Home > Αυτοδιοίκηση > Δύσκολη «γέννα» ο Συμπαραστάτης

Δύσκολη «γέννα» ο Συμπαραστάτης


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Πρωτοδικείο – ένσταση Πέτση: Με εννιά ψήφους υπέρ Ζάχου κρίθηκε τελικά η εκλογική αναμέτρηση

 

Συμπαραστάτη του Δημότη κλήθηκε να εκλέξει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιστιαίας – Αιδηψού κατά την τακτική συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Οι ηγέτες όλων των παρατάξεων συμφώνησαν στο γεγονός, ότι ο θεσμός πρέπει να στηριχθεί απ’ όλους.

Εικοσιδύο ήταν συνολικά οι υποψήφιοι που διεκδίκησαν τη θέση αυτή. Όσοι ήταν παρόντες απ’ αυτούς ανέγνωσαν τα βιογραφικά τους, ενώ όσων απουσίαζαν διαβάστηκαν από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Αναστασίου.

Από τις δύο μυστικές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν, κανένας από τους 22 υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητους ψήφους, που είναι τα 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή 18 και θα διεξαχθεί και τρίτη ψηφοφορία σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην πρώτη ψηφοφορία ο Γιάννης Πέτρου συγκέντρωσε 16 ψήφους έναντι 5 του Βασίλη Δημόπουλου, 2 του Γιάννη Τσιρογιαννίδη και 1 του Χαράλαμπου Καπόλου και της Χριστίνας Βόρρη. Στη δεύτερη ψηφοφορία και πάλι ο κ. Πέτρου είχε το προβάδισμα με 17 ψήφους, έναντι 7 του Βασίλη Δημόπουλου και έναν του Κώστα Παπαδόπουλου. O κ. Πέτρου δήλωσε παραίτηση από τη διαδικασία.

 

Οι υποψήφιοι

Οι 22 υποψήφιοι ήταν οι εξής: Χριστίνα Βόρρη, Γιάννης Γιαννούλης, Σπύρος Γκαλιούρας, Βασίλης Δημόπουλος, Γιώργος Καπόλος, Χαράλαμπος Καπόλος, Δημήτρης Καραφύλης, Γιώργος Κωνσταντάγκας, Παναγιώτης Λαϊνάς, Παναγιώτης Λιθαδιώτης, Μάρκου Κερασία, Βασιλική Μορφούλη, Κώστας Ολυμπίου, Κώστας Παπαδόπουλος, Νίκος Πέτρου, Γιώργος Πλατανιώτης, Σταυρούλα Σεφέρη, Διαμαντής Τάκογλου, Αλέξανδρος Τατάκης, Ζήσης Τσικρικάς, Γιάννης Τσιρογιαννίδης, Δέσποινα Φαδάκη, Σταυρούλα – Ειρήνη Χαραλάμους.

Αναβολή επ’ αόριστον

και …βαριές κουβέντες

Σοβαρός όμως είναι ο κίνδυνος τελικά να μην υπάρξει Συμπαραστάτης του Δημότη, αφού στο νόμο 3852/2010 για τους νέους ΟΤΑ στο άρθρο 77 προβλέπεται η διαδικασία να γίνει και να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών. Δηλαδή καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να έχει εκλεγεί ο Συμπαραστάτης του Δημότη ήταν η 28η Φεβρουαρίου, ημέρα συνεδρίασης του Συμβουλίου. Οπότε αν η εκλογή του γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί άκυρη.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση εκ νέου στο Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την περασμένη Πέμπτη 3 Μαρτίου. Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από την έντονη φραστική αντιπαράθεση του Δημάρχου Χριστοφή Ζάχου και του Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Ηλία Πετσή, οι οποίοι αντάλλαξαν βαριές κουβέντες σε αντιπαράθεση που είχαν για το συγκεκριμένο θέμα

Κατά την έναρξη συζήτησης του θέματος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Αναστασίου τόνισε, ότι «περιμέναμε μέχρι την τελευταία στιγμή το Υπουργείο να στείλει κάποια διευκρίνιση. Κάτι το οποίο δεν έγινε. Στο διαδίκτυο διαβάσαμε, ότι μεγάλοι Δήμου, όπως ο Βόλος, η Λάρισα και άλλοι, δεν εξέλεξαν Συμπαραστάτη του Δημότη. Γι’ αυτό η ΚΕΔΚΕ έκανε μια πρόταση να μειωθεί ο αριθμός των ψήφων που χρειάζονται. Περιμένουμε τώρα αν θα επανέλθει το Υπουργείο με κάποια διευκρίνιση και γι’ αυτό ζητώ την επ’ αόριστον αναβολή του θέματος».

Στην αναβολή συναίνεσαν όλες οι παρατάξεις του Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος Χριστοφής Ζάχος δήλωσε όμως, ότι «οι δικές μου πληροφορίες λένε, πως δεν υπάρχει περίπτωση το Υπουργείο να επανέλθει. Η 28η Φεβρουαρίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία. Μπήκε η ενισχυμένη πλειοψηφία ως δικλείδα ασφαλείας, ώστε ο συμπαραστάτης του Δημότη να είναι κοινής αποδοχής απ’ όλους. Η ΚΕΔΚΕ έκανε μια πρόταση να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία, αλλά το Υπουργείο δεν θα δώσει παράταση. Δεν θα έχουμε συμπαραστάτη του Δημότη».

Ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Ηλίας Πετσής τόνισε, ότι «πιστεύω, ότι το Υπουργείο θα επανέλθει, εμείς είμαστε υπέρ της συναίνεσης αρκεί αυτή να μην έχει χρώμα μπλε». Εκεί άρχισε και η έντονη φραστική διαμάχη του Δημάρχου με τον κ. Πετσή. Παραθέτουμε το διάλογο:

Δήμαρχος:: Δεν θα μας υποδείξει ο κ. Πετσής το χρώμα. Έχει πάρει το μάθημά του μέχρι τώρα. Αυτός θέλει το χρώμα να είναι πράσινο.

Πετσής: Μη χτυπάτε τα χέρια στο τραπέζι. Δεν παίζεται ξερή, ούτε ζηλωτή.

Δήμαρχος: Να πάψει ο κ. Πετσής να είναι δικομανής και να κοιτάξει να συμβάλει, ώστε να υπάρχει συναίνεση για το καλό του Δήμου. Πρέπει να σας πω, ότι σήμερα βγήκε και το αποτέλεσμα της ένστασης και η διαφορά είναι τελικά εννέα ψήφοι.

Πετσής: Το δικαίωμα για την ένσταση μου το έδωσε ο νόμος.

Δήμαρχος: Ψευδώς διαδίδετε, ότι έκανα αντένσταση. Τη δικιά μου αντένσταση δεν την εκδίκασε καθόλου το Πρωτοδικείο, γιατί βρήκε μόνο τρία άκυρα ψηφοδέλτια. Δεν πρόκειται να γίνετε ποτέ Δήμαρχος, κύριε Πετσή. Εγώ θα είμαι Δήμαρχος για τα επόμενα τριάμισι χρόνια και ίσως και την επόμενη τετραετία. Εκείνο που θέλω να πω και να κλείσω είναι, ότι η κοινωνία της Ιστιαίας και της Αιδηψού γνωρίζει ποιος είμαι εγώ και γνωρίζει ποιος είστε κι εσείς.

Πετσής: Εγώ δεν έχω καταδικαστεί ποτέ για προσκόμιση εικονικών τιμολογίων.

Αυτό ο Δήμαρχος ζήτησε να καταγραφεί και τόνισε, ότι γι’ αυτό που τον κατηγόρησε ο κ. Πετσής αθωώθηκε και σχετικά με κάποιες εφημερίδες που τότε έγραψαν το αντίθετο, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και θα ζητήσει αποζημίωση για συκοφαντία.

Τελικά η επ’ αόριστον αναβολή για την εκλογή συμπαραστάτη του Δημότη εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: