Home > Αυτοδιοίκηση > Γιάννη Στεργίου: Οργανώνουμε τις Υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του Δημότη

Γιάννη Στεργίου: Οργανώνουμε τις Υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του Δημότη


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Συνέντευξη στον «Παλμό», σχετικά με θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης και Αγίας Άννας Γιάννης Στεργίου, τονίζοντας, ότι αποτελεί βασικό στόχο για τη νέα Δημοτική Αρχή η σωστή οργάνωση των Υπηρεσιών με σκοπό την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των Δημοτών.

 

 

Οργάνωση Υπηρεσιών

Σχετικά με το θέμα οργάνωσης των Υπηρεσιών του νέου Δήμου ο Αντιδήμαρχος τονίζει, ότι «μια από τις άμεσες ενέργειες της Αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης είναι η οργάνωση των υπηρεσιών των νέων δήμων. Το θέμα αυτό δεν μας απασχόλησε με την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα δημοτική αρχή, αλλά από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών. Σ’ αυτό το μεσοδιάστημα δουλέψαμε ένα σχέδιο οργάνωσης, όχι μόνο των διοικητικών υπηρεσιών, αλλά και όλων των άλλων τομέων και δράσεων του νεοσύστατου Δήμου, ώστε να μην υπάρξει κενό στην εξυπηρέτηση των δημοτών. Πράγματι αυτός ο σχεδιασμός είχε θετικό αποτέλεσμα, αφού από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του Καλλικρατικού Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας οι διοικητικές υπηρεσίες ήταν σε θέση να διεκπεραιώνουν τα αιτήματα των δημοτών».

«Το εγχείρημα της οργάνωσης των υπηρεσιών των τριών συνενούμενων Δήμων σαφώς και δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η εμπειρία του Δημάρχου μας κ. Ανέστη Ψαρρού, των συναδέλφων αιρετών και των ικανών συνεργατών υπαλλήλων, βοήθησε και βοηθάει σημαντικά και αποτελεσματικά. Η δέσμευση του Δημάρχου, αλλά και όλων μας προεκλογικά, ότι οι Υπηρεσίες θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν στα Δημοτικά Καταστήματα των πρώην Δήμων, ίσχυσε στο ακέραιο. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος οι Υπηρεσίες που λειτουργούν σε κάθε δημοτική ενότητα είναι: υπηρεσίες δημοτολογίου, ληξιαρχείο, πρωτόκολλο, κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ), γραφεία ανταποκριτών ΟΑΕΔ, ανταποκριτές ΟΓΑ, υπηρεσίες είσπραξης τελών, υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι κ.α. Επίσης να πω πως εκτός από τις διοικητικές υπηρεσίες με απόφαση του κ. Ψαρρού έχουν συσταθεί, στελεχωθεί και λειτουργούν σε πλήρη σύνθεση οι οικονομικές και Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Το δε Δημοτικό Συμβούλιο έχει προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων κατάργησης και συγχώνευσης τόσο των νομικών πρόσωπων όσο και των δημοτικών επιχειρήσεων των πρώην Δήμων.

Στην οργάνωση των Υπηρεσιών οφείλω να πω πως βοήθησε σημαντικά η  δημιουργία και στελέχωση ορισμένων υπηρεσιών καθώς και η   μηχανοργάνωση και μηχανογράφηση που είχε γίνει στην αρχή της λειτουργίας των καποδιστριακών δήμων. Ένα κενό υπήρχε στο δήμο Νηλέως, που δυστυχώς δεν είχε προχωρήσει στην καταχώριση του δημοτολογίου στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Από τις πρώτες κιόλας μέρες ασχοληθήκαμε και σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπαλλήλους έγινε έλεγχος και συμπλήρωση του χειρόγραφου δημοτολογίου και έχει ήδη ξεκινήσει η καταχώρηση των στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα.

Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί και καλούμαστε άμεσα να αντιμετωπίσουμε είναι η σύσταση – στελέχωση και λειτουργία των νέων υπηρεσιών που προβλέπονται από τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ) που αντιστοιχεί στο νέο δήμο με βάση τα γεωμορφολογικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Τέτοιες υπηρεσίες είναι:

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας,

Το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού,

Το τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, και

Το Τμήμα Δημοτικής Αστυνομίας.

Προαπαιτούμενη ενέργεια για την σύσταση των νέων υπηρεσιών είναι η κατάρτιση, ψήφιση και δημοσίευση του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας. Μέχρι την σύσταση των νέων υπηρεσιών οι πολίτες θα εξυπηρετούνται για τα μεν Πολεοδομικά θέματα από το Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, για τα δε λοιπά από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις και εγκυκλίους του υπουργείου εσωτερικών.

Μιας όμως και μιλάμε για δημιουργία νέων υπηρεσιών επιτρέψτε μου να επαναλάβω την γνωστή τακτική της πολιτείας διαχρονικά να μεταφέρει όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού χωρίς όμως να μεταφέρει και τους ανάλογους πόρους. Να σημειώσω επίσης ότι την περσινή χρονιά έγιναν σημαντικές μειώσεις στις επιχορηγήσεις των δήμων, η δε δέσμευση της κυβέρνησης για την απόδοση της δόσης των παρακρατηθέντων στους δήμους τον Ιανουάριο του 2011 ακόμα δεν έχει γίνει πράξη».

 

Σχολεία

Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου και των νέων Σχολικών Επιτροπών ο Αντιδήμαρχος δηλώνει, πως «Η παιδεία γενικότερα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία με ιδιαίτερη ευαισθησία. Για να μπορέσει το εκπαιδευτικό σύστημα να είναι αποδοτικό και αποτελεσματικό και να παρέχει γνώση επιπέδου θα πρέπει να ενισχυθεί σε υποδομές, να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και να εφαρμόσει καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας που θα εγείρουν το μαθησιακό ενδιαφέρον των μαθητών. Αυτό όμως για να γίνει πράξη προϋποθέτει την διάθεση των ανάλογων κονδυλίων.

Όπως γνωρίζετε με την εφαρμογή του Ν. 3852/10 οι σχολικές επιτροπές που λειτουργούν μέχρι σήμερα συγχωνεύονται σε δύο, μία για την πρωτοβάθμια και μία για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όσο αφορά τις επιχορηγήσεις που δίνονται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων τις περισσότερες φορές αν όχι όλες δεν επαρκούν, εδώ να σημειώσω ότι η πρώτη δόση για το 2011 που πρέπει να κατανεμηθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες του νέου πλέον δήμου συγκρινόμενη με την τελευταία του 2010 ήρθε μειωμένη κατά 16.600 ευρώ.

Ένα άλλο επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι οι συντηρήσεις – επισκευές των σχολικών κτιρίων. Δυστυχώς εδώ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, γιατί το σύνολο των χρημάτων που έρχονται δεν αρκούν ούτε για το βάψιμο μιας αίθουσας. Κάποιες φθορές και επισκευές -κατόπιν συνεννόησης με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων- αντιμετωπίζονται από το υπάρχον προσωπικό του δήμου.

Όσο αφορά τις υποδομές των σχολικών μονάδων υπάρχουν ελλείψεις  που έχουν να κάνουν με χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστηρίων) αλλά και έλλειψη εξοπλισμού. Αξίζει να σημειώσω ότι στην τοπική κοινότητα Αγίας Άννας δεν υπάρχει κτίριο για την στέγαση του νηπιαγωγείου, με αποτέλεσμα να μισθώνονται κτίρια που πολλές φορές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα τα εξετάσουμε σε συνεργασία πάντα με τις διευθύνσεις των σχολείων και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων θα τα θέσουμε υπόψη των αρμόδιων υπηρεσιών και θα παλέψουμε για την επίλυσή τους.

Ένα άλλο θέμα που οφείλω να αναφέρω είναι οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων που επιχειρούνται από το υπουργείο παιδείας. Ως δημοτική αρχή αμέσως μόλις πήραμε την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου κάναμε συσκέψεις με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, διατυπώσαμε σχετικό υπόμνημα, το οποίο αποστείλαμε στην Υπουργό Παιδείας, τους βουλευτές του νομού καθώς και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, όπου αναφέρουμε τους λόγους και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής οι οποίοι δεν επιτρέπουν καμία συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων του Δήμου μας».

 

Πολιτισμός

Σημαντικό παράγοντα για την περιοχή θεωρεί ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στεργίου τον πολιτισμό και τονίζει πως από τη νέα Δημοτική Αρχή θα δοθεί μεγάλη έμφαση σε θέματα αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι «ο πολιτισμός αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τη νέα δημοτική αρχή. Είναι ένα θέμα που οφείλουμε να το κρατάμε πολύ ψηλά.

Οι προθέσεις του νέου δήμου για τον τομέα του πολιτισμού έχουν ήδη φανεί και καταγραφεί, αφού από τον πρώτο κιόλας μήνα ανάληψης των καθηκόντων μας, οργανώσαμε ημερίδα με την συμμετοχή του συνόλου των συλλόγων και των φορέων του πολιτισμού. Στόχος μας είναι να ακουστούν και καταγραφούν όλες οι απόψεις, ώστε συνθέτοντάς τις να οδηγηθούμε στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε έναν τόπο που τον βαραίνει μια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Πέρα από την ανάδειξη και διατήρηση των λαογραφικών στοιχείων και παραδόσεων του τόπου μας στοχεύουμε στην ανάδειξη των ιστορικών μνημείων καθώς και των μνημείων της φύσης όπως η πόλη της αρχαίας Κηρίνθου, το μαντείο του Σεληναίου Απόλλωνα στις Ροβιές, του απολιθωμένου δάσους της Κερασιάς.

Ένας άλλος στόχος – προτεραιότητα είναι η προβολή του Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου στο Προκόπι, των ιστορικών μοναστηριών του Οσίου Δαυϊδ του Γέροντος και του Αγίου Νικολάου, Γαλατάκη, ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης προσκυνητών με στόχο την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή μας.

Κλείνοντας την ενότητα του πολιτισμού θέλω να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους του νέου Δήμου, που συμμετέχοντας στους συλλόγους και φορείς του πολιτισμού, εργάζονται αφιλοκερδώς και με ζήλο για την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς αφήνοντας μια μεγάλη παρακαταθήκη στις γενιές που έρχονται».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: