσαν να λυθούν. Βρέθηκε τρόπος συνεργασίας μεταξύ εμού και της εταιρείας. Τα περισσότερα προβλήματα τα έχουμε λύσει αν και δεν έχουμε μπει ακόμη στους κανονικούς ρυθμούς. Όταν έκλεισαν οι τράπεζες ήταν μια δύσκολη περίοδος και για τον καταναλωτή και για τον επαγγελματία. Όσον αφορά την κατάργηση επιστροφής φόρου των αγροτών, είπαν οτι θα ισχύσει. Δεν ξέρω να σας πω πως θα κινηθεί αργότερα η αγορά εξαιτίας αυτής της τροποποίησης. Οι αγρότες δυσκολεύονταν με το καύσιμο, ούτως η άλλως».

 

Ο Ανάργυρος Λαζάρου είχε διαφορετική στάση για το θέμα και είπε: «Αυτή την εποχή έχουμε μπει σε ενα καλό δρόμο. Ψηφίστηκε κοινός προϋπολογισμός, οπότε ό,τι προβλήματα υπήρχαν στην έλλειψη καυσίμων, από Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχουν. Θα λειτουργήσουν όλα κανονικά. Είναι ένα μεγάλο κονδύλι το οποίο πρέπει να πιστωθεί ο Δήμος και φαντάζομαι οτι λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν οι περισσότεροι αδυνατούν να καλύψουν αυτά τα υπέρογκα ποσά», ενώ η Μαριάννα Λαζάρου τόνισε: «Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα γραφειοκρατίας, καθώς είναι πάρα πολλά τα χαρτιά που πρέπει να φτιαχτούν, για να μπορέσει ο Δήμος και οι πληρωμές να …«ρολάρουν». Εγώ ασχολούμαι αποκλειστικά με το τμήμα της γραφειοκρατίας. Χρειάζεται ένα άτομο να ασχολείται μόνο με αυτό. Θα υπάρξει χρονική περίοδος, όπου θα υπάρξουν κωλύματα στις πληρωμές, αλλά είναι τεχνικής φύσεως και καθαρά προβλημάτων γραφειοκρατίας στην Ελλάδα και όχι γιατί ο Δήμος εδώ δεν μπορεί να τα ξεπεράσει.

DSC_0006

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις θέρμανσης, γνωρίζουμε οτι πολλοί δεν τις έχουν πάρει ακόμη από πέρυσι. Κάποιοι μας λένε οτι από Γενάρη ή Φλεβάρη και μετά που πήραν καύσιμα δεν έχουν πάρει ακόμη τις επιδοτήσεις. Έβαλαν όσο ήταν οι επιδοτήσεις. Φέτος αν γίνει αυτό που ειπώθηκε οτι θα πέσει η τιμή, θα βάλουν ακόμη και αν δεν υπάρξουν επιδοτήσεις, που ήταν το πιο λογικό. Δεν μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους με έναν τόνο για έναν ολόκληρο χρόνο, οπότε έχουν βρει άλλες μορφές θέρμανσης και έχει τελειώσει το θέμα. Οι αγρότες εδώ και χρόνια έχουν σταματήσει να παίρνουν πετρέλαιο θέρμανσης για να καίνε στα τρακτέρ, γιατί είχε αυξηθεί πολύ η τιμή του πετρελαίου και δεν τους συνέφερε. Όσον αφορά για τα αγροτικά είχαν επιστροφή χρημάτων, νομίζω έπαιρναν ενα ποσό πίσω αλλά δεν ήταν μεγάλο και πολλοί δεν το έκαναν καθόλου, γιατί υπήρχε τεράστια γραφειοκρατία και διαδικασία με μικρό χρηματικό όφελος για τους ίδιους, οπότε κάποιοι δεν το έκαναν καν. Η πρώτη μέρα των capital control ήταν δύσκολη για όλους τους πρατηριούχους, καθώς όλοι πήγαμε με μετρητά στις εταιρίες. Από κει και πέρα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Για τον χειμώνα ευελπιστούμε να πέσει η τιμή. Παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί και δεν μπορούμε να προβλέψουμε κάτι».

 

Η Παναγιώτα Μπούγα και η Ρωξάνη Ηγουμενοπούλου που έχουν πρατήριο καυσίμων κοντά στην περιοχή του Αη Γιώργη, δήλωσαν: «Δεν μας αφορά η συνεργασία με τον Δήμο γιατί δεν γνωρίζουμε πότε θα πληρωνόμασταν. Η πληρωμή των μετρητών πρέπει να γίνεται μέσα σε διάστημα 10 ημερών στην εταιρεία μας. Αν έρχονται τα οχήματα του Δήμου και βάζουν καύσιμα και μας πληρώνουν μετά από 1 και 2 μήνες ουσιαστικά δεν μας συμφέρει γιατί θα πρέπει να βάλουμε λεφτά από την τσέπη μας. Εμείς στις συναλλαγές μας θέλουμε να είμαστε ακριβείς και στην ώρα μας. Είναι υπέρογκα τα ποσά και δεν μπορούμε να βγάζουμε λεφτά από την άκρη, ειδικά τώρα που έχουν πέσει και τα capital control. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να κινηθούμε. Με τα capital control δεν υπάρχει τώρα κάποιο πρόβλημα. Στην αρχή υπήρξε μετά ωστόσο ομαλοποιήθηκε η κατάσταση. Είχαμε πάει δύο φορές στην Αθήνα για να συνεργαστούμε με την εταιρεία. Η αγορά του πετρελαίου θα επηρεαστεί, αλλά γενικά επηρεάζεται η κατάσταση από τις εκλογές που θα γίνουν, από τα capital control, από την γενικότερη αστάθεια που υπάρχει. Κάθε χρόνο τα πράγματα παρουσιάζουν ύφεση και όχι ανάπτυξη. Νομίζω οτι η τιμή του πετρελαίου δεν θα πέσει. Ο κόσμος θέλει να πάρει πετρέλαιο, αλλά είναι περιορισμένο το εισόδημα του. Και πολύ φθηνό να είναι το πετρέλαιο πάλι είναι δύσκολο για να πάρει ο κόσμος. Το μέτρο των επιδοτήσεων θέρμανσης δούλεψε πέρυσι, ήταν ένα καλό μέτρο. Αλλά πήραν μόνο στην αρχή και μετά δεν ξαναπήραν. Η κατάσταση είναι ρευστή και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα εξελιχθεί τον χειμώνα».

Ελβίρα Βολανάκη

Αχιλλέας Κάπρος

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: