Home > Hot ! > Τεράστιες οι ανισότητες στην εκπαίδευση για τα χωριά της Β. Εύβοιας – Μεταφορές μαθητών –Ελλείψεις εκπαιδευτικών – Κομμένοι δρόμοι.

Τεράστιες οι ανισότητες στην εκπαίδευση για τα χωριά της Β. Εύβοιας – Μεταφορές μαθητών –Ελλείψεις εκπαιδευτικών – Κομμένοι δρόμοι.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

There are no slides in this slider.

Πολλά και άλυτα τα προβλήματα στην Εύβοια. Όταν αυτά όμως αγγίζουν το ΑΥΡΙΟ της χώρας -τα παιδιά μας- τα προβλήματα αυτά θα έπρεπε να έχουν λυθούν χτες!

Μετακινήσεις μαθητών

Πρόβλημα έχει προκύψει για την μεταφορά μικρών αλλά και μεγαλύτερων μαθητών του Δημοτικού Διαμερίσματος Νηλέως του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας, όπως και αντίστοιχα πολλών χωριών του  Δήμου Ιστιαίας –Αιδηψού.

Λόγω του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος που σιγά – σιγά αρχίζει να διαφαίνεται, ο αριθμός των μαθητών μειώνεται, τα μικρά σχολεία στα χωριά κλείνουν, οπότε οι μεταφορές των μαθητών καθίστανται αναγκαίες, αλλά είναι πολύ δαπανηρές για να καλύψουν τις διαφοροποιημένες βαθμίδες εκπαίδευσης.  Άλλο ωρολόγιο πρόγραμμα έχουν τα προνήπια και τα νήπια, άλλο τα παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και άλλο φυσικά του Λυκείου.

Συγκεκριμένα αρκετοί είναι οι γονείς που κυριολεκτικά έχουν απελπιστεί (από Κερασιά, Αγία Άννα,  Τρούπι), από τις λύσεις που προτείνονται -λόγω κόστους-από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που αναγκάζει τα νήπια να ξυπνούν αξημέρωτα, για να πάνε στο σχολείο τους την ίδια ώρα με τους μαθητές του Δημοτικού του Γυμνασίου ή και του Λυκείου …ακόμη.

Το κόστος μεταφοράς των μαθητών για γονείς που είτε είναι άνεργοι, είτε έχουν περιστασιακή εργασία είναι απαγορευτικό! Ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας προσφέρθηκε να εξυπηρετήσει προσωρινά την κατάσταση αλλά …χωρίς να το θέλει βρέθηκε απέναντι  από τους επαγγελματίες.

Το χρόνιο πρόβλημα μεταφοράς μαθητών στην αραιοκατοικημένη βόρεια Εύβοια, έχει πολύ υψηλό κόστος.

Οι ανισότητες στην Εκπαίδευση

Και αυτό φυσικά δεν είναι μόνο οικονομικό όπως εντοπίζεται από την πρώτη ματιά, είτε για τους γονείς, είτε για την Περιφέρεια που είναι αρμόδια να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό.

Το κόστος έχει να κάνει με τις ανισότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση που δεν έχουν οι μαθητές της Βόρειας Εύβοιας. Κι αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει μόνο με τα λεωφορεία ή τα ταξί που μπορούν να αναλάβουν να εξυπηρετήσουν τη συγκεκριμένη κατάσταση, έχει να κάνει με ένα άθλιο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, που αν βρέχει, ή αν χιονίζει, μπορεί να είναι αδιάβατο (ας μην ξεχνάμε τους μαθητές του Λυκείου Γουβών από Αγριοβοτάνι, Ελληνικά, Βασιλικά, Τσαπουρνιά).

Η γέφυρα έπεσε ! Η ασφαλής συγκοινωνία δεν αποκαταστάθηκε, ακόμη κι αν τα έργα ξεκινήσουν αύριο – όσο κοντά κι αν είναι αυτό- δεν θα εξυπηρετήσουν σίγουρα τους μαθητές της φετινής Γ΄ Λυκείου!

Η αίτηση των αυτοκινητιστών – Άγονος ο διαγωνισμός

Δυστυχώς από πρόβλημα που προέκυψε στην ηλεκτρονική αίτηση που κατατέθηκε από τους αυτοκινητιστές, πάγωσε η διαδικασία του διαγωνισμού, που κηρύχτηκε άγονος και εν αναμονή του νέου διαγωνισμού, οι μαθητές βιώνουν τις ανισότητες της εκπαίδευσης. Οι αυτοκινητιστές δεν έχουν την εργασία τους  κι όταν έχουν σύμβαση με την Περιφέρεια δεν πληρώνονται άμεσα, έτσι  αρκετοί δηλώνουν απρόθυμοι.

Άφαντοι οι συνοδοί των μικρών μαθητών

Οι συνοδοί για μαθητές κάτω των οκτώ ετών είναι δυσεύρετοι γιατί δεν απασχολούνται σε πλήρες ωράριο, με αποτέλεσμα να μην δεσμεύονται σε θέση εργασίας που τους απασχολεί σποραδικά μέσα στη μέρα.

Ελλείψεις καθηγητών

 Σα να μην φτάνουν όλα αυτά αρκετά σχολεία είναι και χωρίς καθηγητές, όπως για παράδειγμα  οι λυκειακές τάξεις Γουβών και Αγίας Άννας ή το Λύκειο Λ. Αιδηψού δεν έχουν βασικές ειδικότητες καθηγητών, για μαθητές Γ΄ Λυκείου, που έχουν να αντιμετωπίσουν μέσω των Πανελληνίων την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πως αυτοί οι μαθητές εξισώνονται με τα παιδιά μεγάλων αστικών κέντρων που δεν έχουν κανένα από αυτά τα προβλήματα;

Πως εξισώνονται με τους μαθητές ιδιωτικών σχολείων;

Και με τον covid-19 τι  γίνεται;

Πως στριμώχνονται 25-27 άτομα σε μια τάξη; Εκεί το πρόβλημα του συγχρωτισμού δεν υπάρχει; Μόνο στη διασκέδαση, τα καφέ ή τα κλαμπ και τις πλατείες, υπάρχει θέμα;

Πότε επιτέλους θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη;

Πότε θα λειτουργούν τα πολυάριθμα σχολεία πρωί-απόγευμα;

Πότε θα προσληφθεί επαρκής αριθμός καθηγητών; όταν θα έχουν αποφοιτήσει οι μαθητές που τώρα κάνουν καταλήψεις;

Εμείς οι πολίτες θυμόμαστε το Σύνταγμα και τις πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας (Άρθρο 2§1) «O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας».

Κάποια στιγμή κι η Πολιτεία θα πρέπει να αφουγκραστεί και να ΛΥΣΕΙ τα προβλήματα των πολιτών, που και λόγω πανδημίας και λόγω οικονομικής κρίσης γιγαντώνονται.

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: