Home > Hot ! > Τα αδέσποτα ζώα χρειάζονται παγκόσμια ημέρα ή εξάλειψη του φαινομένου; Δείτε την δράση του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού [video]

Τα αδέσποτα ζώα χρειάζονται παγκόσμια ημέρα ή εξάλειψη του φαινομένου; Δείτε την δράση του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού [video]


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Η 4η Απριλίου είναι η παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων…

Είναι πολλές φορές που αρκετοί άνθρωποι αναρωτιούνται για τον θεσμό της παγκόσμιας μέρας και αν πρέπει να τιμάται ή όχι. Είναι οπωσδήποτε ένας θεσμός που θυμίζει, άλλοτε προβληματίζει κι άλλοτε σχολιάζεται ως «φρου φρου κι αρώματα» γιατί η κοινωνία είναι δύσπιστη και για τη συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα τα αδέσποτα ακόμη πολλά.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν γίνει βήματα και το ευχάριστο για εμάς είναι ότι έχουν γίνει στον τόπο μας..

Συγκεκριμένα το πρώτο ιατρείο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έγινε στο Δήμο  Ιστιαίας -Αιδηψού  κι αποτελεί  συνέργεια του δήμου, του φιλοζωικού σωματείου ΑΡΤΕΜΙΣ και της ANIMAL ACTION GREECE.

Το πρότυπο και μοναδικό στη χώρα ιατρείο αδέσποτων ΖΩΩΝ συντροφιάς βρίσκεται στον Ταξιάρχη, έγινε πραγματικότητα και είναι πιλότος για ανάλογες δράσεις και σε άλλους δήμους. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 18 Μαρτίου 2023 κι ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς σημειώνει: «Ψυχή της λειτουργίας του ιατρείου είναι οι εθελοντές, που στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε από την πρώτη ημέρα αυτής της θητείας. Συνεχίζουμε στηρίζοντας ανθρώπους που καταθέτουν την ψυχή τους σε υψηλούς στόχους γιατί έτσι θα ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλά. Συνεχίζουμε με δουλειά, ενσυναίσθηση και αγάπη, γιατί για τα αδέσποτα ευθύνη έχει η κοινωνία των ανθρώπων και η επίλυση του προβλήματος είναι υπηρεσία και στον άνθρωπο».

Δείτε το videohttps://www.facebook.com/ioannis.kontzias/videos/1483849012149068

Εμείς με τη σειρά μας γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα των αδέσποτων δεν μπορεί να λυθεί από την μια μέρα στην άλλη, δεν γίνεται ξαφνικά όλοι αυτοί που εύκολα αφήνουν το ζώο τους στο δρόμο να αλλάζουν μυαλό. Δεν γίνεται όλοι αυτοί που αφήνουν τα κουταβάκια στη μοίρα τους ξαφνικά να σκεφτούν τι θα απογίνουν. Αυτό που γίνεται είναι όλοι μας όταν αντιλαμβανόμαστε κάτι τέτοιο που είναι δυσάρεστο για μια κοινωνία, να δρούμε.

Να μην το αφήνουμε να περάσει έτσι. Να μιλάμε. Να συνδράμουμε, όσο του αναλογεί του καθενός. Ας ευχηθούμε το ιατρείο αυτό να είναι πιλότος για ανάλογες δράσεις και σε άλλους δήμους της χώρας.

Ας το αγκαλιάσουμε γιατί όπως σημειώνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία «Νέμεσις» για το περιβάλλον, τα ζώα, κατά του κυνηγιού η σκληρή για τα ζώα πραγματικότητα έχει δύο μαγικές λέξεις κλειδιά:

Στείρωση για το τώρα, Παιδεία για πάντα.
Στροφή 180 μοιρών πρέπει να κάνουν Κυβερνήσεις και Κόμματα από τις μέχρι τώρα και για πολλά χρόνια αποτυχημένες πολιτικές τους για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου, όνειδος για τη χώρα και βασανισμός για τα ζώα.
ΟΧΙ άλλα κούφια λόγια και δήθεν φιλοζωία.
ΟΧΙ άλλες παταγωδώς αποτυχημένες πολιτικές και πρακτικές.
Δείτε τη πραγματικότητα κατάματα, βγείτε στους δρόμους, κοιτάξτε τι συμβαίνει παντού και επιτέλους πράξτε το σωστό για τα ζώα και τη χώρα.
ΟΧΙ άλλα πεταμένα εκατομμύρια για κυνοκομεια, απέτυχε η συνταγή αυτή. Δώστε τα όλα για δημοτικά κτηνιατρεία και στειρώσεις.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις προτείνει κατ ελάχιστον:
1. Υποχρέωση των Δήμων για δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου με επιπλέον χώρους για έκτακτα περιστατικά ζώων και πρόσληψη δημοτικού κτηνιάτρου ή κτηνιάτρων.
2. Υποχρεωτικό μάθημα και βιβλίο στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το περιβάλλον και τα ζώα
3. Σώμα Αστυνομίας Ζώων στην ΕΛ.ΑΣ σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση με αποκλειστική αρμοδιότητα την εφαρμογή της νομοθεσίας και τις υποθέσεις κακοποίησής ζώων.
4. Μέτρα για τις συνεχείς εγκαταλείψεις ζώων κυρίως κυνηγόσκυλων και ποιμενικών σκύλων.
5. Πάταξη της παράνομης εισαγωγής και εκτροφής ζώων συντροφιάς.
6. Κίνητρα για υιοθεσίες αδέσποτων ζώων .
Λύσεις απλές, αρκεί να υπάρχει στιβαρή και πραγματική πολιτική βούληση και αγνόηση των γνωστών κυκλωμάτων και συντεχνιών, που είναι σε μεγάλο βαθμό υπαίτιοι για τη τραγική εικόνα της χώρας μας με τα προσεγγίζοντα πλέον 4.000.000 αδέσποτα σκυλιά και γάτες.
Απαιτούμε μια χώρα χωρίς αδέσποτα.
Όχι βέβαια με τον εγκληματικό εγκλεισμό τους σε άθλια κυνοκομεία, δημοτικά και ιδιωτικά.
Απαιτούμε έργα που θα φέρουν αποτέλεσμα ουσιαστικό και όχι “φρου φρου κι αρώματα”. Και ένα πανέμορφο τραγούδι του Ιρλανδού Jon Garstang, που ζει στη χώρα μας και βοηθάει αδέσποτα ζώα.
https://youtu.be/pon7zQoaGjU

Διαβάστε την ενθουσιώδη επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) και Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων για το  πρώτο ιατρείο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, του Δήμου  Ιστιαίας -Αιδηψού.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Π.Φ.Π.Ο)& ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Αγαπητοί ,

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, χαιρετίζει με ενθουσιασμό και ελπίδα την ίδρυση του Δημοτικού Κτηνιατρείου Ιστιαίας. Ένα κτηνιατρείο που έγινε πράξη χάρη στην συνεργασία ανάμεσα στο Δήμο και το Φιλοζωικό Σωματείο Artemis. Χάρη στην ακούραστη δράση και την επιμονή των εθελοντών φιλόζωων και ιδιαίτερα της Ελένης Βέλλιου, η προσφορά της οποίας είναι ανεκτίμητη. 

Η ίδρυση του κτηνιατρείου στην Ιστιαία μας γεμίζει λοιπόν με ενθουσιασμό. Τα δημοτικά κτηνιατρεία είναι η πρώτη προτεραιότητα για την μείωση και την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές στην Πολιτεία, δυστυχώς χωρίς μεγάλη ανταπόκριση. 

Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις απέτυχαν να διαπιστώσουν τις πραγματικές ανάγκες. Αντί να επιδοτούν, να διευκολύνουν με προσωπικό και αδειοδοτήσεις και να κάνουν υποχρεωτική τη λειτουργία δημοτικών κτηνιατρείων, επενδύουν στα κυνοκομεία. Σε πείσμα της κοινής λογικής που λέει ότι δεν είναι λύση το να κλείσεις σε κλουβιά μερικές δεκάδες ζώα ενώ χιλιάδες νέα γεννιούνται και εγκαταλείπονται συνεχώς. 

Η μοναδική λύση για τη μείωση των αδέσποτων είναι οι συνεχείς στειρώσεις αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και σε αυτή την κατεύθυνση τα δημοτικά κτηνιατρεία είναι μονόδρομος. Σε ό,τι αφορά τα δεσποζόμενα ζώα, ήδη από τον νόμο προβλέπεται η δωρεάν στείρωση των σκύλων των κτηνοτρόφων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων καθώς και η παροχή κινήτρων σε όλους τους δημότες προκειμένου να στειρώσουν και να σημάνουν ηλεκτρονικά τα ζώα τους. Χωρίς δημοτικά κτηνιατρεία αυτές οι προβλέψεις θα έχουν περιορισμένη εφαρμογή. Ένα δημοτικό κτηνιατρείο αν στελεχωθεί και λειτουργήσει σωστά, μπορεί να καλύψει μεγάλο αριθμό στειρώσεων και να κάνει τη διαφορά. Παράλληλα, το δημοτικό  κτηνιατρείο  θα αντιμετωπίσει περισσότερες από τις ανάγκες περίθαλψης και εμβολιασμών που τώρα καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το υστέρημα των φιλόζωων. 

Η ίδρυση του δημοτικού  κτηνιατρείου Ιστιαίας μας δημιουργεί ελπίδες, ότι θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους Δήμους. Ελπίζουμε πως τέτοιες δράσεις θα κάνουν και τους άλλους Δημάρχους  να διαπιστώσουν το όφελος των κτηνιατρείων, να τα διεκδικήσουν  από την Πολιτεία και να πιέσουν μαζί με το φιλοζωικό κίνημα για να πολλαπλασιαστούν σε όλη τη χώρα.  

Η Συνεργασία σας Δήμου και Φιλοζωικής στην Β. Εύβοια , αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρχουν λύσεις και πρόοδος στο δύσκολο θέμα της διαχείρισης αδεσπότων ζώων.

Το πρόβλημα του ανεξέλεγκτου αριθμού των αδέσποτων απαιτεί ουσιαστικές λύσεις και εξοικονόμηση πόρων. Αν τα χρήματα που έχουν δοθεί από διαδοχικά προγράμματα μέσω του Φιλόδημος και το τελευταίο έτος, είχαν επικεντρωθεί στην δημιουργία, στελέχωση και λειτουργία δημοτικών κτηνιατρείων, τα αποτελέσματα θα ήταν χειροπιαστά και άμεσα. 

Ως ΠΦΠΟ ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο πολύ δύσκολο αλλά δημιουργικό έργο σας και δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα σας για να δημοσιοποιούμε τη δράση σας και να διεκδικούμε μαζί σας τη λύση στα εμπόδια και τις δυσκολίες που θα συναντάτε. Είναι ώρα επιτέλους η ελληνική Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στα ζώα! 

Θα θέλαμε πολύ να είμαστε μαζί σας, αλλά  είμαστε όλοι εθελοντές από διάφορα σημεία της χώρας και οι μετακινήσεις μας δεν είναι εύκολες. Παρ’ όλα αυτά με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφτούμε το χώρο για να πάρουμε από την πολύτιμη εμπειρία σας και να βοηθήσουμε και άλλους Δήμους να ιδρύσουν κτηνιατρεία.

Με εκτίμηση,

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Η Πρόεδρος                                                                                                                                                                                                                                         Η Γ.Γραμματέας
Άννα Τοσούνογλου                                                                                                                                                                                                                            Μαρία Χουστουλάκη

Διαβάστε την απόφαση έγκρισης λειτουργίας ιατρείου ζώων 
ΨΚ6Ω7ΛΗ-9ΕΘ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΖΩΩΝ

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: