Γιώργος Ακριώτης και Τάσος Πρατσόλης στον «Παλμό της Βόρειας Εύβοιας»
«Δεν είναι αριστερός αυτός ο οποίος αυτομολεί, στις δυσκολίες»
Με την ευκαιρία της περιοδείας τους στην Βόρεια Εύβοια οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Πρατσόλης και Γιώργος Ακριώτης επισκέφθηκαν το γραφείο μας και παραχώρησαν συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον «Παλμό της Βόρειας Εύβοιας»
Σήμερα είναι μία περίοδος όπου τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργήσει πολλές αναταραχές και στο εσωτερικό του κόμματος και αυτό αποτυπώνεται και στα ψηφοδέλτια.
Πρόσφατα λάβαμε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διαπιστώνουμε κάποιες απώλειες σε σχέση με αυτό της 25ης Ιανουαρίου, και αφορούν κάποιους ανθρώπους οι οποίοι την προηγούμενη φορά είχαν λάβει μεγάλη υποστήριξη του κόσμου. Απουσιάζουν και συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας ο Δημήτρης Αλεξίου, η κυρία Καράπα (δεν έχει θέσει υποψηφιότητα) κι ο συνεργαζόμενος Στέφανος Μπασινάς. Παράλληλα αποχώρησε κι ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Θοδωρής Ρουμελιωτάκης. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Γ. Ακριώτης: «Κατ’ αρχήν να πούμε ότι είναι αξιολογότατο το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με την προσθήκη στις θέσεις αυτών που έφυγαν του σύντροφου Τάσου Πρατσιώλη, ο οποίος είναι 30 χρόνια Αυτοδιοικητικός, πρώην Δήμαρχος της Ν.Αρτάκης, και τριών ακόμη γιατρών της κυρία Κολιοβέτα, του κ. Φωκά, και του κ.Κουλούρη. Όσο για το σχολιασμό που μας ζητήσατε να κάνουμε, αυτό είναι ένα γενικότερο ζήτημα που πρέπει να το δούμε. Δεν είναι αριστερός αυτός ο οποίος αυτομολεί, στις δυσκολίες. Αριστερός είναι αυτός ο οποίος μένει στο πρόβλημα και το παλεύει. Αυτό ακριβώς έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα τ στη συνέχεια, παρά τις αναταράξεις και τις αποχωρήσεις που είχαμε από αρκετά μέλη, κατά κύριο λόγο της αριστερής πλατφόρμας. Επιλογές είναι αυτές. Πολιτικές επιλογές, δεν τους κακίζουμε. Κατά την άποψή μας ήταν λάθος και θα φανεί και στην πορεία. Θα κριθούνε σε λίγες μέρες, με βάση τα προγράμματα. Εμείς εμφανίσαμε καινούριο πρόγραμμα. Έπρεπε να πάμε σε εκλογές γιατί υπήρχαν 2 λόγοι βασικοί. Ο ένας λόγος ήταν ηθικός, με άλλο πρόγραμμα εκλεγήκαμε στις 25 Γενάρη, είχαμε σαν επόμενο την ψήφιση της νέας συμφωνίας, του μνημονίου τέλος πάντων, και εκ των πραγματων έπρεπε να παρουσιάσουμε νέο πρόγραμμα στον ελληνικό λαό».
Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να ψηφίσετε το μνημόνιο;
Γιάννης Ακριώτης: «Δύσκολο, όπως για όλο τον κόσμο ήταν δύσκολο, εκτός από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Για όλο το ΣΥΡΙΖΑ ήταν δύσκολο να ψηφίσει αυτά τα μέτρα, αλλά ήταν αναγκαίο να το κάνουμε, γιατί έπρεπε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια. Εγώ, εάν θέλετε την προσωπική μου στάση, αυτό που βάραινε στη συνείδησή μου ήταν η λογική σκέψη ότι την επόμενη μέρα μπορεί να πάμε σε άτακτη χρεοκωπία. Κι αυτό δεν είχα τη δυνατότητα, ψηφίζοντας να κάνω κάτι τέτοιο».
Κύριε Πρατσιώλη, μέσα από την μακρόχρονη εμπειρία σας στην Αυτοδιοίκηση, αποφασίζετε σε μια στιγμή πάρα πολύ δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ, να συμμετάσχετε στο ψηφοδέλτιο της Εύβοιας. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πείτε «Ναι, θέλω να βοηθήσω» αυτή τη στιγμή που άλλοι φεύγουν.
«Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Στις δύσκολες στιγμές ο αριστερός δεν αυτομολεί. Στις δύσκολες στιγμές ο αριστερός μπαίνει μπροστά από τα προβλήματα, δίνει τη μάχη του μαζί με το λαό για την προώθηση των λύσεων. Σήμερα δεν βάζουμε το κόμμα πάνω από τη χώρα και την πατρίδα. Οι αποφάσεις του προηγούμενου διαστήματος για την ψήφιση των μέτρων που είναι επώδυνα, και για τα οποία στενοχωρεθήκαμε, αλλά είχαμε απέναντι την άτακτη χρεωκοπία. Αυτό θα δημιουργούσε ένα σοβαρότατο πρόβλημα στην ίδια την κοινωνία και κυρίως στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στα κατώτερα οικονομικά στρώματα. Άρα μ’αυτή την έννοια λοιπόν το προσκλητήριο είναι για τον κάθε αριστερό, τον κάθε Έλληνα, Ελληνίδα, που πραγματικά πιστεύει ότι πρέπει να δώσουμε μια προωθητική δύναμη στην πρώτη αριστερή κυβέρνηση και όχι να μπούμε κι εμείς στο «σύνθημα» αυτό, ότι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση ήταν μια κακή παρένθεση για την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρώπης η χώρα μας δεν μπορεί να διακυβερνηθεί από εμάς τους ίδιους, αλλά οποιοσδήποτε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα έχει περισσότερο ρόλο διαχειριστή. Πώς το βλέπετε αυτό; Θεωρείτε ότι θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει εν παραδείγματι κοινωνικό πρόγραμμα, ώστε να ανακουφίσει στις τάξεις που πονάνε αυτή την περίοδο;
Γ.Α.: «Καταθέτοντας το πρόγραμμά μας στον ελληνικό λαό, είμαστε οι μόνοι που καταθέσαμε νέο πρόγραμμα, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έχουν το μνημόνιο σαν πρόγραμμά τους. Εμείς παράλληλα με τις υποχρεώσεις μας λόγω του μνημονίου βάζουμε και άλλα προγράμματα που θα μπορέσουν να ελαφρύνουν τις επιπτώσεις του μνημονίου και ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες όπως αγρότες, και μικροσυνταξιούχους. Βέβαια με αυτό που έχουμε υπογράψει μας δίνεται η δυνατότητα να μην έχουμε χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια. Θα υπάρξει επενδυτική ανάπτυξη, όπως με το ΕΣΠΑ. Εκεί θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη και να μπει σε μια νέα τροχιά η χώρα».
Τ.Π.:«Βασικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την προεκλογική περίοδο, είναι το Εργασιακό, το Ασφαλιστικό, τα Κόκκινα δάνεια, τα μέτρα για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων. Μπορούμε να επαναφέρουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις, στο θέμα του Ασφαλιστικού πρέπει να γίνουν τομές, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.»
Αυτοί που έχουν ήδη λάβει πρόωρες συντάξεις και είναι σε νεαρές ηλικίες,θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους, όταν κάποιοι συνήλικοί τους θα συνεχίσουν να δουλεύουν για 15 χρόνια ακόμη; Αυτό είναι δικαιοσύνη;
Τ.Π.: «Το μέτρο των πρόωρων συντάξεων είναι κοινωνικά άδικο, όμως δεν μπορούν να κοπούν συντάξεις. Ο μεγάλος πόλεμος του ΣΥΡΙΖΑ με την φοροδιαφυγή –κλοπή, και τη διαπλοκή, το είδαμε να εκτυλίσεται όπως με τη λίστα La Gard, θα κληθούν να πληρώσουν αυτά που δεν είχαν πληρώσει. Αυτό δεν έγινε το προηγούμενο επτάμηνο στο βαθμό που θα θέλαμε, γιατί προτεραιότητα μας ήταν η διαπραγμάτευση, όμως σε αυτό το διάστημα είχαμε εξελίξεις και γύρω από τη λίστα. Αυτά θα ελαφρύνουν κατά κάποιο τρόπο τα άτομα που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, τον αγροτικό κόσμο.»
Στον αγροτικό κόσμο τα πράγματα βρίσκονται σε μια δύσκολη καμπή. Έχουν αντίπαλό τους πάντα τον καιρό. Είχαν μέχρι πρότινος σύμμαχο την Ε.Ε. και την Πολιτεία με κάποιες επιδοτήσεις. Υπήρχε κάποια ανοχή στη φορολόγησή τους και τώρα όλα προσπερνιόνται και μπαίνει ένα καινούριο πλαίσιο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το Φ.Π.Α. 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και στους εκπαιδευτικούς και στη μέση ελληνική οικογένεια.
Γ. Α.: «Αυτό το μέτρο δεν έπρεπε να μπει και θα βρεθούν πιστεύω ισοδύναμα. Είναι τραγικό βέβαια να λενε ότι έχουν πρόβήμα αυτοί που πληρώνουν 5.000 στα ιδιωτικά και πληρώσουν 6.000 με το Φ.Π.Α. Σε σύγκριση με τα φροντιστήρια που είναι υποχρεωμένος ο γονιός να καταβάλει το ποσό κάθε μήνα, τα μέτρα αυτά μπαίνουνε και αύριο μπορεί να βγούνε, εφόσον η οικονομία προχωράει καλύτερα. Θα πρέπει να βρεθούν από κάπου λεφτά και για τους αγρότες. Θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα των συναιτερισμών, να υπάρξουν βιβλία ώστε να επιστραφεί το Φ.Π.Α.»
Στο ψηφοδέλτιό σας προστέθηκαν 3 γιατροί. Ο νομός μας και ιδιαίτερα το βόρειο τμήμα του έχει σοβαρότατο πρόβλημα με τις παροχές υγείας, και περίθαλψης. Εσείς μάλιστα καταφέρατε να λύσετε το θέμα με το ακτινολογικό μηχάνημα του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας. Πώς ξεπεράσετε αυτές τις «αγκυλώσεις»; Πως εκτιμάτε ότι θα απαλλαγεί ο τόπος μας από αυτά;
Γ.Α.: «Όταν ψάχναμε για ακτινολογικό δεν βρέθηκε μόνο ένα. Βρέθηκαν 3 ακτινολογικά μηχανήματα, το ένα από τα οποία ήρθε στην Ιστιαία. Υπάρχει μία σειρά από ιατρικά μηχανήματα διαθέσιμα, όπως και μαστογράφος που έχει ανάγκη και το Κ.Υ. Ιστιαίας, και κάνουμε μια προσπάθεια να τα διοχετεύσουμε στα Νοσοκομεία που έχουν πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η εφαρμογή των μνημονίων και οι περιορισμοί τους στην πρόσληψη προσωπικού. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να προσληφθει κόσμος στα νοσοκομεία. 4.000 υγειονομικό προσωπικό.»
Ένα από τα καυτά ζητήματα που ενδιαφέρει την περιοχή είναι ο δρόμος, ο δρόμος που συνδέει τη Β. Εύβοια με τη Χαλκίδα. Έχετε κάποιες προτάσεις γι’αυτο;
Τ.Π.: «Από το 1984 που ξεκίνησαν οι μελέτες για τους οδικούς άξονες της Εύβοιας, αφού πέρασαν πολλά προγράμματα, δεν έγινε καμία προσπάθεια να ενταχθούν αυτά τα έργα σ’ αυτά τα προγράμματα. Για το κομμάτι Ψαχνά -Ιστιαία δεν έχουμε ούτε καν μελέτες. Τώρα τελειώνουν κάποια έργα όπως στη Ν.Αρτάκη. Στις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν προτείνουμε έργα μικρής κλίμακας που δίνουν ανάσα στην καθημερινότητα των πολιτών. Δεν είναι εκτός πλάνου. Σίγουρα θα υπάρξει προσπάθεια και με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες. Θα δώσουμε τη μάχη μας για να γίνει αυτο το έργο τριπλής σημασίας, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαντολογικής».
Πάρη Ντελκή
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr