Home > Αυτοδιοίκηση > Σοκ και δέος για την υπόθεση παιδικής πορνογραφίας Είχαμε τους «λύκους» να φυλάνε… αρνάκια Αναστατωμένη η κοινωνία της Ιστιαίας εξεγέρθηκε και διαδήλωσε κατά του δράστη

Σοκ και δέος για την υπόθεση παιδικής πορνογραφίας Είχαμε τους «λύκους» να φυλάνε… αρνάκια Αναστατωμένη η κοινωνία της Ιστιαίας εξεγέρθηκε και διαδήλωσε κατά του δράστη


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Εμβρόντητη η κοινωνία της Ιστιαίας έμαθε για την εισβολή του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε κατάστημα γνωστού 34χρονου εμπόρου και είδε την προηγούμενη Πέμπτη το πρωί τη σύλληψή του, η οποία έγινε παρουσία Δικαστικού λειτουργού με ένταλμα έρευνας και σύλληψης. Οι φήμες –ανυπόστατες ή μη – που κυκλοφόρησαν από τότε μέχρι σήμερα είναι τόσες πολλές, που μπορεί να γεμίσουν ολόκληρο βιβλίο. Όμως η επαγγελματική συνείδηση και το ήθος μας, επιβάλλει να σταθούμε και να περιγράψουμε όσα από τα επίσημα γεγονότα ανακοινώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους και βέβαια όλα αυτά που είδαμε.

 

Συγκεκριμένα λοιπόν η ανησυχία, και η περιέργεια των διπλανών καταστημάτων κορυφώνονταν. Έβλεπαν να είναι απομονωμένο το συγκεκριμένο κατάστημα και μέσα άγνωστα άτομα. Έξω από το κατάστημα υπήρχε αστυνομικός ο οποίος και απαγόρευε την είσοδο. Οι φήμες φούντωναν. Αρχικά ακούστηκε ότι η ΣΔΟΕ έκανε έφοδο και πολλοί επαγγελματίες θορυβήθηκαν. Κατόπιν κυκλοφόρησε η φήμη ότι συνελήφθη για «σπασμένα» προγράμματα που είχε στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και στη συνέχεια, δυστυχώς, όλοι μάθαμε την αιτία της σύλληψης και την κατηγορία που βαραίνει τον 34χρονο άνδρα. Το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρήκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του συλληφθέντα, παιδικό πορνογραφικό υλικό και γι αυτόν τον λόγο κατάσχεσε τον υπολογιστή και τους δύο σκληρούς δίσκους που είχε στην ιδιοκτησία του, με κατασχετήριο αποδεικτικού υλικού. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Ιστιαίας και από εκεί στην Χαλκίδα, όπου μετά από εντολή Εισαγγελέα οδηγήθηκε σε τακτικό ανακριτή. Μετά το μεσημέρι του Σαββάτου αφέθη ελεύθερος, αφού πρώτα κατέβαλε μικρή χρηματική εγγύηση  με περιοριστικούς όρους. Δηλαδή απαγόρευση εξόδου από την χώρα και υποχρέωση παρουσίασης κάθε δεκαπέντε μέρες στο Αστυνομικό τμήμα της Ιστιαίας.

Αργότερα πολλοί ήταν αυτοί που είδαν τον κατηγορούμενο να κυκλοφορεί γύρω – γύρω απ’ την πλατεία της Ιστιαίας (με το γνωστό τζιπ) σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Η τραγική λεπτομέρεια στην ιστορία ήταν ότι ο κατηγορούμενος θα παντρευόταν την Κυριακή. Σε ερώτησή μας στον ιερέα που θα τελούσε το μυστήριο, στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, μας απάντησε ότι ο γάμος θα αναβληθεί γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις του κόσμου. Τελικά  ο γάμος τελέσθηκε, με κάθε μυστικότητα.

Την ίδια μέρα  Κυριακή  το απόγευμα, πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών, γονείς και μη, αναστατωμένοι από τις εξελίξεις συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας προκειμένου να δουν πώς ενωμένοι θα αντιμετωπίσουν τα συμβαίνοντα.

Ακούστηκαν πολλές απόψεις. Οι περισσότεροι ήταν αγανακτισμένοι με την απελευθέρωση –έστω και προσωρινή- του συλληφθέντα. Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος της Ιστιαίας, ο οποίος παρέστη στη συγκέντρωση των γονέων και έλαβε τον λόγο, επικεντρώθηκε κυρίως σε συμβουλευτικού χαρακτήρα οδηγίες, ώστε να μην υπάρξουν συμπεριφορές όχλου και αυτοδικίας. Παρόλη την παρουσία του όμως, δεν κατέστη δυνατόν  να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες γύρω από τη συγκεκριμένη σύλληψη διότι:

1.Βρισκόταν σε άδεια μιας εβδομάδας και δεν ήταν στην Υπηρεσία του το χρονικό διάστημα της σύλληψης.

2.Την υπόθεση χειρίζεται εξ ολοκλήρου το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και δεν υπάρχει πληροφόρηση.

Μας ενημέρωσε ότι η αιτία της σύλληψης αφορά κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού (ενώ προφανώς η απαγγελθείσα κατηγορία είναι: κατοχή και διακίνηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων), χωρίς όμως να διευκρινίζεται με ακρίβεια η ποσότητα και το είδος  του υλικού που ευρέθη. Συγκεκριμένα αν το περιεχόμενο των βίντεο είναι κατασκευασμένο ή «κατεβασμένα» από το διαδίκτυο.

Τα ερωτήματα όμως που πλανώνται στον αέρα προβληματίζουν τον κάθε σώφρονα άνθρωπο. Εφόσον ο ίδιος ο Διοικητής ήταν σε άδεια, ποιος πήρε την ευθύνη της αναγνώρισης του ευρεθέντος υλικού; Οι ξένοι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι σε θέση να ξέρουν πρόσωπα και πράγματα; Μέσα σε διάστημα τριών ημερών (Πέμπτη έως Σάββατο) έγινε ενδελεχής έλεγχος των δυο σκληρών δίσκων που κατασχέθηκαν, ώστε να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να χαρακτηρισθεί η πράξη πλημμέλημα και ο συλληφθείς να αφεθεί ελεύθερος;

Οπωσδήποτε, όπως τόνισε ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιστιαίας στη συγκέντρωση των γονέων, το ότι ο συλληφθείς αφέθη ελεύθερος δεν σημαίνει ότι είναι και αθώος. Θα περιμένουμε να κριθεί  από το Δικαστήριο. Σε ερωτήσεις – βροχή για το πότε θα γίνει το Δικαστήριο, απάντησε «το πολύ σε δύο χρόνια». Αυτή του η δήλωση, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Οι περισσότεροι επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει τίποτε. Δε λειτουργεί σωστά κανένας θεσμός.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, γονείς και νέοι άνθρωποι οργάνωσαν αυθόρμητα πορεία διαμαρτυρίας και περιήλθαν τις κεντρικότερες οδούς της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του δράστη και κατά συγκεκριμένου τοπικού παράγοντα της Εκκλησίας.

Εκείνο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της περίπτωσης η επίσημη πληροφόρηση είναι πολύ περιορισμένη, ενώ αντίθετα η φημολογία που έχει αναπτυχθεί είναι εντονότατη.

Οι συνεχείς προσπάθειες της εφημερίδας για ακριβή ενημέρωση προσέκρουσαν σε …τοίχο. Επικοινωνούσαμε, από τη Πέμπτη το απόγευμα μέχρι και την τελευταία στιγμή έκδοσης του φύλλου, με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι οποίοι μας παρέπεμπαν στην ηλεκτρονική σελίδα της Αστυνομίας όπου θα γινόταν ανάρτηση του  συγκεκριμένου Δελτίου Τύπου. Τελικά (ώρα 9.30 πρωί Δευτέρας) έγινε η ανάρτηση για επτά περιπτώσεις αθροιστικά, κατοχής και διακίνησης πορνογραφικού υλικού, σε Αττική και Εύβοια).

 

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

«ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 16 Μαΐου 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Αστυνομική επιχείρηση για διακίνηση-κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω του διαδικτύου».

Από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού, για την πάταξη του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, διενεργήθηκε Αστυνομική Επιχείρηση και σχηματίσθηκαν επτά (7) δικογραφίες, για έξι (6) ημεδαπούς και ένα (1) αλλοδαπό, υπήκοο Πολωνίας, για « ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ». Συνελήφθηκαν τρείς ημεδαποί και ένας αλλοδαπός.

Μετά από παγκόσμια ψηφιακή έρευνα στο διαδίκτυο, ταυτοποιήθηκαν ψηφιακά, επτά (7) χρήστες του διαδικτύου από την Ελληνική επικράτεια (μεταξύ των οποίων και 15χρονος ανήλικος) να έχουν διακινήσει μέσω Ίντερνετ σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Κατόπιν των ανωτέρω και ύστερα από προγενέστερη ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών Αθηνών και Εύβοιας, κλιμάκια Αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής, διενήργησαν κατ΄ οίκον έρευνες, στις περιοχές της Αττικής και Εύβοιας, από τις οποίες προέκυψε ψηφιακό υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Κατασχέθηκαν δώδεκα (12) σκληροί δίσκοι Η/Υ, ένας (1) φορητός Η/Υ και ένα

(1) μόντεμ, τα οποία διερευνώνται από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Ευβοίας.»

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: