Home > Hot ! > Σε αναστάτωση η τοπική κοινωνία του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας για την ΒΙΠΕ

Σε αναστάτωση η τοπική κοινωνία του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας για την ΒΙΠΕ


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Έχουμε την τιμή να σας ενημερώσουμε πολύ περιληπτικά για το εν λόγω θέμα και να σας επισημάνουμε μόνο μερικά γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν με τρόπο περιφρονητικό για την τοπική κοινωνία δημοσιεύτηκε η πρώτη ΚΥΑ για ίδρυση Πάρκου Υψηλής Όχλησης στο Μαντούδι.
1. Η ΚΥΑ/2012, χωρίς καμία συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και κατοίκους προέβλεπε ΕΠ.ΠΑ ΤΥΠΟΥ Α (Υψηλής Όχλησης) με το επιχείρημα ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία θα κατασκεύαζε εργοστάσιο Ηλεκτροπαραγωγής 1160
MW δήθεν από ενδιαφέρον για την ανεργία της περιοχής.
2. Η πρώτη ΚΥΑ έχει αμαρτωλή ιστορία, αφού έγινε επί υπουργίας κ. Σκορδά ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της ενδιαφερόμενης εταιρίας πριν γίνει υφυπουργός ανάπτυξης.

3. Αφού πέρασαν 23 χρόνια έντασης και ισχυρής άρνησης από την τοπική κοινωνία για το θέμα της υψηλής όχλησης που θα προκαλούσε μια τέτοια μεγάλη μονάδα, ακολούθησε το εξής αξιοπερίεργο. Η ενδιαφερόμενη εταιρεία με το υπ. αριθ. 139/2014 έγγραφο της ΡΑΕ, ανακάλεσε το αίτημά της για κατασκευή εργοστασίου 1160
MW.

4. Τότε η πολιτεία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της θα μπορούσε να προχωρήσει το θέμα της ίδρυσης Επιχειρηματικού Πάρκου στο Μαντούδι σύμφωνα με όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου (7+1) δύο Δημοτικών Αρχών και την επιθυμία των κατοίκων, ως ΕΠ. ΠΑ τύπου Β’ (Μέσης Όχλησης), αλλά δυστυχώς δεν το έκανε.
5. Αργότερα με έγγραφό της (α’ σχετικό) η προηγούμενη δημοτική μας αρχή ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τη ΔΙ.ΠΑ (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) να προχωρήσει η ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και η τελική έγκριση του Γ.Π.Σ. Δημοτικής Ενότητας Κηρέως σε ΕΠ.ΠΑ τύπου Β’, στηριζόμενοι στα νέα δεδομένα της αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας,
(Απόφαση Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/76104/1176/ 30 10 2018 ΦΕΚ 299 ΑΑΠ/14 12 2018 άρθρο 11, παράγραφος Β3) που έδινε κατεύθυνση ως μεμονωμένου βιομηχανικού πόλου σε διασύνδεση με την εξόρυξη, με επιπλέον κατεύθυνση για ΕΠ. ΠΑ (τύπου Α’) ή ΕΠ. ΠΑ (τύπου Β’).Αυτή ήταν μια μερική δικαίωση του συνολικού, πολυετούς αγώνα μας, αλλά δυστυχώς ούτε αυτό έγινε.
6. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με το β’ σχετικό, το 2019, απαντάει στο έγγραφο του Δήμου μας ως εξής: «Η υλοποίηση των κατευθύνσεων της αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας, γίνεται μέσω του υποκείμενου σχεδιασμού Γ.Π.Σ & ΣΧΟΟΑΠ και πολεοδομικές μελέτες».

7. Αμέσως ο Δήμος μας (η σημερινή δημοτική αρχή) με έγγραφό της (γ’ σχετικό), ζητάει οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις παραπέρα διαδικασίες. Λίγο αργότερα λαμβάνει επιστολή από την ΔΙΠΑ (δ’ σχετικό) με την οποία δίνονται νέες οδηγίες στο Δήμο μας τι πρέπει να κάνει. Συγκεκριμένα ζητούνται από το Δήμο μας επτά (7) διευκρινιστικές απαντήσεις για μερικά θέματα, κυρίως περιβαλλοντικά.

8. Ο Δήμος μας αν και αδυνατούσε τεχνικά να προβεί στη σύνταξη συμπληρωματικής μελέτης αποφάσισε παρά την οικονομική του στενότητα να αναθέσει αυτή τη μελέτη στο ίδιο γραφείο μελετών. Η μελέτη αυτή έγινε και κατατέθηκε από τον Δήμο μας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αρχές Μαΐου 2021.

9. Ενώ, λοιπόν, περιμέναμε την τελική θετική έκβαση (για ΕΠΠΑ τύπου Β’) τυχαίως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα πως το αίτημα και η μελέτη μας σκοντάφτουν σε μια νέα ρύθμιση. Συγκεκριμένα ότι πέρασε στο μεταξύ τροπολογία του άρθρου 44 παράγραφος 1 του νόμου 3982/2011 Α143 από τις 26 Ιουνίου 2021. Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι στην εκπόνηση του Γ.Π.Σ. για ΕΠΠΑ τύπου Β’, πρέπει να συναινεί και η ενδιαφερόμενη εταιρεία ή οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη του ΟΥΜΕΔ (Οργανωμένου Υποδοχέα Μεταποιητικής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

——————————————————-

Εμείς τώρα βρισκόμαστε σε αναστάτωση ως τοπική κοινωνία. Μετά τη μεγάλη καταστροφή του Αυγούστου (που όχι τυχαία βρήκε την περιοχή μας) πως συνδυάζονται οι υποσχέσεις και τα οράματα για νέο μοντέλο ανάπτυξης με το Βιομηχανικό Πάρκο υψηλής όχλησης;
Επίσης, πως γίνεται ακόμη και τώρα μέσα στη μεγάλη αυτή καταστροφή, να επιμένουν μερικοί να κάνουν σκόπιμες, παρασκηνιακές τροποποιήσεις εν αγνοία μας και να θέλουν να επιβάλουν τη χειρότερη επιλογή σώνει και καλά!

Εάν θέλετε να μας αγνοήσετε και αυτή τη φορά, να ξέρετε ότι θα αντιδράσουμε και θα αντιδρούμε συνέχεια με κάθε δυνατό τρόπο. Η Βόρεια Εύβοια είναι καθημαγμένη. Περιμένουμε μια ορθολογική, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα παραγωγής. Αυτό είναι και το στοίχημα του υποσχόμενου κυβερνητικού εγχειρήματος και της επιτροπής ανασυγκρότησης περί νέου μοντέλου ανάπτυξης στην περιοχή μας. Δεν νοείται ανάπτυξη σύγχρονου αγροτο
διατροφικού τομέα, μελισσοκομίας, τουρισμού και λιμένος Μαντουδίου (χώρος υποδοχής τουριστών) μαζί με ένα βιομηχανικό πάρκο υψηλής όχλησης.
———————————————————————

Ναι, είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, όμως μέσα στα επιστημονικά πλαίσια ισορροπίας κοινωνίας και φύσης. Λέμε όχι στις αντικανονικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τόπο μας εν αγνοία μας. Επίσης λέμε όχι στις σκόπιμες εξυπηρετήσεις από την πολιτεία κάθε είδους επιχειρηματικών συμφερόντων, αγνοώντας την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία. Η αδικία και παρανομία που σπέρνεται θα φέρει σίγουρα απογοητεύσεις, εντάσεις και φυγή από τον τόπο μας.


Ζητάμε:

1. Την άρση της τροποποίησης του άρθρου 44 παράγραφος 1 του νόμου 3982/2011 Α143, που έγινε με το νόμο 4811 (ΦΕΚ Α108.2662021). Η τροποποίηση αυτή πιθανώς να έγινε σκόπιμα για τη δική μας περίπτωση στις 26/6/2021, ενώ ο Δήμος μας είχε αποστείλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση , από αρχές Μαΐου 2021, ότι συμπληρωματικό μας είχε ζητηθεί.

2. Να γίνει δεκτό το αίτημα των κατοίκων της Β. Εύβοιας με την επιλογή πάρκου στην περιοχή Μαντουδίου σύμφωνα με τις αποφάσεις των Δημοτικών μας Συμβουλίων και το όραμα που μας υπόσχεστε για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας.

3. Είναι τόσο αντιφατικό αυτό που συμβαίνει. Η κυβέρνηση με την επιτροπή ανασυγκρότησης της καμένης Βόρειας Εύβοιας υπόσχονται ένα νέο μοντέλο
περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, όμως πριν να δούμε να υλοποιούνται αυτές οι υποσχέσεις σχεδιάζεται πάλι στη περιοχή Μαντουδίου ΕΠ.ΠΑ τύπου Α’ (υψηλής όχλησης). Αλήθεια πως ξέρετε από τώρα τι ΕΠ. ΠΑ θα χρειάζεται η περιοχή μας με το νέο μοντέλο περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης που μας υπόσχεστε;

Περιμένουμε με ενδιαφέρον την απάντησή σας.

(Συνημμένα 4 έγγραφα, 8 σελίδες)Ο Δήμος Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας

και οι φορείς του δήμου (αλφαβητικά):

1. Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Μαντουδίου

2. Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιών

3. Αθλητικός Όμιλος ΕΡΜΗΣ Πηλίου

4. Αθλητικός Όμιλος ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ Κεχριών

5. Αθλητικός Όμιλος Φιλάθλων Ολυμπιακός Λίμνης

6. Δασικός Συνεταιρισμός Λίμνης

7. Δασικός Συνεταιρισμός Κουρκουλοί

8. Δασικός Συνεταιρισμός Προκοπίου

9. Ένωση Ελυμνίων Ευβοίας

10. Εμπορικός Σύλλογος Λίμνης

11. Κυνηγετικός Σύλλογος Λίμνης

12. Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών

13. Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος «Το Λήμνι»

14. Πολιτιστικός Σύλλογος Παπάδων

15. Πολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδίου

16. Περιβάλλον Πολιτισμός Ελυμνίων «Μάκιστος»

17. Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων του δήμου μας

18. Τοπική κοινότητα Αγίας Άννας

Sxetiko(D)
Sxetiko(B)
Sxetiko(C)
Sxetiko(A)
EPISTOLH BIPE 20 DEC 2021

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: