Home > Αυτοδιοίκηση > 1,6 εκ. ευρώ η τρύπα στον προϋπολογισμό του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού Ψηφίστικε κατά πλειοψηφία – “Πλασματικό” τον χαρακτήρισε η Αντιπολίτευση και “ταφόπλακα για το Δήμο” ο Ηλίας Πετσής

1,6 εκ. ευρώ η τρύπα στον προϋπολογισμό του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού Ψηφίστικε κατά πλειοψηφία – “Πλασματικό” τον χαρακτήρισε η Αντιπολίτευση και “ταφόπλακα για το Δήμο” ο Ηλίας Πετσής


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη 27 Απριλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Ιστιαίας – Αιδηψού με μοναδικό θέμα συζήτησης τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2011, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 33.288.000 ευρώ, σύμφωνα με την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, που συνεδρίασε την Μ. Τρίτη 19 Απριλίου.

 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Αναστασίου τόνισε, ότι «η κατάρτιση του προϋπολογισμού είναι η κορυφαία πράξη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί χωρίς προϋπολογισμό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν έχει παρόν και κατά συνέπεια δεν έχει και μέλλον. Ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι αναπτυξιακός, να είναι κοινωνικά δίκαιος και να είναι ειλικρινής, να βασίζεται δηλαδή σε πραγματικά στοιχεία».

Ο Δήμαρχος Ζάχος Χριστοφής δήλωσε, ότι «ο προϋπολογισμός είναι το απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος. Ο υπάρχων είναι αρκετά συγκρατημένος σύμφωνα με τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε και πιστεύω, ότι είναι υλοποιήσιμος και ζητώ να ψηφιστεί. Θέλω να συγχαρώ την Οικονομική Υπηρεσία για την τεράστια προσπάθεια που κατέλαβε για την κατάρτισή του.

Ο αρμόδιος για την Οικονομική Υπηρεσία Αντιδήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς κατά την εισήγησή του τόνισε, ότι «στις 19 Απριλίου συνήλθε η Οικονομική Επιτροπή με σκοπό τη κατάρτιση και τη σύνταξη του προϋπολογισμού. Λάβαμε υπόψη μας τα βεβαιωμένα έσοδα, που μπορεί να εισπράξει ο Δήμος, το Τεχνικό Πρόγραμμα, τα ανταποδοτικά τέλη, τις τακτικές επιχορηγήσεις (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ), τις χρηματοδοτήσεις έργων, τα χρηματικά υπόλοιπα των προηγούμενων ετών και τη λήψη δανείου 1,6 εκατομμυρίων ευρώ για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός».

Ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Ηλίας Πετσής δήλωσε, ότι «η συζήτηση είναι πολύ σοβαρή. Σίγουρα αποτελεί εργαλείο. Δεν ξέρω όμως ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός τι εργαλείο θα αποτελέσει. Για μας είναι ταφόπλακα στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία, ώστε αυτός να είναι εφικτός. Γιατί η κατάρτισή του είχε δυσκολίες; Γιατί χρειάζεται λήψη δανείου για να ισοσκελιστεί ; Γιατί έχει στα έσοδά του ποσό που ΘΑ πάρουμε από τη Χαλκίς ΑΤΕΤΕ;

Έχουμε πρόβλεψη για θέσεις ειδικών συμβούλων και 40.000 ευρώ για αμοιβή, για τη σύνταξη του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος. Γιατί να δώσουμε αυτά τα χρήματα αφού διαθέτουμε τόσο καλούς υπαλλήλους. Προτείνουμε να μειωθούν οι αποδοχές των αιρετών κατά 40% για να μπορέσει ο Δήμος να έχει ρευστότητα και να μπορέσουμε, αυτές τις δύσκολες εποχές να κοιτάμε τους συμπολίτες μας στα μάτια. Ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός. Ποιες είναι οι πηγές του κακού, ποιες είναι οι Δημοτικές ενότητες που έχουν τα μεγάλα ανοίγματα από οφειλές παρελθόντων ετών».

Ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας Θανάσης Ρουμελιώτης δήλωσε, ότι «ορμώμενος απ’ όσα είπαν ο κ. Κοντζιάς και ο κ. Δήμαρχος, ο προϋπολογισμός του Δήμου ήταν πολύ δύσκολο να καταρτιστεί. Δεν είναι καθόλου αναπτυξιακός και αυτό είναι φυσιολογικό σ’ αυτή τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο που διανύουμε».

Η Επικεφαλής της Ήσσονος Μειοψηφίας Αναστασία Τσαρούχα τόνισε, ότι «ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός, γιατί εμπεριέχονται σ’ αυτόν χρηματοδοτήσεις από το Θησέα, από τη ΣΑΤΑ 2010 της Αιδηψού, που είναι δεσμευμένη, καθώς και χρήματα, που θα πάρουμε από τη Χαλκίς ΑΤΕΤΕ.

Μόνο μάνατζερ, που δε μας έλειπε από το Δήμο, όταν δεν ξέρουμε αν σε ένα εξάμηνο θα μπορούμε να πληρώσουμε το προσωπικό. Έχουμε άξιους και ικανούς υπαλλήλους. Ας τους αξιοποιήσουμε».

Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Περπατάρης ανέφερε, ότι «τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα, όσο και ο Προϋπολογισμός κινούνται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Ο προϋπολογισμός αυτός κάθε άλλο παρά βοηθάει την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου και των λαϊκών αναγκών.

Επιβεβαιώθηκε τελικά αυτό που λέγαμε, ότι ο Καλλικράτης είναι επέκταση της πολιτικής της Κυβέρνησης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου».

Ο Σύμβουλος της Μείζονος Μειοψηφίας Κώστας Μπάμης, τόνισε, ότι «ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός, γιατί βασίζεται σε ένα εικονικό τεχνικό πρόγραμμα και σε υπερεκτιμημένα έσοδα. 281% αυξημένα με βάση τα αντίστοιχα το 2010. Είναι ελλειμματικός. Υπάρχει λογιστικό έλλειμμα 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι άδικος. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για στήριξη ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων. Τέλος στερείται βιώσιμης ταμειακής ρευστότητας. Το χρέος του Δήμου ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ, όσο είναι δηλαδή ο προϋπολογισμός του όμορου Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης και Αγίας Άννας. Μόνο 5,5 εκατομμύρια είναι τα χρέη μας προς την αγορά. Αυτή η κατάσταση μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο πρόγραμμα επιτήρησης και οικονομικής εξυγίανσης».

Ο Δήμαρχος Ζάχος Χριστοφής τόνισε, ότι «ο Δήμος δεν θα μπει σε επιτήρηση. Θα προσπαθήσουμε μέχρι το 2012 να μην χρεώσουμε άλλο το Δήμο και θα προσπαθήσουμε να εισπράξουμε, όλα αυτά που μας χρωστάνε.

Αναφερθήκατε στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης. Ο Δήμος αυτός είναι καταδικασμένος. Έχει πολλά χρέη και δεν έχει να εισπράξει από πουθενά. Αν μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα δεν έπαιρναν την ΚΑΠ δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν δώρο Πάσχα.

Θέλω όλους να σας ευχαριστήσω για την άψογη διαγωγή, που δείξατε όλοι και να ζητήσω την και πάλι την ψήφιση του προϋπολογισμού».

Τελικά ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε μόνο με τους ψήφους της πλειοψηφίας, ενώ από τη μειοψηφία τον προϋπολογισμό ψήφισε, ο Επικεφαλής της Ελάσσονος παράταξης Θανάσης Ρουμελιώτης».


Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: