Home > Αυτοδιοίκηση > Σ.Τ.Ο: Θετική η αποτίμηση αντιμετώπισης της κακοκαιρίας

Σ.Τ.Ο: Θετική η αποτίμηση αντιμετώπισης της κακοκαιρίας


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή 15 Απριλίου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού με θέματα συζήτησης την αποτίμηση της αντιμετώπισης της κακοκαιρίας, που έπληξε την περιοχή την Καθαρά Δευτέρα και την πυροπροστασία.

Ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας Σπύρος Ζάχαρης τόνισε, ότι «πιστεύω, πως με καλή συνεργασία που υπήρχε μεταξύ Δήμου, Πυροσβεστικής, και Προέδρων των Τοπικών Διαμερισμάτων, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή μας, ώστε κανένας δρόμος δεν έκλεισε και κανένα από τα χωριά μας δεν αποκλείστηκε».

Την άψογη συνεργασία στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας τόνισαν, τόσο ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, όσο και οι Πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων που παρευρέθησαν στη σύσκεψη.

Για το θέμα της πυροπροστασίας ο Διοικητής την Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιστιαίας Γιώργος Πέγκας τόνισε, ότι «από 1η Απριλίου άρχισε για την περιοχή μας η αντιπυρική περίοδος. Εμείς θα κατανείμουμε τον Υπηρεσιακό μας στόλο, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο συντονιστικό, εμείς είχαμε κάνει επιτροπές για ελέγχους σε δασικούς δρόμους και σημεία υδροληψίας. Ως Δήμος θα πρέπει σιγά – σιγά να αρχίσετε καθαρισμούς κάποιων δασικών δρόμων.

Θα πρέπει να μπει ένα τουλάχιστον υδροστόμιο από τη Λιχάδα μέχρι τα την Αιδηψό γιατί δεν υπάρχει κανένα. Επίσης δεν υπάρχει κανένας κρουνός από τις Γούβες και μέχρι την Τσαπουρνιά και τις Αγδίνες.

Όσον αφορά τους ακαθάριστους οικοπεδικούς χώρους θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τη διάταξη, ώστε σε όσους ιδιοκτήτες δεν συμμορφώνονται, να καθαρίζει τα οικόπεδα ο Δήμος και να επιβάλει τα ανάλογα πρόστιμα.

Επίσης υπάρχουν κάποιες εθελοντικές ομάδες, όπως του Δασικού Συνεταιρισμού Ελληνικών, που συμβάλουν καθοριστικά στην προστασία του δάσους. Σ’ αυτές θα πρέπει να δοθούν τα πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτει ο Δήμος. Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν στο Δήμο σχέδια εκκένωσης των Τοπικών Διαμερισμάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς».

Απαντώντας στον κ. Πέγκα, ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Ζάχαρης τόνισε, ότι «εμείς θα καλέσουμε όλους τους Συλλόγους και φορείς της περιοχής, περίπου στα μέσα Μαΐου, ώστε να δούμε ποιοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν εθελοντικά στην πυροπροστασία. Τώρα για τη συντήρηση των δρόμων, τα μέσα που διαθέτει ο Δήμος είναι ελάχιστα. Χρήματα δεν υπάρχουν, ούτε για πετρέλαια, ούτε για βενζίνες. Πιστεύουμε, ότι μέχρι τέλους της ερχόμενης εβδομάδας, να έχουμε ψηφίσει και το προϋπολογισμό, ώστε να μπορέσουμε να μισθώσουμε κάποια μηχανήματα για τη δουλειά αυτή».

Από μέρους του Δασαρχείου Ιστιαίας τονίστηκε και πάλι, ότι τα χρήματα που δίνονται για τον καθαρισμό δασικών δρόμων είναι ελάχιστα.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ Γιώργος Λεβέντης τόνισε, ότι έχει ήδη αρχίσει η συντήρηση και καθαρισμοί στο δίκτυο της ΔΕΗ, που βρίσκεται μέσα σε δάσος. Επίσης επισήμανε το πρόβλημα, που υπάρχει με τους αθίγγανους της περιοχής, που κλέβουν ρεύμα για τον καταυλισμό τους στον Ξηριά τονίζοντας, ότι «ο τρόπος με τον  οποίο κλέβουν οι τσιγγάνοι το ρεύμα είναι άκρως επικίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιάς και για τους πολίτες, αφού πετάνε το καλώδιο μέσα στο ποτάμι και μπορεί να το πατήσει, οποιοσδήποτε. Εμείς όσες φορές έχουμε πάει να κόψουμε το ρεύμα, μας πετάνε πέτρες. Αφήστε που το κόβουμε και σε δύο ώρες το ξανασυνδέουν πάλι. Πρέπει να επέμβουμε και εμείς και εσείς και να δώσουμε μια λύση».

Τέλος ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιστιαίας Χρήστος Βρατσίστας δήλωσε, ότι «επίσης και ο τρόπος, που κλέβουν το ρεύμα είναι επικίνδυνος, να σκοτωθεί και κάποιος απ’ αυτούς. Και αν συμβεί αυτό, αυτός ο όχλος των τσιγγάνων μπορεί να ξεσπάσει μέσα στην πόλη, με άγνωστες συνέπειες».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: